EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Nyíregyháza

MOST után POSZT – mozgalmas a nyár

Bár már jócskán túl vagyunk az évadzárón, Sediánszky Nóra, színházunk művészeti tanácsadója mégsem ül a „babérjain”. Nem volt egyszerű időt szakítania egy kis beszélgetésre, ugyanis az ünnepi könyvhéten Hatvanban mutatta be Tékozló Párizs című kötetét, emellett  megfelelő helyszínt keresett munkatársaival A név: Carmen című darabjának, amely szeptember 9-én Pesten is bemutatkozik a Vidéki Színházak Fesztiválján.

Sediánszky Nóra

– Javában folynak a Belvárosi Színházban a MOJO című kortárs angol darab próbái Göttinger Pál rendezésében, amelynek szereplői Csőre Gábor, Szabó Kimmel Tamás, Schruff Milán, Nagy Dániel Viktor, Hunyadi Máté, illetve a most diplomázó Lestyán Attila. Ennek a magyarországi ősbemutatónak a dramaturgja vagyok – sorolta Nóra. – Ezekben a napokban zajlott a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amelynek versenyprogramjában sikeresen szerepelt a Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadása – amelyet Mohácsi János rendezett – , ugyanis a közönségzsűritől megkaptuk a különdíjat. Ezen kívül a legjobb férfi alakításért járó díjat színházunk művésze, Horváth László Attila érdemelte ki.


– Emellett most már hamarosan befejezem kulturális útikönyvsorozatom harmadik kötetét, amiben Normandia és Bretagne látnivalóiról írok, a megszokottnál kicsit személyesebb aspektusban – tette hozzá a művészeti tanácsadó.

Mint elmondta, azért esett a választása ezekre a tájakra, mert jól ismeri őket, színházi, fordítói munkája is gyakran kapcsolódik ehhez a nyelvhez, kultúrához. (Nóra először magyar–olasz szakon szerzett diplomát, illetve kitűnően beszél angolul és franciául is – a szerk.) Életében azért a primátus a teátrumé, s fordítói tevékenysége is ennek szolgálatában áll. Nagy örömére A név: Carmen című előadást, amelyiknek írója és rendezője is egyben, nemcsak a tatabányai MOST Fesztiválra válogatták be, hanem a Vidéki Színházak Fesztiváljára is, amelynek helyszíne az idén a Pesti Magyar Színház lesz. Az előbbi fesztiválon A név: Carmen volt a nyitó előadás, most viszont ők zárják majd a rangos eseményt. Tatabányán „megküzdöttek” azzal, hogy a nagyszínpadon játszották a bensőséges hangulatot igénylő művet, amihez Nyíregyházán a Művész Stúdió intim légköre ideális helyszínt jelentett. Mindent elkövetnek, hogy Pesten a lehető legoptimálisabb körülmények között tudják bemutatni a produkciót.


A Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában szerepel a Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadása is
MTI Fotó: Balázs Attila

Örül annak, hogy a Móricz Zsigmond Színház változatos, erős évadot zárt. Remek előadások születtek, sok jó rendezőt sikerült megnyerniük… Nagyszerű érzés számukra, hogy a nézők szeretik mindezt, és sok rangos fesztiválra kapnak meghívást. Úgy látja, minden esély megvan arra, hogy ez a következő évadban is így folytatódjon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.