2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Veszprém

Negyedszázados a Kabóciádé

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Kabóciádét június 16–17-én, amely idén a sárkányölő lovagok és a királyi udvar pompázatos korába röpített.

A jól bevált, hagyományos elemek mellett a Kabóca társulata idén sok újítással készült a családi fesztiválra. A rendezvény tulajdonképpen már pénteken elkezdődött a Kossuth utcán az óriásbábosok és gólyalábasok felvonulásával.


Huszonöt éve a város egyik kedvenc családi programja a Kabóciádé (fotó: Domján Attila)

A vendégvárók ezúttal is Boróka királyné és Habakuk király, illetve alattvalóik voltak, ám a királyi birodalom most kicsit átalakult: idén a lovagkorba röpülhettek vissza a Kolostorok és Kertekbe látogató kicsik és nagyok. A gyerkőcök lovagi tornán, bajvíváson próbálhatták ki ügyességüket, megküzdhettek a sárkányokkal, és várúrhölgyekként tündökölhettek.

A fesztivál egyik ünnepélyes pillanata az volt, amikor Porga Gyula polgármester Pro Meritis díjjal jutalmazta a Kabóca Bábszínház alapítóit.


Az első fesztivál résztvevői ma már saját gyerekeikkel érkeznek (fotó: Domján Attila)

Sarkadi Nagy László már 15 évesen részt vett a megyei bábrendezők tanfolyamán, és ettől kezdve a bábművészet határozta meg életének alakulását. Gimnazistaként bábszakkört indított a sümegi általános iskola elsősei számára, ahol Végh Zsolt elsős kisdiákként találkozott vele és a bábjátékkal. Azóta kettejük pályája és hivatása összefonódik. A Magyar Televízió által megszervezett „Játsszunk bábszínházat” című televíziós fesztivál műsorának mindig kiemelkedő szereplői voltak. A Győri Tanítóképző Intézetben szereztek tanítói diplomát.

Végh Zsolt és Sarkadi Nagy László tették le a veszprémi bábszínjátszás alapjait (fotó: Domján Attila)

1992-ben érett meg a helyzet a vidéki bábszínházak alapítására, amikor ők a városi bábszínház alapjainak lerakására Veszprémbe kerültek. Megkezdték a társulat, a színház létrehozásának munkáját. Bábelőadásaikkal, bábos játszóházaikkal, kiállításaikkal és pedagógusoknak szervezett szakmai programjaikkal számtalan gyermek és felnőtt életébe vittek örömöt és játékosságot. A tervezéstől a bábok elkészítéséig mindenből kivették a részüket. Páratlan igényességgel, hatalmas szakmai tudással, tehetséggel készültek előadásaik. Közösségteremtő erejük példaértékű. 1994-ben rendezték meg az első Kabóciádét, amelynek népszerűsége azóta is töretlen. A 25. jubileumát ünneplő Kabóca 2001. január 1-je óta működik színházként.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.