EUR: 324,02 Ft
CHF: 285,34 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Egyéb Tatabánya

Minden gyermeknek jut meleg étel

A nyári vakáció első napjától, június 15-től megkezdődött a szünidei gyermekétkeztetés. Immár harmadik éve nem csupán a nyári, hanem mind a négy iskolai szünetben igényelhetik a rászoruló gyermekek szülei az ingyenes étkeztetést.

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű rászoruló gyermekek napi egyszeri meleg ételt kaphatnak az iskolai szünetben – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, valamint Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere közösen tartott.


– Három éve már minden iskolai szünetben igényelhető az étkezési lehetőség, amire a kormány összesen közel 7 milliárd forintot fordít – hangsúlyozta az államtitkár. – Tavaly minden eddiginél magasabb létszámú rászoruló gyermekhez és minden eddiginél több településre jutott el természetbeni ellátásként a nyári szünidőben a gyermekétkeztetés, országszerte közel 142 ezer gyermek kapott naponta egy tál meleg ételt a leghosszabb iskolai szünetben, így az intézkedés 11 ezerrel több rászorulót ért el, mint 2010-ben. Idén 6,67 milliárd forintot fordít a kormány szünidei gyermekétkeztetésre, mindez csaknem a háromszorosa a nyolc évvel ezelőtti gyermekétkeztetési támogatásnak.

A félig önkormányzati, félig állami támogatással megvalósuló gyermekétkeztetési lehetőséget külön igényelni kell.


– Ez nagyon fontos előrelépés, korábban ugyanis nem volt megszervezve nyáron az étkeztetés, csak azon gyermekek számára, akik a nyári napközis tábort igénybe vették – fogalmazott Schmidt Csaba polgármester. – Most azonban ha valaki nincsen táborban, akkor is igénybe tudja venni ezt a támogatást a magyar állam és az önkormányzatok részéről. Fontos elmondani, hogy a támogatás, amelyet a kormány erre ad, fedezi a költségek nagy részét, a fennmaradó összeget pedig az önkormányzat egészíti ki. Városunk esetében a kiadás éves szinten megközelíti a 10 millió forintot, melyet a szünidei gyermekétkeztetésre költünk.

Tatabányán átlagosan 224 gyermek veszi igénybe ezt a lehetőséget, városrészenként egy-egy általános iskolát jelölnek ki a célra.

Kapcsolódó Cikkek