2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Belföld

OLAF: Milliárdokat csalt Göncz alapítványa

Az egykori MSZP-s politikus, Göncz Kinga által alapított alapítvány volt azon két szervezet egyike, amelynél súlyos szabálytalanságokat és csalást állapított meg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala.

A Göncz Kinga egykori MSZP-s külügyminiszter által alapított Pillar Alapítvány volt azon két nonprofit kutatóközpont egyike, amelynél bűncselekményre utaló tényeket állapított meg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) – írta a Magyar Idők.

Göncz Kinga Gyurcsány Ferenc kormányában volt külügyminiszter
MTI Fotó: Marjai János

Az ugyanazon cégcsoporthoz tartozó Pillar Európa Nonprofit Kft. és a BME Infokom Kft. (mai nevén Infokom-Innnovátor Nonprofit Kft.) az EU költségvetéséből finanszírozott projektjeikhez közösen alkalmaztak kutatókat és más dolgozókat. A Pillar Európa Kft. a Göncz Kinga által jegyzett alapítvány köré szerveződött, és nem civil tevékenységet összefogó szervezetként működött.

A 2015-ben indított OLAF-vizsgálat szerint a két cég azért hozott létre regionális irodákat, hogy az uniós támogatásokhoz hozzáférést biztosító pályázaton részt vehessen. Azonban az Etyekre, Bicskére és Tétre bejelentett tizenhárom munkavállaló is a cégek budapesti irodahelyiségében dolgozott.


Őket arra utasították, hogy a projektek ellenőrzése alkalmával jelenjenek meg a vidéki irodákban. A 2012 és 2015 közötti időszakban a két cég 31 projekthez kapcsolódóan tett kétszáznál is több esetben hamis nyilatkozatokat arról, hogy az érintett munkavállalók a vidéki irodákban dolgoznak.

A lap szerint közel kétezerszer a távmunkaszerződések is hamis nyilatkozatokat tartalmaztak, és 1306 alkalommal maguk a szerződések is valótlanok voltak. E-mailek tanúsága szerint olyan – akár négyszeresen túlárazott – projekteket adtak be szándékosan, amelyeket a két kedvezményezett cég maga valósított meg. A hasznot alvállalkozói szerződések láncolatán keresztül juttatták ki: tizenkétmillió forint értékben állítottak ki hamis készpénzfizetési számlákat. Az OLAF összesen három személyt és nagyjából két tucat szervezetet talált érintettnek az ügyben.

A hivatal a Legfőbb Ügyészség számára is megfogalmazott ajánlásokat, az elérhető adatok alapján a NAV 9,7 milliárd forint értékű, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást állapított meg.


Kapcsolódó Cikkek

  • “Gyurcsányné” és pártja eddig sem a magyar embereket képviselte Brüsszelben

    “Gyurcsányné” és pártja eddig sem a magyar embereket képviselte Brüsszelben

    “Gyurcsányné” és pártja eddig sem a magyar embereket képviselte Brüsszelben – így reagált a nagyobbik kormánypárt csütörtökön az MTI-nek arra, hogy a Demokratikus Koalíció leadta az EP-választásra összegyűjtött ajánlásait, mintegy 53 ezret a Nemzeti Választási Irodának. Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője a leadás után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a sajtóhírek alapján ők adták le a legtöbb ajánlást, így a Demokratikus Koalíció a pártok közül “talán a legerősebb legitimációjú listát állította”.

  • Orbán Viktor a a Karmelita kolostorban tárgyalt – Fotó!

    Orbán Viktor a a Karmelita kolostorban tárgyalt – Fotó!

    Mint arról korábban beszámoltunk, a migráció veszélyeiről, a gazdasági kapcsolatokról és a keresztény értékek védelméről is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottsága elnökének tárgyalásán csütörtökön, a Karmelita kolostorban.