EUR: 323,97 Ft
CHF: 285,38 Ft
2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Életmód

Nagyot dobott Tokaj a Kingling borral

Csütörtökön került kereskedelmi forgalomba Kingling néven az első Tokaji „közösségi bor”. Emellett Tokaj-Hegyalján elindul egy új közösségi beszerzési rendszer is, amely a termelők érdekeit szolgálja, akár csak az a lehetőség, hogy a borászattal foglalkozók a három üzemközpont egyikében elkészíttethetik saját boraikat, vagy akár pezsgőiket is.

Magyarországon az utóbbi években dinamikusan nőtt a minőségi borfogyasztás, így a minap az egyik hazai történelmi borvidék jeles képviselői tartottak sajtótájékoztatót a beindult kedvező változásokkal kapcsolatban.


– Örömmel közölhetem, hogy a Tokaji Borvidék megalkotta az első közösségi borát – mondta Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke. A szakember kiemelte, hogy az alap adottságok szőlészeti és borászati vonalon is kiválóak ahhoz, hogy világszínvonalú borokat készíthessenek.

Molnár Péter kiemelte, hogy a borvidéken már honfoglaló őseink is elkezdték a szőlő termesztését és arról is szólt, hogy a világ első zárt borvidéke a Tokaji.


A közösségi borról, illetve az egyéb fejlesztésekről Pásztor Péter, a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt.

– Ez egy úgynevezett „belépő” bor, amely száraz és félédes változatban készül, így a címkén nem jelenik meg a szőlőfajta és az évjárat, ám az tudható, hogy mindhárom tokaji fő fajta – Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály – megtalálható benne. Egy palack 800 Forintba fog kerülni – mondta Pásztor Péter, akinek elmondása szerint a közösségi bor alapanyagaként azt az évről évre jelentkező mintegy 10-30 százalékos túltermelést hasznosították, amelyet eddig a borvidéken kívüliek hasznosítottak. Az ügyvezető azt is elmondta: létrehoztak egy olyan közösségi beszerzési rendszert, amellyel a szőlészeteket és a borászatokat az eddiginél 10-30 százalékkal alacsonyabb áron tudják kiszolgálni. Emellett három olyan, a legkorszerűbb technológiával és gépekkel felszerelt üzem is létesült, melyben bárki feldolgoztathatja szőlőjét.

Kapcsolódó Cikkek

 • 100 éves Budapest egyik leglátványosabb épülete

  100 éves Budapest egyik leglátványosabb épülete

  Hogy miben közös Habsburg Otto, Richard Nixon, Yehudi Menuhin, Andrew Lloyd Webber, Zsigmond Vilmos, vagy Maximillian Shell? Mindegyikük nevét egy-egy lakosztály viseli a Danubius Hotel Gellértben, ahol többször is megszálltak.

 • Szelfitippek próbálkozóknak és függőknek

  Szelfitippek próbálkozóknak és függőknek

  Sokat elárul rólunk, hogy milyen szelfit teszünk ki magunkról a közösségi oldalra. Persze nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy ne merev igazolványképeket, hanem jó hangulatú, egyéni fotókat készítsünk.

 • Rossz hatással volt az időjárás a hagymafélék termesztésére

  Rossz hatással volt az időjárás a hagymafélék termesztésére

  Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.