EUR: 326,51 Ft
CHF: 280,66 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Belföld

Orbánék beintettek Junckernek

A visegrádi négyek kormányfői nem mennek el a vasárnapi Juncker-csúcstalálkozóra Brüsszelbe, ugyanis az Európai Bizottságnak nem feladata, hogy miniszterelnöki csúcsokat szervezzen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok és Ausztria vezetőinek budapesti csúcstalálkozója után.

Orbán Viktor a visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország) és Ausztria vezetőinek csúcstalálkozója után arról beszélt, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellárt is azért látták vendégül, mivel nyugati szomszédunk vezeti majd az uniót a következő fél évben – írta az Origo.


– A legfontosabb kérdésekben egyetértés volt, így a közös határvédelemben, a polgárok biztonságának garantálásában. Ezenkívül egyetértés volt az unió területén kívül létrehozandó hotspotok ügyében is – mondta a kormányfő.

Sebastian Kurz osztrák kancellár arról beszélt, hogy elnökségük során a biztonságra és a védelempolitikára helyezik a legfőbb hangsúlyt. – Nem az elosztásra kell koncentrálni, hanem az unió határainak megvédésére – utalt a kötelező menekültkvótákra a politikus.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő azt hangsúlyozta, hogy „védelmező” Európára van szükség. Andrej Babis cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy nagyon dinamikus volt a magyar V4-elnökség, és egy egységes csapat jött létre. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette, hogy a V4-ek továbbra sem kérnek a kötelező uniós kvótából.
Orbán reagált Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke által összehívott, vasárnap Brüsszelben tartandó informális migrációs mini-csúcstalálkozóra is.
– A bizottságnak nem feladata, hogy miniszterelnöki csúcsokat szervezzen, így a V4 miniszterelnökei nem mennek el a Juncker-csúcsra, hanem a jövő csütörtöki, brüsszeli EU-csúcson fejtik ki álláspontjukat – mondta Orbán Viktor.
Orbán azt is bejelentette, hogy pénteken Budapestre jön a lengyel Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme áll

  A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme áll

  A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme, biztonsága áll – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az Európai Bizottság Új megállapodás a fogyasztói érdekekért címen közzétett javaslatának társadalmi vitáján.

 • Nyolc új viharjelző állomást létesítenek a Balatonnál

  Nyolc új viharjelző állomást létesítenek a Balatonnál

  Nyolc új viharjelző állomást létesít a katasztrófavédelem a balatoni régióban, és folyamatosan fejleszti a viharjelző rendszereket a hazai tavak partjain, illetve a vizeken tartózkodók biztonsága érdekében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel.

 • A hétvégén is folytatódik a változékony idő

  A hétvégén is folytatódik a változékony idő

  A hétvégén is változékony lesz az idő: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A maximumok jellemzően 30 fok körül alakulnak, de vasárnap többfelé a 25 fokot sem éri el a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.