EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb X.kerület

Milliós támogatás a szociálisan rászoruló bérlőknek

Nagy számban tart fent önkormányzati bérlakásokat Kőbánya, amelyeket a valós piaci ár töredékéért ad ki, folyamatosan vásárol új ingatlanokat és a bevétel két és félszeresét költi a lakások fenntartására − derül ki a városrész vezetésének sajtóközleményéből, melyet annak kapcsán adtak, ki hogy az utóbbi időben számtalan hamis vagy téves információn alapuló hír jelent meg a Hős és a Bihari utca környékével kapcsolatban.

− A lakhatás biztosítása nem kötelezettség, hanem önként vállalt feladat, melynek mértéke önkormányzatonként eltérő  − írta közleményében az önkormányzat. – Kőbánya fővárosi szinten a szociálisan legérzékenyebb kerületek közé tartozik. Nagy számban tart fent önkormányzati bérlakásokat, amelyeket a valós piaci ár töredékéért ad ki, folyamatosan vásárol új ingatlanokat és a bevétel két és félszeresét költi a lakások fenntartására. Ugyanakkor a rászorultság nem azt jelenti, hogy mindenkinek élethosszig jár a kedvezményes lakhatás.

Így kapták vissza kilakoltatás után a Vaspálya utcai lakást

Kiemelték, egyedi megoldást keresnek minden problémára. Például, ha valaki számára túl magas a rezsi, akkor kisebb lakásba helyezik a családot. Elmaradás esetén a családsegítő tájékoztatást kap a tartozásról és ők keresik meg a bérlőt. A vagyonkezelő akkor is megadja a részletfizetési kedvezményt, ha a bérlő csak 12 hónapon belül képes rendezni a tartozását. Kiemelték, a tapasztalat szerint azok a családok, amelyek együttműködnek és igénybe veszik az önkormányzat adta lehetőségeket, soha nem jutnak el a kilakoltatásig, hiszen számtalan mód van arra, hogy a nehézségeket az önkormányzattal közösen megoldják. Tavaly 133 lakásbérleti szerződés járt le. A határidőben beadott, ismételt bérbeadásra vonatkozó kérelmek közül mindössze nyolcat utasított el az önkormányzat. Az indokok: megakadályozott bérlemény-ellenőrzés, nem lakott lakás, összeférhetetlen magatartás, illetve az önkormányzat nem tudott másik lakást biztosítani.

Ilyen lett felújítás után

Mindemellett rámutattak, a jogszabálysértésnek következményei vannak, és ez alól sem a polgármester, sem a hivatal nem adhat felmentést! A jogszabályok alapján a feladatkörrel rendelkező önkormányzati bizottság hozza meg a döntést, amelynek a bíróság, illetve a bírósági végrehajtó szerez érvényt, ha a bérlő nem akar kiköltözni. A végrehajtó kizárólag jogerős bírósági ítélet vagy végrehajtható közokirat birtokában lakoltat ki, miközben egyes civil szervezetek és sajtótermékek is próbálják úgy beállítani a kőbányai önkormányzatot, mintha tömegével tenne ártatlan embereket az utcára jogtalanul.

A számok azt mutatják, a 2535 bérlakásban élők kilencven százalékával nincs probléma, de a médiában bemutatott néhány személy nem hajlandó a jogszabályokat elfogadni, miközben feltételeket támaszt az önkormányzatnak a jogszabályokban rögzítettektől eltérő, különleges bánásmódot követelve. Ezek a lakók nem mérlegelik, hogy egy húszezer forintért kiadott szociális bérlakás piaci áron százezer forint lenne, vagyis éves szinten közel egymillió forinttal támogatják a kőbányaiak egyetlen szociális bérlő lakhatását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.