2018. szeptember 18., kedd
Diána

Egyéb Veszprém

Negyedszázados a Kabóciádé

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Kabóciádét június 16–17-én, amely idén a sárkányölő lovagok és a királyi udvar pompázatos korába röpített.

A jól bevált, hagyományos elemek mellett a Kabóca társulata idén sok újítással készült a családi fesztiválra. A rendezvény tulajdonképpen már pénteken elkezdődött a Kossuth utcán az óriásbábosok és gólyalábasok felvonulásával.


Huszonöt éve a város egyik kedvenc családi programja a Kabóciádé (fotó: Domján Attila)

A vendégvárók ezúttal is Boróka királyné és Habakuk király, illetve alattvalóik voltak, ám a királyi birodalom most kicsit átalakult: idén a lovagkorba röpülhettek vissza a Kolostorok és Kertekbe látogató kicsik és nagyok. A gyerkőcök lovagi tornán, bajvíváson próbálhatták ki ügyességüket, megküzdhettek a sárkányokkal, és várúrhölgyekként tündökölhettek.

A fesztivál egyik ünnepélyes pillanata az volt, amikor Porga Gyula polgármester Pro Meritis díjjal jutalmazta a Kabóca Bábszínház alapítóit.


Az első fesztivál résztvevői ma már saját gyerekeikkel érkeznek (fotó: Domján Attila)

Sarkadi Nagy László már 15 évesen részt vett a megyei bábrendezők tanfolyamán, és ettől kezdve a bábművészet határozta meg életének alakulását. Gimnazistaként bábszakkört indított a sümegi általános iskola elsősei számára, ahol Végh Zsolt elsős kisdiákként találkozott vele és a bábjátékkal. Azóta kettejük pályája és hivatása összefonódik. A Magyar Televízió által megszervezett „Játsszunk bábszínházat” című televíziós fesztivál műsorának mindig kiemelkedő szereplői voltak. A Győri Tanítóképző Intézetben szereztek tanítói diplomát.

Végh Zsolt és Sarkadi Nagy László tették le a veszprémi bábszínjátszás alapjait (fotó: Domján Attila)

1992-ben érett meg a helyzet a vidéki bábszínházak alapítására, amikor ők a városi bábszínház alapjainak lerakására Veszprémbe kerültek. Megkezdték a társulat, a színház létrehozásának munkáját. Bábelőadásaikkal, bábos játszóházaikkal, kiállításaikkal és pedagógusoknak szervezett szakmai programjaikkal számtalan gyermek és felnőtt életébe vittek örömöt és játékosságot. A tervezéstől a bábok elkészítéséig mindenből kivették a részüket. Páratlan igényességgel, hatalmas szakmai tudással, tehetséggel készültek előadásaik. Közösségteremtő erejük példaértékű. 1994-ben rendezték meg az első Kabóciádét, amelynek népszerűsége azóta is töretlen. A 25. jubileumát ünneplő Kabóca 2001. január 1-je óta működik színházként.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.