EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Békéscsaba

Nyári jótanácsok kicsiknek és nagyoknak

Számos fórumon kapunk útmutatást arra vonatkozóan, hogyan is étkezzünk, napozzunk, mennyi folyadékot fogyasszunk a nyári hónapokban. Dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőhelyettese megosztotta velünk a legfontosabb tudnivalókat.

A nyári időszakban például az egyik lényeges egészségügyi kockázat a szökőkút, amely mellett mindannyian nap mint nap elmegyünk. A szakember szerint viszont fontos, hogy valóban csak elmenjünk mellette és gyönyörködjünk benne, mert a vize sok olyan kórokozót rejthet, ami akár a gyerekekre, akár a felnőttekre veszélyes lehet. A vizének tisztaságát nem ellenőrzik folyamatosan, és mivel sok állat, például a városi madarak is előszeretettel fürdenek benne, nekünk nem tanácsos. Ráadásul, ha sokáig nem működik a szökőkút vagy nagy a hőség, baktériumok is elszaporodhatnak a vizében.


A medencés strandokon jogszabály szerint kötelező a vízminőség folyamatos ellenőrzése, ezért az egészségügyi kockázatok ebben a tekintetben alacsonyabbak. Fontos előírás a mártózás előtti zuhanyzás. A testünkön megtelepszenek olyan baktériumok, mikroorganizmusok, amelyek a medence vizében aztán elszaporodhatnak és másokat megbetegíthetnek. De ez például életet is menthet, ugyanis napozás után, felhevült testtel belecsobbanni a hideg vízbe nem veszélytelen vállalkozás – szívmegállást is okozhat.

Fontos a megfelelő folyadékbevitel
MTI Fotó: Balázs Attila

Az erős napsugárzás ellen szintén érdemes hatékonyabban védekezni ezekben a hónapokban. Abban szakember tud leginkább segíteni, hogy valakinek az adott bőrtípusával mennyi időt szabad a napon tartózkodni. Ezt az időt lehet aztán különböző faktorszámú naptejekkel, védő krémekkel kitolni. Ezeknél a készítményeknél a lejárati határidőt mindenképpen szem előtt kell tartani! A fejünket mindig ajánlott egy kalappal vagy kendővel takarni, hogy ne kockáztassuk a napszúrást. A gyerekeknél ez még lényegesebb.


Egy nyaralásnál egészségügyi tekintetben is érdemes elővigyázatosnak lenni, hiszen például az egzotikus országokba utazás előtt egyes védőoltásokat erősen ajánlott felvenni. Kirándulások alkalmával, de a hétköznapokban is a kullancsokra oda kell figyelni. Tévhit, hogy a fákról potyoghatnak a fejünkre, a kullancs inkább a nedvesebb avarban, a gazosabb, bokrosabb területeken fordul elő. Ellenük a legjobb védekezés a világos, zárt ruházat és természetesen a rendszeres önvizsgálat.

Nyáron fontos még a megfelelő folyadékbevitel és a könnyű táplálkozás. A gyümölcsök, zöldségek ilyenkor frissek, ezért a könnyű ételek elkészítése nem is lehetne egyszerűbb, folyadék- és ásványianyag-pótlásra szintén készíthetünk magunk zöldség- és gyümölcsleveket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.