2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Nyíregyháza

MOST után POSZT – mozgalmas a nyár

Bár már jócskán túl vagyunk az évadzárón, Sediánszky Nóra, színházunk művészeti tanácsadója mégsem ül a „babérjain”. Nem volt egyszerű időt szakítania egy kis beszélgetésre, ugyanis az ünnepi könyvhéten Hatvanban mutatta be Tékozló Párizs című kötetét, emellett  megfelelő helyszínt keresett munkatársaival A név: Carmen című darabjának, amely szeptember 9-én Pesten is bemutatkozik a Vidéki Színházak Fesztiválján.

Sediánszky Nóra

– Javában folynak a Belvárosi Színházban a MOJO című kortárs angol darab próbái Göttinger Pál rendezésében, amelynek szereplői Csőre Gábor, Szabó Kimmel Tamás, Schruff Milán, Nagy Dániel Viktor, Hunyadi Máté, illetve a most diplomázó Lestyán Attila. Ennek a magyarországi ősbemutatónak a dramaturgja vagyok – sorolta Nóra. – Ezekben a napokban zajlott a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amelynek versenyprogramjában sikeresen szerepelt a Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadása – amelyet Mohácsi János rendezett – , ugyanis a közönségzsűritől megkaptuk a különdíjat. Ezen kívül a legjobb férfi alakításért járó díjat színházunk művésze, Horváth László Attila érdemelte ki.


– Emellett most már hamarosan befejezem kulturális útikönyvsorozatom harmadik kötetét, amiben Normandia és Bretagne látnivalóiról írok, a megszokottnál kicsit személyesebb aspektusban – tette hozzá a művészeti tanácsadó.

Mint elmondta, azért esett a választása ezekre a tájakra, mert jól ismeri őket, színházi, fordítói munkája is gyakran kapcsolódik ehhez a nyelvhez, kultúrához. (Nóra először magyar–olasz szakon szerzett diplomát, illetve kitűnően beszél angolul és franciául is – a szerk.) Életében azért a primátus a teátrumé, s fordítói tevékenysége is ennek szolgálatában áll. Nagy örömére A név: Carmen című előadást, amelyiknek írója és rendezője is egyben, nemcsak a tatabányai MOST Fesztiválra válogatták be, hanem a Vidéki Színházak Fesztiváljára is, amelynek helyszíne az idén a Pesti Magyar Színház lesz. Az előbbi fesztiválon A név: Carmen volt a nyitó előadás, most viszont ők zárják majd a rangos eseményt. Tatabányán „megküzdöttek” azzal, hogy a nagyszínpadon játszották a bensőséges hangulatot igénylő művet, amihez Nyíregyházán a Művész Stúdió intim légköre ideális helyszínt jelentett. Mindent elkövetnek, hogy Pesten a lehető legoptimálisabb körülmények között tudják bemutatni a produkciót.


A Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában szerepel a Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadása is
MTI Fotó: Balázs Attila

Örül annak, hogy a Móricz Zsigmond Színház változatos, erős évadot zárt. Remek előadások születtek, sok jó rendezőt sikerült megnyerniük… Nagyszerű érzés számukra, hogy a nézők szeretik mindezt, és sok rangos fesztiválra kapnak meghívást. Úgy látja, minden esély megvan arra, hogy ez a következő évadban is így folytatódjon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.