EUR: 314,73 Ft
CHF: 278,83 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 15. rész – A cane corso

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal a  Noé Állatotthon Alapítvány, Cane Corso Fajtamentés mutatkozik be.

A fajtáról


Ez a robosztus, tekintélyt parancsoló fajta maga a tökéletes testőr. Ősei már az ókori Rómában is jeleskedtek a vadászatban, különösen a nagytestű vadak elfogásában, de a csaták során is hősiesen vették fel a harcot az ellenséggel szemben.

Már a római légiókkal is meneteltek együtt cane corsók Fotó: Profimedia, Zuma Press – Archives

Napjainkra természetesen békésebb szerepben találkozhatunk vele: kiváló családi eb lehet, ám továbbra is erős ösztönnel védi kétlábúakból álló falkáját.


Jól lehet, már a masszív, izmos testfelépítésű kutya puszta látványa is elriasztja azokat, akik esetleg rosszban sántikálnának, idegeneknek, a gazda engedélye nélkül valóban nem tanácsos betennie a lábát olyan portára, amit egy cane corso őriz. A rövid szőrű, koromfekete, szürke, őzbarna vagy csíkos eb azonban azokkal, akiket elfogadott, kifejezetten játékos, szeret labdázni, más kutyákkal játszani – ha megfelelően szocializálták. Szereti az aktív időtöltést, a közös elfoglaltságokat. Jó a szaglása, így nyomkövetésre is alkalmas, könnyen képezhető. Páratlan gyorsasággal ismeri fel a szituációkat és azokhoz alkalmazkodva képes viselkedésén alakítani. A gyerekeket szereti, és más háziállatokkal is összeszoktatható.

Ezek a kutyák endkívül határozottan őriznek Fotó: Profimedia, Barcroft Media

Sajnos azonban számtalan egészségügyi problémával kell megküzdenie a fajta képviselőinek. A cane corsoknál gyakori az orthopédiai gond: csípő és könyök diszpláziára, valamint gerincbetegségekre is hajlamosak. A szemkörnyéki bőr  gyakran túl laza, ami a szem gyulladásához vagy akár műtéti beavatkozáshoz is vezethet. Hajlamosak az allergiára, ami sokszor speciális étrendet igényel.

Tartásukhoz nem árt némi előképzettség Fotó: noeallatotthon.hu

Rendszeres állatorvosi ellenőrzések mellett azonban a cane corso teljes jogú tagja lehet bármely családnak. Aki ezt a fajtát választja, az biztos lehet abban, hogy nem csak hű társat, hanem maximálisan megbízható személyi testőrt kap maga mellé.

Mivel borzasztóan emberközpontú, igényli az ember közelségét és szeretetét, ezért kinti-benti kutyának ajánljuk – a cane corso számára az a legfontosabb, hogy minél többet lehessen a gazdival.

Az örökbefogadás menete:

A Cane Corso Fajtamentés a Noé Állatotthon Alapítvány keretein belül működik. Az örökbefogadásra váró ebekről az alapítvány honlapján lehet bővebb információt szerezni, de az ott megadott telefonszámon is szívesen adnak bővebb felvilágosítást arról a kutyáról, amelyik szimpatikus. A mentett kutyák esetében sajnos nem ritka, hogy a megfelelő nevelés kimaradt a gazdátlanná vált ebek életéből, emiatt felmerülhetnek viselkedésbeli problémák. A Noé munkatársai azonban csak olyan kutyát engednek gazdához, amelyiket előzőleg már sikeresen rehabilitáltak. Ha megvan a kiválasztott kutyus,  következhet a személyes találkozás, a Noé Állatotthon Alapítvány telephelyén szombatonként van nyílt nap, leendő gazdi és árva eb ezen alkalmakkor kezdheti meg az ismerkedést. Általában több alkalom szükséges ahhoz, hogy az összhang kialakuljon, tehát a kölcsönös közeledés akár hetekig is eltarthat. Amennyiben a gazdijelöltnek van családja vagy másik kutyája, az Alapítvány kérése az, hogy velük együtt látogassanak el a kiszemelt kutyához.

A fajtamentők hosszan szoktatják össze a kutyust és a reménybeli gazdit Fotó: noeallatotthon.hu

Ha az elköteleződés már kölcsönös és sziklaszilárd, a Noé Állatotthon Alapítvány munkatársai személyesen viszik el a kutyát leendő otthonában. Ez természetesen egyúttal környezettanulmány is, melynek során a fajtamentők meggyőződnek arról, hogy védencük valóban megfelelő körülmények közé kerül. Ha ezen a ponton sem merül fel akadály, akkor aláírják az örökbefogadási szerződést és véglegessé válik a családba fogadás.

Az örökbefogadás költségei

Megfelelő szocializációval a cane corso tökéletes családi kutyává válik Fotó: Profimedia, Barcroft Media

Minden cane corso chipezve, oltva, ivartalanítva kerül új családjához. Bár az örökbefogadás térítésmentes, a fajtamentők munkatársai szívesen veszik az adományokat, hiszen ezzel további árva ebenek teszik lehetővé sorsuk jobbra fordulását.

A Noé Állatotthon alapítvány Cane Corsó Fajtamentés elérhetősége: http://canecorsomentes.hu/

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek