EUR: 323,11 Ft
CHF: 286,11 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Sport

Fociláz! Minden amit a ma kezdődő vb-ről tudni kell

Elképesztő – de az efféle eseményeken már megszokott – biztonsági intézkedések közepette kezdődik Moszkvában a labdarúgó-vb. A világsztárokat felvonultató nyitóünnepséget 17 órakor követi az Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzés.

Szerény becslések szerint mintegy százezer biztonsági ember  főleg rendőrök és katonák  ügyel az oroszországi labdarúgó-világbajnokság zavartalan lebonyolítására. Az egyenruhások jelenléte szinte már hozzátartozik a nagy sporteseményekhez. Így a Szentpétervárra érkező angol válogatott tagjai sem vettek tudomást a reptéren állomásozó géppisztolyos különítményről, az egykori orosz fővárostól 40 kilométerre fekvő kisvárosi szállodájukat körbevevő kerítésről és a többtucatnyi kommandósról. Elvégre jobb félni, mint megijedni, annál is inkább, mert állítólag iszlamista fenyegetésekről is tudomást szereztek a hatóságok.


– Bármilyen atrocitás, terrortámadás hatalmas presztízsveszteséggel járna Oroszországnak, ezért a rendőrség és a titkosszolgálat mellett biztonsági cégek segítségét is igénybe veszik – nyilatkozta az M1-nek Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. – A speciális erők már több gyakorlatot tartottak a meccsek helyszínein, összehívták a vezérszurkolókat is, és rendbontás esetére súlyos büntetéseket helyeztek kilátásba.

 

EPA/ANATOLY MALTSEV

EPA/ANATOLY MALTSEV

A megnyitóról annyi már tudható, hogy az angolok – és mások – nagy örömére fellép Robbie Williams, valamint a mára kissé testesebbé vált egykori kétszeres világbajnok brazil Ronaldo is szerephez jut. A hazai színeket és a magas kultúrát Aida Garifullina operaénekesnő képviseli a Luzsnyiki Stadionban.


Az igazi program az Oroszország–Szaúd-Arábia meccs lesz, bár a 32-es vb-mezőny két leggyengébb csapata találkozik, az oroszok a világranglista 70., a szaúdiak a 67. helyén állnak. Az előjelek sem kedveznek a hazaiaknak, Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány csapata hét barátságos találkozójának mérlege: három döntetlen és négy vereség. A szaúdiak mérlege pedig három győzelem, egy döntetlen, öt vereség.

 

A számítógépes elemzés sem biztos a győztesben

A nagy elemzőházak is részesei a vb-láznak, és megpróbálták megjósolni a végső győztest.

Goldman Sachs: Brazília

Az elemzőház 200 ezer statisztikai modell eredményeit elemezte ki, ebbe a játékosok adatait is felvitték, értékelték a csapatok előző meccseit, és egymillió szimulációt futtattak le az oroszországi tornára. A győztes: Brazília.

UBS: Németország

Tízezer számítógépes szimuláció alapján készült, kiértékelve a vb-n részt vevő csapatok korábbi világbajnoki teljesítményét és a selejtezőkön nyújtott eredményeket. A győztes: Németország.

Commerzbank: Németország

Évtizedekre visszamenően elemezték a korábbi vb-ken lőtt gólok számát, a ranglistás helyezést és eredményeket, minden idei vb-meccsre 10 ezer szimulációt futtattak le. A győztes: Németország.

Nomura: Franciaország

A Nomura nemzetközi elemzőcsapata a portfólióelméletet, a hatékony piacok elméletét is bevetette, és historikus adatokat elemeztek. A győztes: Franciaország.

Danske Bank: Brazília

A dán bank elemzői gazdasági faktorokat, például az egy főre jutó GDP-t is figyelembe vették a szimulációk során. A győztes: Brazília.

Innsbrucki Egyetem: Németország

Az osztrák egyetem statisztikusai olyan modellt építettek a vb-re, amelyben a fogadóirodák oddsaiból képzett konszenzust veszik alapul. A modellből brazil–német döntő jött ki. A győztes: Németország.

EA Sports: Franciaország

A népszerű videójátékban, a FIFA 18-ban elérhető összes adatot felhasználva a játék készítője, az EA Sports lefuttatott egy szimulációt a vb-re, aminek az lett az eredménye, hogy német–francia finálé lesz. A győztes: Franciaország.

Sasszem segít a játékvezetőknek

Az oroszországi vb-n mutatkozik be a videobíró-rendszer, amely lehetővé teszi a játékvezetőknek, hogy téves ítéleteiket korrigálják. A nemzetközi szövetség négy területre korlátozza a fejlesztés alkalmazását: gólok, tizenegyesek és piros lapok esetére, illetve ha nem egyértelmű, hogy melyik játékost kell megbüntetni. A leshelyzetek csak az említett szituációk kapcsán „érdekelhetik” a moszkvai központban dolgozó videoasszisztenst, aki rádión konzultálhat a mérkőzés játékvezetőjével.
A videoasszisztens folyamatosan figyeli az eseményeket, de kizárólag csak akkor szól a játékvezetőnek, ha az nyilvánvaló hibát követett el, vagy nem vett észre egy súlyos szabálytalanságot. A bíró maga is elindíthatja a visszajátszási folyamatot, ha bizonytalan a döntésében.

Putyin szívesen látná Trumpot a vb-n

Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) moszkvai kongresszusán, és természetesen ott lesz a mai Oroszország–Szaúd-Arábia nyitómérkőzésen, valamint a július 15-ei döntőn. A Kreml szóvivője idézte az orosz elnököt, aki kijelentette, hogy örömmel fogad minden vendéget Moszkvában, s a meghívás a legmagasabb szintű egyesült államokbeli vendégekre, így Donald Trump elnökre is vonatkozik.
A szóvivő szerint ott lesz a vb-n az azeri, az örmény, a fehérorosz, a bolíviai, a kazah, a kirgiz, a moldovai, a panamai, a paraguayi, a tádzsik, az üzbég, az abház és a dél-oszét elnök, a libanoni kormányfő és a szaúdi koronaherceg. Mint mondta, a vendégek köre a későbbiekben bővülni fog, több állami vezető nemzete válogatottjának mérkőzésére érkezik majd Oroszországba.

(MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

 

EPA/FRIEDEMANN VOGEL

 

EPA/RUNGROJ YONGRIT

 

Kapcsolódó Cikkek

  • A világ legöregebb vívója még mindig pástra lép

    A világ legöregebb vívója még mindig pástra lép

    Boros Péter, a világ legöregebb aktív vívója a minap ünnepelte 85. születésnapját. Természetesen a páston, illetve mellette, hiszen az OSC Semmelweis utcai vívótermében köszöntötték sporttársai, tanítványai és barátai az örökifjú pengeforgatót.

  • Perelnek az erőszakkal vádolt sportolók?

    Perelnek az erőszakkal vádolt sportolók?

    Egyelőre csak afféle árnyékbokszolásban merül ki a nemi erőszakkal meggyanúsított két vízilabdázó jogi képviselőinek tevékenysége. Hegedűs László és Gatter László ügyvéd szerint sem gyanúsítottként, sem tanúként nem hallgatták ki ügyfeleiket, így az ellenük esetleg meginduló eljárás stratégiáját sem igazán tudták kidolgozni.