2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb XIII.kerület XIV.kerület

Óriási oroszlán költözött a Hungária körúti felüljáróra

Közösségi összefogással, több mint száz önkéntes bevonásával festették ki a XIII. és a XIV. kerületet összekötő Hungária körúti felüljáró összesen száznegyven méter hosszú járdahatároló falát, hogy a színek erejével mutassák meg, az állatkertben milyen „állati jó helyek” találhatók.

A Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Let’s Colour Településszépítő Egyesület összefogásával született hatalmas falfestmény Budapest városképét és az állatok életminőségét tekintve is jelentős előrelépést hoz.


Az oroszlán a falon is ott díszeleg

Az állatkert kezdeményezésére a Budapest Közút Zrt. egy új, 90 méteres szakasszal bővítette a Hungária körúti felüljáró régebbi járdahatároló falát. Az új falszakasz több ezer állat, közel kétszáz dolgozó és a látogatók tömegei számára jelent nagyobb védelmet a közlekedési zaj- és porszennyezéssel szemben. A dekoráció a városkép szempontjából is új színt hozott a budapesti közlekedés életébe, a falfelület ugyanis egy hatalmas oroszlánt és más állatokat, növényeket ábrázoló mintázatot kapott. A 140 méter hosszú alkotás létrejöttének körülményei is különlegesek: igazi közösségi összefogás eredményeként – a részt vevő szakmai szervezetek előkészítési munkája után – több mint 100 önkéntes dolgozott a megvalósításon.

Önkéntesek végezték a munkát

A megfestendő modelleket az állatkert és a Let’s Colour Egyesület közösen választotta ki az állatkertben élő emblematikus állatok és a hozzájuk köthető, messziről is jól azonosítható szimbólumok közül. A falfestmény állapotának megőrzése érdekében az FKF Zrt. vállalta a régi falszakasz festés előtti megtisztítását, az esetleges rongálások és szennyeződések eltávolításának érdekében pedig úgynevezett „antigraffiti” anyagot vittek fel a felületre.


Állati jó hely az Állatkert

A Budapest Közút Zrt. a járdahatároló fal felépítése mellett a biztonságos munkavégzés feltételeit is megteremtette. Az ún. polygon stílusú figurákat a Let’s Colour Településszépítő Egyesület szakértője tervezte, emellett az eszközök – védőruha, festék, ecset – biztosításától kezdve a „festők” ellátásáig ők koordinálták az eseményt. A közös erőfeszítések elsődleges célja a színek erejének bemutatása volt.
– Ezen a kiemelt útszakaszon naponta több ezer autós halad át. A dekorációval talán a csúcsforgalomban araszolók mindennapjait is színesebbé tudjuk tenni – mondta Nagy Gergely, a Let’s Colour Egyesület szóvivője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.