2019. szeptember 18., szerda
Diána

Külföld

Megvan, hogy mi okozta a Szaratovszkije Avialinyii utasszállítójának tragédiáját

A személyzet hibája okozta a Szaratovszkije Avialinyii légitársaság februárban Moszkva közelében lezuhant gépének és 71 utasának pusztulását – közölte Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője kedden az Interfax hírügynökséggel.

Az orosz főváros Domogyedovo repülőteréről Orszkba tartó An-148-as február 11-én, négy perccel a felszállás után eltűnt a radarernyőkről. A gép lezuhant, 65 utasa – köztük három gyerek – és hatfős személyzete életét vesztette.


Petrenko elmondta: az SZK és az orosz Államközi Légiközlekedési Bizottság (MAK) szakemberei a gép feketedobozai által rögzített adatokat elemezve arra a megállapításra jutottak, hogy a felszállás előtt a pilóták elmulasztották bekapcsolni a sebességjeladók fűtésrendszerét, ezért emelkedés közben jegesedés következett be. A gép parancsnoka, Valerij Gubanov helytelen adatokat kapott a lassulásról, és a gép gyorsulását zuhanórepüléssel próbálta elérni. Emellett, az instrukciókat megszegve, túllépte a dőlésszöget, aminek következtében a repülőgép irányíthatatlanná vált.

A szóvivő szerint a nyomozással kapcsolatban több mint 300 embert hallgattak ki. A nyomozók korábban azt közölték, hogy a gépen a felszállás után bekapcsolták a robotpilótát, ám visszatértek a kézi vezérlésre, miután jelentős eltérést észleltek a sebességérzékelők jelzései között.

Kapcsolódó Cikkek