EUR: 323,56 Ft
CHF: 284,52 Ft
2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Belföld

Orbánék beintettek Junckernek

A visegrádi négyek kormányfői nem mennek el a vasárnapi Juncker-csúcstalálkozóra Brüsszelbe, ugyanis az Európai Bizottságnak nem feladata, hogy miniszterelnöki csúcsokat szervezzen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok és Ausztria vezetőinek budapesti csúcstalálkozója után.

Orbán Viktor a visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország) és Ausztria vezetőinek csúcstalálkozója után arról beszélt, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellárt is azért látták vendégül, mivel nyugati szomszédunk vezeti majd az uniót a következő fél évben – írta az Origo.


– A legfontosabb kérdésekben egyetértés volt, így a közös határvédelemben, a polgárok biztonságának garantálásában. Ezenkívül egyetértés volt az unió területén kívül létrehozandó hotspotok ügyében is – mondta a kormányfő.

Sebastian Kurz osztrák kancellár arról beszélt, hogy elnökségük során a biztonságra és a védelempolitikára helyezik a legfőbb hangsúlyt. – Nem az elosztásra kell koncentrálni, hanem az unió határainak megvédésére – utalt a kötelező menekültkvótákra a politikus.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő azt hangsúlyozta, hogy „védelmező” Európára van szükség. Andrej Babis cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy nagyon dinamikus volt a magyar V4-elnökség, és egy egységes csapat jött létre. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette, hogy a V4-ek továbbra sem kérnek a kötelező uniós kvótából.
Orbán reagált Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke által összehívott, vasárnap Brüsszelben tartandó informális migrációs mini-csúcstalálkozóra is.
– A bizottságnak nem feladata, hogy miniszterelnöki csúcsokat szervezzen, így a V4 miniszterelnökei nem mennek el a Juncker-csúcsra, hanem a jövő csütörtöki, brüsszeli EU-csúcson fejtik ki álláspontjukat – mondta Orbán Viktor.
Orbán azt is bejelentette, hogy pénteken Budapestre jön a lengyel Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Az iskolai erőszak visszaszorítására indul kampány

  Az iskolai erőszak visszaszorítására indul kampány

  Az iskolai erőszak visszaszorítására indít kampányt a Cartoon Network a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületével (OFOE) összefogva – közölte a csatornát tulajdonló Turner cég közép-kelet-európai marketing- és pr-menedzsere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Tállai: Erdemes Magyarországon befektetni

  Tállai: Erdemes Magyarországon befektetni

  Átadták a Tama Hungary Kft. 12 ezer négyzetméteres raktárcsarnokát szerdán Berettyóújfaluban. Tállai András szerint az 1,6 milliárd forintos fejlesztés legfontosabb üzenete, hogy “Magyarországon megfelelő a politikai-gazdasági környezet arra, hogy érdemes ide befektetni, pénzt, tőkét hozni, mert itt biztonság van, és a magyar emberek munkája által megtérül a befektetés”.

 • Soros pénzén támadja a kormányt az ellenzéki média

  Soros pénzén támadja a kormányt az ellenzéki média

  Nekiesett Orbán Viktornak Soros blogja, az Átlátszó. Cikkük a kormányfő magánrepülős utazását kifogásolja, igaz: akkor nem volt ilyen éber a balliberális média egyetlen tagja sem, amikor Gyurcsány Ferenc két év alatt 117 millió forintot repkedett el magángépeken vagy amikor Medgyessy 42 millióért utazott privátjettel Indiába.