EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Egyéb Békéscsaba

Nyári jótanácsok kicsiknek és nagyoknak

Számos fórumon kapunk útmutatást arra vonatkozóan, hogyan is étkezzünk, napozzunk, mennyi folyadékot fogyasszunk a nyári hónapokban. Dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőhelyettese megosztotta velünk a legfontosabb tudnivalókat.

A nyári időszakban például az egyik lényeges egészségügyi kockázat a szökőkút, amely mellett mindannyian nap mint nap elmegyünk. A szakember szerint viszont fontos, hogy valóban csak elmenjünk mellette és gyönyörködjünk benne, mert a vize sok olyan kórokozót rejthet, ami akár a gyerekekre, akár a felnőttekre veszélyes lehet. A vizének tisztaságát nem ellenőrzik folyamatosan, és mivel sok állat, például a városi madarak is előszeretettel fürdenek benne, nekünk nem tanácsos. Ráadásul, ha sokáig nem működik a szökőkút vagy nagy a hőség, baktériumok is elszaporodhatnak a vizében.


A medencés strandokon jogszabály szerint kötelező a vízminőség folyamatos ellenőrzése, ezért az egészségügyi kockázatok ebben a tekintetben alacsonyabbak. Fontos előírás a mártózás előtti zuhanyzás. A testünkön megtelepszenek olyan baktériumok, mikroorganizmusok, amelyek a medence vizében aztán elszaporodhatnak és másokat megbetegíthetnek. De ez például életet is menthet, ugyanis napozás után, felhevült testtel belecsobbanni a hideg vízbe nem veszélytelen vállalkozás – szívmegállást is okozhat.

Fontos a megfelelő folyadékbevitel
MTI Fotó: Balázs Attila

Az erős napsugárzás ellen szintén érdemes hatékonyabban védekezni ezekben a hónapokban. Abban szakember tud leginkább segíteni, hogy valakinek az adott bőrtípusával mennyi időt szabad a napon tartózkodni. Ezt az időt lehet aztán különböző faktorszámú naptejekkel, védő krémekkel kitolni. Ezeknél a készítményeknél a lejárati határidőt mindenképpen szem előtt kell tartani! A fejünket mindig ajánlott egy kalappal vagy kendővel takarni, hogy ne kockáztassuk a napszúrást. A gyerekeknél ez még lényegesebb.


Egy nyaralásnál egészségügyi tekintetben is érdemes elővigyázatosnak lenni, hiszen például az egzotikus országokba utazás előtt egyes védőoltásokat erősen ajánlott felvenni. Kirándulások alkalmával, de a hétköznapokban is a kullancsokra oda kell figyelni. Tévhit, hogy a fákról potyoghatnak a fejünkre, a kullancs inkább a nedvesebb avarban, a gazosabb, bokrosabb területeken fordul elő. Ellenük a legjobb védekezés a világos, zárt ruházat és természetesen a rendszeres önvizsgálat.

Nyáron fontos még a megfelelő folyadékbevitel és a könnyű táplálkozás. A gyümölcsök, zöldségek ilyenkor frissek, ezért a könnyű ételek elkészítése nem is lehetne egyszerűbb, folyadék- és ásványianyag-pótlásra szintén készíthetünk magunk zöldség- és gyümölcsleveket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.