2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Sport

Fociláz! Minden amit a ma kezdődő vb-ről tudni kell

Elképesztő – de az efféle eseményeken már megszokott – biztonsági intézkedések közepette kezdődik Moszkvában a labdarúgó-vb. A világsztárokat felvonultató nyitóünnepséget 17 órakor követi az Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzés.

Szerény becslések szerint mintegy százezer biztonsági ember  főleg rendőrök és katonák  ügyel az oroszországi labdarúgó-világbajnokság zavartalan lebonyolítására. Az egyenruhások jelenléte szinte már hozzátartozik a nagy sporteseményekhez. Így a Szentpétervárra érkező angol válogatott tagjai sem vettek tudomást a reptéren állomásozó géppisztolyos különítményről, az egykori orosz fővárostól 40 kilométerre fekvő kisvárosi szállodájukat körbevevő kerítésről és a többtucatnyi kommandósról. Elvégre jobb félni, mint megijedni, annál is inkább, mert állítólag iszlamista fenyegetésekről is tudomást szereztek a hatóságok.


– Bármilyen atrocitás, terrortámadás hatalmas presztízsveszteséggel járna Oroszországnak, ezért a rendőrség és a titkosszolgálat mellett biztonsági cégek segítségét is igénybe veszik – nyilatkozta az M1-nek Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. – A speciális erők már több gyakorlatot tartottak a meccsek helyszínein, összehívták a vezérszurkolókat is, és rendbontás esetére súlyos büntetéseket helyeztek kilátásba.

 

EPA/ANATOLY MALTSEV

EPA/ANATOLY MALTSEV

A megnyitóról annyi már tudható, hogy az angolok – és mások – nagy örömére fellép Robbie Williams, valamint a mára kissé testesebbé vált egykori kétszeres világbajnok brazil Ronaldo is szerephez jut. A hazai színeket és a magas kultúrát Aida Garifullina operaénekesnő képviseli a Luzsnyiki Stadionban.


Az igazi program az Oroszország–Szaúd-Arábia meccs lesz, bár a 32-es vb-mezőny két leggyengébb csapata találkozik, az oroszok a világranglista 70., a szaúdiak a 67. helyén állnak. Az előjelek sem kedveznek a hazaiaknak, Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány csapata hét barátságos találkozójának mérlege: három döntetlen és négy vereség. A szaúdiak mérlege pedig három győzelem, egy döntetlen, öt vereség.

 

A számítógépes elemzés sem biztos a győztesben

A nagy elemzőházak is részesei a vb-láznak, és megpróbálták megjósolni a végső győztest.

Goldman Sachs: Brazília

Az elemzőház 200 ezer statisztikai modell eredményeit elemezte ki, ebbe a játékosok adatait is felvitték, értékelték a csapatok előző meccseit, és egymillió szimulációt futtattak le az oroszországi tornára. A győztes: Brazília.

UBS: Németország

Tízezer számítógépes szimuláció alapján készült, kiértékelve a vb-n részt vevő csapatok korábbi világbajnoki teljesítményét és a selejtezőkön nyújtott eredményeket. A győztes: Németország.

Commerzbank: Németország

Évtizedekre visszamenően elemezték a korábbi vb-ken lőtt gólok számát, a ranglistás helyezést és eredményeket, minden idei vb-meccsre 10 ezer szimulációt futtattak le. A győztes: Németország.

Nomura: Franciaország

A Nomura nemzetközi elemzőcsapata a portfólióelméletet, a hatékony piacok elméletét is bevetette, és historikus adatokat elemeztek. A győztes: Franciaország.

Danske Bank: Brazília

A dán bank elemzői gazdasági faktorokat, például az egy főre jutó GDP-t is figyelembe vették a szimulációk során. A győztes: Brazília.

Innsbrucki Egyetem: Németország

Az osztrák egyetem statisztikusai olyan modellt építettek a vb-re, amelyben a fogadóirodák oddsaiból képzett konszenzust veszik alapul. A modellből brazil–német döntő jött ki. A győztes: Németország.

EA Sports: Franciaország

A népszerű videójátékban, a FIFA 18-ban elérhető összes adatot felhasználva a játék készítője, az EA Sports lefuttatott egy szimulációt a vb-re, aminek az lett az eredménye, hogy német–francia finálé lesz. A győztes: Franciaország.

Sasszem segít a játékvezetőknek

Az oroszországi vb-n mutatkozik be a videobíró-rendszer, amely lehetővé teszi a játékvezetőknek, hogy téves ítéleteiket korrigálják. A nemzetközi szövetség négy területre korlátozza a fejlesztés alkalmazását: gólok, tizenegyesek és piros lapok esetére, illetve ha nem egyértelmű, hogy melyik játékost kell megbüntetni. A leshelyzetek csak az említett szituációk kapcsán „érdekelhetik” a moszkvai központban dolgozó videoasszisztenst, aki rádión konzultálhat a mérkőzés játékvezetőjével.
A videoasszisztens folyamatosan figyeli az eseményeket, de kizárólag csak akkor szól a játékvezetőnek, ha az nyilvánvaló hibát követett el, vagy nem vett észre egy súlyos szabálytalanságot. A bíró maga is elindíthatja a visszajátszási folyamatot, ha bizonytalan a döntésében.

Putyin szívesen látná Trumpot a vb-n

Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) moszkvai kongresszusán, és természetesen ott lesz a mai Oroszország–Szaúd-Arábia nyitómérkőzésen, valamint a július 15-ei döntőn. A Kreml szóvivője idézte az orosz elnököt, aki kijelentette, hogy örömmel fogad minden vendéget Moszkvában, s a meghívás a legmagasabb szintű egyesült államokbeli vendégekre, így Donald Trump elnökre is vonatkozik.
A szóvivő szerint ott lesz a vb-n az azeri, az örmény, a fehérorosz, a bolíviai, a kazah, a kirgiz, a moldovai, a panamai, a paraguayi, a tádzsik, az üzbég, az abház és a dél-oszét elnök, a libanoni kormányfő és a szaúdi koronaherceg. Mint mondta, a vendégek köre a későbbiekben bővülni fog, több állami vezető nemzete válogatottjának mérkőzésére érkezik majd Oroszországba.

(MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

 

EPA/FRIEDEMANN VOGEL

 

EPA/RUNGROJ YONGRIT

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Muszáj legyőzni a Chelsea-t!

  Muszáj legyőzni a Chelsea-t!

  Hazai pályán fogadja a MOL Vidi FC a Chelsea labdarúgócsapatát az Európa Liga csoportkörének utolsó fordulójában.

 • Bajnokokat nevelnek!

  Bajnokokat nevelnek!

  A Kézilabda Sport Akadémiánál nem azt tartják a legfontosabbnak, hogy minél több bajnokcsapatuk legyen a korosztályos bajnokságban.

 • Iniesta: Nem kommentálom Pelé szavait

  Iniesta: Nem kommentálom Pelé szavait

  Mivel a japán labdarúgó-bajnokság elsőosztályú küzdelmei véget értek, Andrés Iniesta a Vissel Kobe középpályása visszatért korábbi sikerei helyszínére, Barcelonába.