EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb X.kerület

Milliós támogatás a szociálisan rászoruló bérlőknek

Nagy számban tart fent önkormányzati bérlakásokat Kőbánya, amelyeket a valós piaci ár töredékéért ad ki, folyamatosan vásárol új ingatlanokat és a bevétel két és félszeresét költi a lakások fenntartására − derül ki a városrész vezetésének sajtóközleményéből, melyet annak kapcsán adtak, ki hogy az utóbbi időben számtalan hamis vagy téves információn alapuló hír jelent meg a Hős és a Bihari utca környékével kapcsolatban.

− A lakhatás biztosítása nem kötelezettség, hanem önként vállalt feladat, melynek mértéke önkormányzatonként eltérő  − írta közleményében az önkormányzat. – Kőbánya fővárosi szinten a szociálisan legérzékenyebb kerületek közé tartozik. Nagy számban tart fent önkormányzati bérlakásokat, amelyeket a valós piaci ár töredékéért ad ki, folyamatosan vásárol új ingatlanokat és a bevétel két és félszeresét költi a lakások fenntartására. Ugyanakkor a rászorultság nem azt jelenti, hogy mindenkinek élethosszig jár a kedvezményes lakhatás.

Így kapták vissza kilakoltatás után a Vaspálya utcai lakást

Kiemelték, egyedi megoldást keresnek minden problémára. Például, ha valaki számára túl magas a rezsi, akkor kisebb lakásba helyezik a családot. Elmaradás esetén a családsegítő tájékoztatást kap a tartozásról és ők keresik meg a bérlőt. A vagyonkezelő akkor is megadja a részletfizetési kedvezményt, ha a bérlő csak 12 hónapon belül képes rendezni a tartozását. Kiemelték, a tapasztalat szerint azok a családok, amelyek együttműködnek és igénybe veszik az önkormányzat adta lehetőségeket, soha nem jutnak el a kilakoltatásig, hiszen számtalan mód van arra, hogy a nehézségeket az önkormányzattal közösen megoldják. Tavaly 133 lakásbérleti szerződés járt le. A határidőben beadott, ismételt bérbeadásra vonatkozó kérelmek közül mindössze nyolcat utasított el az önkormányzat. Az indokok: megakadályozott bérlemény-ellenőrzés, nem lakott lakás, összeférhetetlen magatartás, illetve az önkormányzat nem tudott másik lakást biztosítani.

Ilyen lett felújítás után

Mindemellett rámutattak, a jogszabálysértésnek következményei vannak, és ez alól sem a polgármester, sem a hivatal nem adhat felmentést! A jogszabályok alapján a feladatkörrel rendelkező önkormányzati bizottság hozza meg a döntést, amelynek a bíróság, illetve a bírósági végrehajtó szerez érvényt, ha a bérlő nem akar kiköltözni. A végrehajtó kizárólag jogerős bírósági ítélet vagy végrehajtható közokirat birtokában lakoltat ki, miközben egyes civil szervezetek és sajtótermékek is próbálják úgy beállítani a kőbányai önkormányzatot, mintha tömegével tenne ártatlan embereket az utcára jogtalanul.

A számok azt mutatják, a 2535 bérlakásban élők kilencven százalékával nincs probléma, de a médiában bemutatott néhány személy nem hajlandó a jogszabályokat elfogadni, miközben feltételeket támaszt az önkormányzatnak a jogszabályokban rögzítettektől eltérő, különleges bánásmódot követelve. Ezek a lakók nem mérlegelik, hogy egy húszezer forintért kiadott szociális bérlakás piaci áron százezer forint lenne, vagyis éves szinten közel egymillió forinttal támogatják a kőbányaiak egyetlen szociális bérlő lakhatását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.