2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Milyen a jó vezető?

Mit tehet egy vezető, ha abba a helyzetbe kerül, hogy elődje felhalmozott adósságait, vagyonvesztését kell orvosolnia, miközben számára nincs türelmi idő, mert nem kívülről, új fiúként, hanem házon belülről jön? Először is komolyan el kell gondolkodnia azon, hogy vállalja-e.

Miért is? Mert mindig nehéz menet közben átvenni az irányítást (lásd a futballcsapatok edzőcseréi után a folyamatos visszamutogatást, azaz „én nagyon jó vagyok, na de az elődöm…”), kizárt dolog, hogy egy átadás-átvétel galibák nélkül bonyolódjon le (jaj, elfelejtettem ezt a számlát – hangzik el 3-4 hónappal később…). Másodszor: ha már régi motoros az adott szervezeti egységben, eddig miért nem szólt? Miért nem váltott?


Nyilvánvalóan ez kellő csúsztatással felvetett probléma, de előfordul. A válasz roppant egyszerű: eddig is szólt, jelzett a vezetőnek, de az nem foglalkozott vele, ráadásul ő maga nem kívánta a pozíciót. Most viszont már akkora volt az ellenállás a bukott vezetővel szemben, és akkora a nyomás annak érdekében, hogy lépjen a helyére, hogy beadta a derekát, még ha egyetlen porcikája sem kívánta.

Tudom, karrierista világunkban ez hihetetlennek tűnő álláspont, de fogadjuk el, hogy vannak még ilyen emberek.


Olyanok, akik nem a saját előmenetelüket és zsebüket tekintik elsődlegesnek, hanem a közösség boldogulását, a rájuk bízott javakkal és talentumokkal történő helyes sáfárkodást. Az egyes szám első személyben történő gondolkodás és nyilatkozás helyett a többes szám első személy kerül előtérbe.

Mert – normális esetben – ez a jó vezető alapállása.

Azután jön a mérleg alapos áttekintése, és bővül a megoldandó feladatok köre: a közeljövőben racionalizálni kell a működést, a felesleges kiadásokat pillanatokon belül le kell nyesni. Ez nemcsak az új vezető, hanem a tagság elvárása is. Hogy a tagság befizetett díjaiért valós szolgáltatásokat kapjon. Többet, mint amennyiért fizetett.

És változnia kell a szemléletnek is. Nincs mellébeszélés, hadoválás, politikusi körmönfontsággal megfogalmazott semmitmondás. Tények vannak, a kérdésekre válaszok. És tettek.

A kritikát el kell tudni fogadni, a dicséretnek pedig nem kell a fejbe szállnia. Ahogy egy jó vezetőhöz illik.

Kevesen vannak, de vannak. És ez biztató a jövőnkre nézve.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága keddi ülésén felkérte a kormányt, hogy vizsgálja meg a bevándorlási különadó megfizetésére vonatkozó hatályos jogszabályokat, és kezdeményezzen változtatásokat, amennyiben azok lehetőséget biztosítanak az adóelkerülésre.

 • Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli a jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt.

 • Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Jövő hétfőn búcsúztatják a hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után múlt szerdán elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai, háromszoros világbajnok párbajtőrözőt, a Nemzet Sportolóját.