EUR: 326,51 Ft
CHF: 280,66 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb XV.kerület

Ne dobj mindent a kukába!

Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Károlyi Sándor utcai Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában számos példát láthat erre a látogató.

A gyerekek figyelmét is szeretnék felkelteni a régi tárgyak újrahasználatát népszerűsítő központjában (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Kevesen gondolják, hogy a számukra már értéktelen, de más számára még hasznos holmik nemcsak a környezettudatos életvitelhez járulnak hozzá, hanem fontos szerepet játszanak abban is, hogyan javítsák mások életminőségét azáltal, hogy újrahasznosulnak. Mert a környezetbarát hulladékgazdálkodás napjainkban már nem ér véget a háztartásban keletkező hulladékok begyűjtésével és elszállításával. A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. a fővárosi önkormányzat által a térség hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztéséhez benyújtott pályázat keretében kerületünkben Magyarországon egyedülálló Szemléletformáló és Újrahasználati Központot épített. Célja, hogy a hulladékok korszerű szelektív begyűjtése és a már használt termékek újra használatának biztosítása mellett lehetőséget nyújtson szemléletformáló előadások, foglalkozások, interaktív tanórák megtartására oktatótermi, valamint szabadtéri körülmények között.
Mint lapunk megtudta, itt a megunt, kidobásra ítélt tárgyakat, használati eszközöket tulajdonosa – szakmai elbírálást követően – díjmentesen leadhatja, és azt bárki más jelképes összegért átveheti, ezáltal használatra még alkalmas, megfelelő minőségű tárgyak cseréje valósulhat meg. Az épületben játékos-oktató installációk, ökojátszótér is megtalálható, ami segít a környezettudatos szemléletmód kialakításában.

A központban bárki leadhatja kidobásra ítélt dolgait MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.