EUR: 322,06 Ft
CHF: 285,23 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Békéscsaba

Nyári jótanácsok kicsiknek és nagyoknak

Számos fórumon kapunk útmutatást arra vonatkozóan, hogyan is étkezzünk, napozzunk, mennyi folyadékot fogyasszunk a nyári hónapokban. Dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőhelyettese megosztotta velünk a legfontosabb tudnivalókat.

A nyári időszakban például az egyik lényeges egészségügyi kockázat a szökőkút, amely mellett mindannyian nap mint nap elmegyünk. A szakember szerint viszont fontos, hogy valóban csak elmenjünk mellette és gyönyörködjünk benne, mert a vize sok olyan kórokozót rejthet, ami akár a gyerekekre, akár a felnőttekre veszélyes lehet. A vizének tisztaságát nem ellenőrzik folyamatosan, és mivel sok állat, például a városi madarak is előszeretettel fürdenek benne, nekünk nem tanácsos. Ráadásul, ha sokáig nem működik a szökőkút vagy nagy a hőség, baktériumok is elszaporodhatnak a vizében.


A medencés strandokon jogszabály szerint kötelező a vízminőség folyamatos ellenőrzése, ezért az egészségügyi kockázatok ebben a tekintetben alacsonyabbak. Fontos előírás a mártózás előtti zuhanyzás. A testünkön megtelepszenek olyan baktériumok, mikroorganizmusok, amelyek a medence vizében aztán elszaporodhatnak és másokat megbetegíthetnek. De ez például életet is menthet, ugyanis napozás után, felhevült testtel belecsobbanni a hideg vízbe nem veszélytelen vállalkozás – szívmegállást is okozhat.

Fontos a megfelelő folyadékbevitel
MTI Fotó: Balázs Attila

Az erős napsugárzás ellen szintén érdemes hatékonyabban védekezni ezekben a hónapokban. Abban szakember tud leginkább segíteni, hogy valakinek az adott bőrtípusával mennyi időt szabad a napon tartózkodni. Ezt az időt lehet aztán különböző faktorszámú naptejekkel, védő krémekkel kitolni. Ezeknél a készítményeknél a lejárati határidőt mindenképpen szem előtt kell tartani! A fejünket mindig ajánlott egy kalappal vagy kendővel takarni, hogy ne kockáztassuk a napszúrást. A gyerekeknél ez még lényegesebb.


Egy nyaralásnál egészségügyi tekintetben is érdemes elővigyázatosnak lenni, hiszen például az egzotikus országokba utazás előtt egyes védőoltásokat erősen ajánlott felvenni. Kirándulások alkalmával, de a hétköznapokban is a kullancsokra oda kell figyelni. Tévhit, hogy a fákról potyoghatnak a fejünkre, a kullancs inkább a nedvesebb avarban, a gazosabb, bokrosabb területeken fordul elő. Ellenük a legjobb védekezés a világos, zárt ruházat és természetesen a rendszeres önvizsgálat.

Nyáron fontos még a megfelelő folyadékbevitel és a könnyű táplálkozás. A gyümölcsök, zöldségek ilyenkor frissek, ezért a könnyű ételek elkészítése nem is lehetne egyszerűbb, folyadék- és ásványianyag-pótlásra szintén készíthetünk magunk zöldség- és gyümölcsleveket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.