EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Ózd

Mit tegyünk, ha medvét látunk?

Napokon át egy kóbor medve tartotta félelemben néhány település lakóit Heves megyében. A korábbi években Aggtelek térségében többször láttak medvét, illetve bukkantak a nyomaira a nemzeti park szakemberei. Tavaly Ózd térségében farkasok öltek meg birkákat. A vadállatok tehát már a közelünkben vannak, több évtized szünet után újra megtelepedtek hazánkban. Kérdés: hogyan kezeljük a jelenlétüket?

Somoskőújfalu, Pétervására és Füzesabony településeken a közelmúltban észleltek barnamedvét. Füzesabonyban az utcákon is szaladgált, riadalmat keltve az emberekben. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szerint a medvék ebben az időszakban, vagyis nyár elején a párjukat keresik, és a territóriumukat is ilyenkor jelölik ki. Ennek során a magányos állatok hatalmas területeket barangolnak be.


Füzesabonyban egészen közel merészkedett a házakhoz

A nagy testű ragadozó mindenevő, de többnyire növényi eredetű élelmet fogyaszt. Nem véletlen tehát, hogy a Sándorfalva térségében elkábított példány meggy- és cseresznyeültetvényeken is hagyott maga után nyomot. Többnyire kerüli az embereket, és csak akkor veszélyes, ha egy véletlen találkozás során túl közel kerülünk hozzá, valamint ha a bocsait féltve támad.

A fűfélék és gyümölcsök mellett a rágcsálókat és a nagyobb emlősöket is előszeretettel fogyasztja. Utóbbinak különösen a vadászok nem örülnek, hiszen többek között a nyulak, a fácánok, a vaddisznók és az őzek is a prédái közé sorolhatók. Többnyire összefüggő erdőségben ver tanyát, általában a reggeli és esti órákban táplálkozik. Alkalmazkodóképessége jó, ezért tűnik fel sokszor a lakott területek hulladéktároló edényeinél élelmet keresve. Az elhullott állatokat is elfogyasztja, amivel hasznot hajt. Erdélyben viszont, ahol túlszaporodott az állomány, és az ottani kormány még a ritkításukat is csak elvétve engedi meg, sokszor elhangzik az ismert mondás: a medve nem játék. Ennek alapja, hogy elég sok esetben támadtak már emberre a nagy testű vadállatok.


Somoskőújfaluban a sínek mentén kóborolt a medve

A Bükki Nemzeti Park természetvédelmi szakemberei tájékoztatást adtak ki arról, mi a teendő medvével történő találkozás esetén, és hogyan lehet jó eséllyel elkerülni a támadást. Elsődleges kérésük, hogy élelmiszert és a medve számára fogyasztható hulladékot csak zárt edényben tároljunk, mert másképpen a lakott területre csalogatjuk. Nem szabad barátkozni vele, különösen a bocsokkal nem, mert az anyjuk a közelben lehet, és ilyen esetben azonnal támad. Ha erdőben járunk, és lehet számítani a megjelenésére, keltsünk minél nagyobb zajt, vagy ha van rá lehetőség, halkan távozzunk arról a helyről. Ha észrevesz, ne próbálkozzunk a megdobálásával, mert azt rosszul tűri. Ha autóból vesszük észre, ne szálljunk ki a járműből. Ne etessük, és közelről ne fotózzuk, ha pedig élelmiszer van nálunk, azt tegyük le és hagyjuk ott, hiszen amiatt úgyis követne. Ne nézzünk a szemébe, mert attól agresszívvé válik, de hátat se fordítsunk neki, és ne tegyünk hirtelen mozdulatot. Ha mégis megközelít, feküdjünk hasra, és a kezünkkel takarjuk el a fejünket.

A fokozottan védett barnamedvével szemben az állattartók nagy testű kutyákkal, megfelelő villanypásztorral és erős karámokkal védekezhetnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.