2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Belföld

Nem adjuk Benyovszkyt!

Földünk negyedik legnagyobb szigetén, a páratlan szépségű Madagaszkáron Cséke Zsolt geográfus végzettségű író és filmrendező immár három évtizede kutatja Benyovszky emlékeit. Az alkotó legutóbb tavaly járt az egzotikus szigeten, és ennek az utazásának az eseményeit dolgozta fel az Egy magyar sír az esőerdőben című dokumentumfilmjében.

Egy kocka a filmből. Úton a rendező

Mint az a produkcióból kiderül, madagaszkári expedíciója után Szlovákia felé vette az irányt, ahol forrásértékű dokumentumok bemutatásával igazolta Benyovszky Móric 1741-es születési dátumát, valamint a világutazó magyarságát.


Északi szomszédaink igyekeznek szlovákká tenni Benyovszky Móricot

Szükség is van erre, mert északi szomszédaink erőt és anyagiakat nem kímélve igyekeznek hazánkfia szlovákságát bizonyítani. Alig húsz éve, hogy Szlovákiában „felfedezték” Benyovszkyt, azóta verbói szülőházát múzeummá alakították, illetve az elmúlt 10 esztendőben hat dokumentumfilmet is forgattak a „szlovák” Benyovszky életéről. Hovatovább Madagaszkáron többször fémkeresőkkel kutatták honfitársunk sírhelyét abban a reményben, hogy ha megtalálják, Szlovákiába szállíthatják a maradványait.

A rendező a történelmi hitelességre alapozva ismerteti a témával kapcsolatos magyar és szlovák álláspontot, miközben ötvözi madagaszkári utazásának történetét Benyovszky kalandos életének bemutatásával. Így kapunk árnyaltabb képet annak a kalandos sorsú honfitársunknak az életéről, aki Cook kapitányt megelőzve járt a Csendes-óceán északi térségében, és az elsők között írt nemcsak Madagaszkárról, de például Kamcsatka földjéről és népeiről is. Hovatovább e rendkívüli férfiúnak sikerült meggyőzni XV. Lajos francia uralkodót egy madagaszkári telep létrehozásáról, és kalandos élete során olyan hírességekkel kötött életre szóló barátságot, mint Benjamin Franklin.


Benyovszky Móric négy világrészen tett utazásaival, az ott szerzett tapasztalatok leírásával örökre beírta nevét a XVIII. század legnagyobb utazóinak sorába.

A film hossza 93 perc, a köztelevízió háromrészes sorozatban fogja sugározni.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Leleplezi a kormány Sorosék hazugságait

    Leleplezi a kormány Sorosék hazugságait

    Magyarországot azért akarják elítélni, mert a magyar emberek úgy döntöttek, hogy a mi hazánk nem lesz bevándorlóország – kezdte Orbán Viktor miniszterelnök a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos vitaindító beszédét a parlamentben.

  • Nem engedték be a fogyatékkal élőket az állatkertbe

    Nem engedték be a fogyatékkal élőket az állatkertbe

    Megoldódni látszik annak a fogyatékkal élő csoportnak az ügye, amelyet nemrég nem engedtek be a Veszprémi Állatkertbe. A minap óriási botrányt kavart, hogy az intézménybe nem jutott be a 11 fős csoport, annak ellenére sem, hogy volt érvényes hatósági igazolványuk, amellyel bizonyították jogosultságukat a kedvezményes belépőkre.