EUR: 334,31 Ft
CHF: 305,56 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Belföld

OLAF: Milliárdokat csalt Göncz alapítványa

Az egykori MSZP-s politikus, Göncz Kinga által alapított alapítvány volt azon két szervezet egyike, amelynél súlyos szabálytalanságokat és csalást állapított meg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala.

A Göncz Kinga egykori MSZP-s külügyminiszter által alapított Pillar Alapítvány volt azon két nonprofit kutatóközpont egyike, amelynél bűncselekményre utaló tényeket állapított meg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) – írta a Magyar Idők.

Göncz Kinga Gyurcsány Ferenc kormányában volt külügyminiszter
MTI Fotó: Marjai János

Az ugyanazon cégcsoporthoz tartozó Pillar Európa Nonprofit Kft. és a BME Infokom Kft. (mai nevén Infokom-Innnovátor Nonprofit Kft.) az EU költségvetéséből finanszírozott projektjeikhez közösen alkalmaztak kutatókat és más dolgozókat. A Pillar Európa Kft. a Göncz Kinga által jegyzett alapítvány köré szerveződött, és nem civil tevékenységet összefogó szervezetként működött.

A 2015-ben indított OLAF-vizsgálat szerint a két cég azért hozott létre regionális irodákat, hogy az uniós támogatásokhoz hozzáférést biztosító pályázaton részt vehessen. Azonban az Etyekre, Bicskére és Tétre bejelentett tizenhárom munkavállaló is a cégek budapesti irodahelyiségében dolgozott.


Őket arra utasították, hogy a projektek ellenőrzése alkalmával jelenjenek meg a vidéki irodákban. A 2012 és 2015 közötti időszakban a két cég 31 projekthez kapcsolódóan tett kétszáznál is több esetben hamis nyilatkozatokat arról, hogy az érintett munkavállalók a vidéki irodákban dolgoznak.

A lap szerint közel kétezerszer a távmunkaszerződések is hamis nyilatkozatokat tartalmaztak, és 1306 alkalommal maguk a szerződések is valótlanok voltak. E-mailek tanúsága szerint olyan – akár négyszeresen túlárazott – projekteket adtak be szándékosan, amelyeket a két kedvezményezett cég maga valósított meg. A hasznot alvállalkozói szerződések láncolatán keresztül juttatták ki: tizenkétmillió forint értékben állítottak ki hamis készpénzfizetési számlákat. Az OLAF összesen három személyt és nagyjából két tucat szervezetet talált érintettnek az ügyben.

A hivatal a Legfőbb Ügyészség számára is megfogalmazott ajánlásokat, az elérhető adatok alapján a NAV 9,7 milliárd forint értékű, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást állapított meg.


Kapcsolódó Cikkek

  • Advent a Várkert Bazárban

    Advent a Várkert Bazárban

    Bíró Eszter interaktív családi koncertje, Snétberger Ferenc zenei estje, Both Miklós ősbemutatója és a Random Trip koncertje, kortárs iparművészeti vásár, valamint ingyenes családi és gyermekprogramok az ünnepi készülődés jegyében – idén is várjuk az érdeklődőket a Várkert Bazárban advent idején.

  • Csalók élnek vissza a Tesco nevével

    Csalók élnek vissza a Tesco nevével

    Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól – tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.