EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 14. rész – A pumi

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal a  Magyar Pumiklub mutatkozik be.

A pumit “magyar terrierként” is szokás emlegetni Fotó: pumiklub.eu


A fajtáról


Nem véletlenül választotta Fekete István Bogáncs című regénye főhősének a pumit. Ez a magyar fajta rendkívül eszes, megbízható és ragaszkodó természetéről híres, minden helyzetben tökéletesen feltalálja magát.

Ezek a kutyk bármikor kaphatak egy kis mókára Fotó: pumiklub.eu

Ha valaki igazán eleven, bohém társat keres maga mellé, annak a pumi ideális választás lehet. A közepesnél kisebb mérete miatt a lakásban sem jelent gondot tartása, de azt érdemes szem előtt tartani, hogy a pumi mozgásigénye óriási.


Játékos természete miatt a kutyák bohócának is szokták nevezni: még idős korában sem veszíti el bohókás lelkületét, csínyre, mókára, munkára bármikor kapható.

Mivel ősidőktől arra tenyésztették, hogy az ember szolgálatában álljon, lételeme a kétlábú társ közelsége. Annak idején a pásztorok tavasztól őszig minden pillanatot együtt töltöttek bozontos kollégájukkal és telente sem váltak meg egymástól. Így ennek a kis jószágnak a vérében van a gazdaszeretet.

Vakmerően bátor, nyughatatlan vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk terelő eb. Jó szimatú, és jelző kutyaként házőrzésre  is kiválóan alkalmas. Mindent lát, mindent hall, mindenről megvan a véleménye. A házőrzés során a megelőzés a módszere, azaz minden mozgásról, a szokottól eltérő zajról, közeledésről tájékoztatja a gazdáit.

Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig és mindenhol magára vonja a figyelmet. Ha másképpen nem megy, akkor ugatással, mert bizony, elég hangos fajta. Egész megjelenése tettrekészséget, hatalmas temperamentumot sugároz, ami minden testrészét mozgásra serkenti.

A pumi alapvető feladata a terelés volt, minek során akár több száz állatból álló nyájat, csordát is képes önállóan kezelni.

Terelőösztöne legendás, de lakásban is elvan, ha a gazdi mellett lehet éjjel-nappal Fotó: pumiklub.eu

Hatalmas nyájak terelése híján azonban remekül alkalmazkodik a család életéhez: akár a pamlagon ülve is együtt nézi a tévét a gazdival, tehát a luxustartást is jól bírja, de csak miután alaposan kirohangászta magát. Bármivel le lehet kötni a figyelmét, legyen az labda, vagy agility, a lényeg, hogy kutya és ember között legyen meg az együttműködés. Emiatt egy pumi nem lesz boldog a hatalmas kert puszta lététől, magában nem szeret rohangálni, de a gazdi kedvéért bármilyen feladatot örömmel végrehajt.

Bájos külsejük határozott, szilárd jellemet takar Fotó: pumiklub.eu

A mozgásigény kielégítésére, kihasználva a pumi rendkívüli tanulékonyságát, ügyességét, intelligenciát, jó lehetőséget biztosítanak a terelőversenyeken kívül a hazánkban is egyre népszerűbb kutyás sportok, például az agility, frízbi, és általában mindenolyan sport, melynek során futni, mozogni, akár ugrani lehet..

A szőrzete tincsekbe összeálló,  göndör vagy hullámos, sohasem sima és csak ritkán zsinóros. Viszonylag könnyű rendben tartani ezt a bundát, de időnként nem árt, ha a fajtához értő kozmetikus is kezelésbe veszi a rakoncátlan tincseket.

Fekete Istán “Bogáncsa” és postabélyeg is emléket állít a fajtának Fotó: Profimedia, Alamy

Bogáncs leszármazottai tehát napjainkban is helyt állnak, minden körülmények között. Számukra  a gazda közelsége, szeretete a legfontosabb jutalom.

Ez a fajta kifejezetten emberfüggő Fotó: pumiklub.eu

Az örökbefogadás menete

A Magyar Pumiklub nem kifejezetten fajtamentő csoport, a fajta államilag elismert tenyésztő szervezete, azonban fontos feladatának tekinti a gazdátlan pumik sorsának rendezését is. Általában más állatmentőkön keresztül közvetítik a gazdikereső pumikat, de az is előfordul, hogy egy- egy tenyésztés felszámolásakor nyújtanak segítséget az onnan kikerülő,  törzskönyves kutyáknak.

A Pumiklub honlapján minden szükséges információ elérhető a gazdakereső kutyákról az ott megadott telefonszámon pedig minden segítséget megadnak a jelentkezőnek. Természetesen alaposan megvizsgálják, hova kerülne az árva kutyus és csak megfelelő körülmények biztosítása esetén történhet meg az örökbefogadás.

A Pumiklub igyekszik nyomon követni az örökbeadott kutyák sorsát, a friss kutyatulajdonosokat arra buzdítják, legyen “vérbeli pumis”, élvezze a klubélet előnyeit, a fajtához értő és azt szerető emberek közösségének tagjaként. Szükség esetén természetesen nevelési tanácsokkal is segítenek az örökbeadott pumik gazdáinak.

Az örökbefogadás költségei:

A közvetített pumik az adott fajtamentő szervezetek elvárásai szerint fogadhatók örökbe. A Magyar Pumiklub által közvetlenül örökbeadott ebek térítésmentesen, de szerződéssel fogadhatók örökbe.

Fotó: Profimedia, INSTAR Images

A Pumiklub elérhetősége: http://pumiklub.eu/

 

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek