EUR: 323,30 Ft
CHF: 286,92 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Veszprém

Negyedszázados a Kabóciádé

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Kabóciádét június 16–17-én, amely idén a sárkányölő lovagok és a királyi udvar pompázatos korába röpített.

A jól bevált, hagyományos elemek mellett a Kabóca társulata idén sok újítással készült a családi fesztiválra. A rendezvény tulajdonképpen már pénteken elkezdődött a Kossuth utcán az óriásbábosok és gólyalábasok felvonulásával.


Huszonöt éve a város egyik kedvenc családi programja a Kabóciádé (fotó: Domján Attila)

A vendégvárók ezúttal is Boróka királyné és Habakuk király, illetve alattvalóik voltak, ám a királyi birodalom most kicsit átalakult: idén a lovagkorba röpülhettek vissza a Kolostorok és Kertekbe látogató kicsik és nagyok. A gyerkőcök lovagi tornán, bajvíváson próbálhatták ki ügyességüket, megküzdhettek a sárkányokkal, és várúrhölgyekként tündökölhettek.

A fesztivál egyik ünnepélyes pillanata az volt, amikor Porga Gyula polgármester Pro Meritis díjjal jutalmazta a Kabóca Bábszínház alapítóit.


Az első fesztivál résztvevői ma már saját gyerekeikkel érkeznek (fotó: Domján Attila)

Sarkadi Nagy László már 15 évesen részt vett a megyei bábrendezők tanfolyamán, és ettől kezdve a bábművészet határozta meg életének alakulását. Gimnazistaként bábszakkört indított a sümegi általános iskola elsősei számára, ahol Végh Zsolt elsős kisdiákként találkozott vele és a bábjátékkal. Azóta kettejük pályája és hivatása összefonódik. A Magyar Televízió által megszervezett „Játsszunk bábszínházat” című televíziós fesztivál műsorának mindig kiemelkedő szereplői voltak. A Győri Tanítóképző Intézetben szereztek tanítói diplomát.

Végh Zsolt és Sarkadi Nagy László tették le a veszprémi bábszínjátszás alapjait (fotó: Domján Attila)

1992-ben érett meg a helyzet a vidéki bábszínházak alapítására, amikor ők a városi bábszínház alapjainak lerakására Veszprémbe kerültek. Megkezdték a társulat, a színház létrehozásának munkáját. Bábelőadásaikkal, bábos játszóházaikkal, kiállításaikkal és pedagógusoknak szervezett szakmai programjaikkal számtalan gyermek és felnőtt életébe vittek örömöt és játékosságot. A tervezéstől a bábok elkészítéséig mindenből kivették a részüket. Páratlan igényességgel, hatalmas szakmai tudással, tehetséggel készültek előadásaik. Közösségteremtő erejük példaértékű. 1994-ben rendezték meg az első Kabóciádét, amelynek népszerűsége azóta is töretlen. A 25. jubileumát ünneplő Kabóca 2001. január 1-je óta működik színházként.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.