2018. december 18., kedd
Auguszta

Életmód

Nagyot dobott Tokaj a Kingling borral

Csütörtökön került kereskedelmi forgalomba Kingling néven az első Tokaji „közösségi bor”. Emellett Tokaj-Hegyalján elindul egy új közösségi beszerzési rendszer is, amely a termelők érdekeit szolgálja, akár csak az a lehetőség, hogy a borászattal foglalkozók a három üzemközpont egyikében elkészíttethetik saját boraikat, vagy akár pezsgőiket is.

Magyarországon az utóbbi években dinamikusan nőtt a minőségi borfogyasztás, így a minap az egyik hazai történelmi borvidék jeles képviselői tartottak sajtótájékoztatót a beindult kedvező változásokkal kapcsolatban.


– Örömmel közölhetem, hogy a Tokaji Borvidék megalkotta az első közösségi borát – mondta Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke. A szakember kiemelte, hogy az alap adottságok szőlészeti és borászati vonalon is kiválóak ahhoz, hogy világszínvonalú borokat készíthessenek.

Molnár Péter kiemelte, hogy a borvidéken már honfoglaló őseink is elkezdték a szőlő termesztését és arról is szólt, hogy a világ első zárt borvidéke a Tokaji.


A közösségi borról, illetve az egyéb fejlesztésekről Pásztor Péter, a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt.

– Ez egy úgynevezett „belépő” bor, amely száraz és félédes változatban készül, így a címkén nem jelenik meg a szőlőfajta és az évjárat, ám az tudható, hogy mindhárom tokaji fő fajta – Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály – megtalálható benne. Egy palack 800 Forintba fog kerülni – mondta Pásztor Péter, akinek elmondása szerint a közösségi bor alapanyagaként azt az évről évre jelentkező mintegy 10-30 százalékos túltermelést hasznosították, amelyet eddig a borvidéken kívüliek hasznosítottak. Az ügyvezető azt is elmondta: létrehoztak egy olyan közösségi beszerzési rendszert, amellyel a szőlészeteket és a borászatokat az eddiginél 10-30 százalékkal alacsonyabb áron tudják kiszolgálni. Emellett három olyan, a legkorszerűbb technológiával és gépekkel felszerelt üzem is létesült, melyben bárki feldolgoztathatja szőlőjét.

Kapcsolódó Cikkek