EUR: 323,10 Ft
CHF: 286,87 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Sport

Nyugalomra int mindenkit az új spanyol szövetségi kapitány

Fernando Hierro lett a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, miutén az ország futballszövetsége menesztette Julen Lopeteguit. Az új kapitány nyugalomra int mindenkit és szerinte az lehet a válságból kivezető út, hogy nem történik semmiféle komolyabb változás a csapat életében.

Ha valaki azt mondta volna néhány nappal ezelőtt, hogy a világbajnokság előtt pár nappal a spanyol válogatott háza táján botrány robban majd ki, valószínűleg mindenki nevetett volna. Pedig kirobbant és nem is akármilyen horderejű cirkusz van.


Történt ugyanis, hogy kedden a Real Madrid bejelentette, hogy Julen Lopetegui veszi át a csapat kispadját a sorozatban harmadik Bajnokok Ligáját nyerő Zinedine Zidane után. A bökkenő csak az, hogy Lopetegui épp Oroszországban tartózkodott, mivel ő volt a spanyol válogatott szövetségi kapitánya. Egyes hírek szerint a a szakember öt perccel a Real bejelentése előtt közölte döntését a spanyol szövetség vezetőivel. Nem kellett sokat várni Luis Rubiales, az ország labdarúgó szövetségének elnöke kiállt és közölte, hogy menesztik a kapitányt.

EPA/JAVIER ETXEZARRETA

 

Rubiales a Krasznodarban tartott sajtótájékoztatón kifejtette, a válogatott szempontjából nem a legjobb megoldás a váltás, de szerinte szükségszerű volt.


– Szeretnénk megköszönni neki, amit eddig tett, mert nagy érdemei vannak abban, hogy itt lehetünk Oroszországban, de a kialakult helyzetben meg kellett köszönnünk a szolgálatait. Ez egy üzenet a szövetség összes alkalmazottjának, hogy felelniük kell a viselkedésükért – fogalmazott.

Az 51 éves Lopetegui irányítása alatt egyébként nagyon jól muzsikált a spanyol válogatott, hiszen 2016 júliusi kinevezése óta a csapat veretlen maradt, húsz találkozójából tizennégyszer győzött hat döntetlen mellett.

A menesztés után Sergio Ramos, a spanyolok csapatkapitánya a Twitteren reagált a hírre.

– Mi vagyunk a nemzeti válogatott, a címert, a színeinket, a szurkolóinkat és az országunkat képviseljük. Felelősek és elkötelezettek vagyunk veled és érted. Tegnap, ma és holnap is együtt – írta.

Nem csak Ramos érezte úgy, hogy billentyűzetet ragadt, hanem Cesc Fabregas is. – Várjunk. Talán most behívnak – írta a Chelsea középpályása, ugyanis ő nem kapott meghívót Oroszországba a korábbi szövetségi kapitánytól.

Egy holland újságíró azt is megpedzegette, hogy a 2010-es világbajnokságon aranyérmes spanyolokat ki kellene zárni a tornáról. Süleyman Öztürk szerint a spanyolok FIFA-szabályzatba ütköző módon váltották le a szakvezetőjüket. Hamar kiderült azonban, hogy nincs a szabálykönyvben ilyen utalás.

Nem volt túl sok ideje a spanyoloknak új edzőt találni, hiszen pénteken már meg is kezdik a szereplést a tornán, ráadásul épp a regnáló Európa bajnok Portugália ellen. Az új szövetségi kapitány Fernando Hierro lett, aki amúgy is a vb helyszínén tartózkodik, hiszen ő a spanyol labdarúgó szövetség sportigazgatója. A Real Madrid korábbi játékosa meg is tartotta első edzését, majd ezt követően első sajtótájékoztatóját.

EPA/JAVIER ETXEZARRETA

 

– Nincs időnk gyászolni. Túl fogunk lépni a nehézségeként, hiszen azért jöttünk, ide, hogy az aranyéremért harcoljunk. A csapat izgatott és komoly lehetőség előtt állunk. Pozitívan kell hozzáállnunk a dolgokhoz. Nyugodt vagyok, hiszen nincs értelme feladni a küzdelmet most, nem hagyhatjuk, hogy ez a két nap legyen a vesztünk. A sportra kell fókuszálnunk. A játékosok kiváló profik, de legfőbbként felnőtt, érett emberek, akik hozzászoktak már ahhoz, hogy az edzők jönnek-mennek – fogalmazott az ötven éves szakember.

Azt is kiemelte, hogy nem szabad hagyni, hogy az elmúlt két nap megpecsételje a csapat sorsát.

– Itt van egy csapat ember, akik két éve folyamatosan azért küzdöttek, hogy itt lehessenek. Nem szabad két év munkáját kidobni az ablakon. A stáb nagy része még itt van és már megnéztünk egy tucat videót a pénteki ellenfeléről. Péntekig nem változtathatunk sok mindenen. Szerintem az lesz a megoldás, hogy minél kevesebbet változtatunk – mondta, hozzátéve, hogy amikor felkeresték három opció közül választhatott. Vagy nemet mond, vagy távozik a szövetségtől, vagy odateszi magát és elvállalja a feladatot.

EPA/JAVIER ETXEZARRETA

 

Hierro egyébként nem ismeretlen a futballt szeretők körében. Karrierjének legjelentősebb állomása a Real Madrid volt, amelynek 1989 és 2003 között volt meghatározó játékosa. A 89-szeres válogatott középhátvéd 2007-től 2011-ig állt a szövetség alkalmazásában sportvezetőként, majd 2017 novemberétől visszatért az RFEF-hez. A két időszak között Hierro a Málaga sportigazgatója volt, azután a Real Madridnál Carlo Ancelotti vezetőedző munkáját segítette. Vezetőedzőként eddig egyetlen csapat, a másodosztályú Real Oviedo szakmai munkáját irányította, de 1+1 évre szóló szerződésének csak a felét töltötte ki.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ő akarta átverni a Fradit!

    Ő akarta átverni a Fradit!

    Nyilvánosságra hozta a PestiSrácok.hu, annak a játékosügynöknek a nevét, aki piszkos módszerekkel akarta megrövidíteni a Ferencvárosi Torna Club női kézilabda-szakosztályát.

  • Kiderült! Ő az a sportmenedzser, aki le akarta lehúzni a Fradit

    Kiderült! Ő az a sportmenedzser, aki le akarta lehúzni a Fradit

    Farkas Mátyás sportmenedzser akarta anyagilag jelentősen megrövidíteni a Ferencvárosi Torna Club női kézilabda-szakosztályát, a saját anyagi érdekeit szem előtt tartó szakember a válogatott sztárjátékosát és egy másik klubot akart felhasználni a piszkos ügylethez – tudta meg a PestiSrácok.