EUR: 313,91 Ft
CHF: 276,69 Ft
2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Belföld

Örökbe fogadnák az országjáró macit

Egészséges és megfelelően táplálkozik az országot bebarangoló medve, aki jelenleg a Szegedi Vadasparkban pihen. Hivatalos döntés még mindig nincs a sorsáról, de a sándorfalvi önkormányzat örökbe fogadná. Közben az is kiderült, hogy nem adnak nevet az „ország medvéjéének”.

„Nem szívesen engedném el ezt a macitémát. Egy egész országon át barangolt, bejárta a fél Kárpát-medencét, hogy pontosan Sándorfalván unja meg a kalandozást. Teljes meggyőződésem, hogy szinte háziasított, ifjú példány, aki most a legnagyobb kétségbeesésben azon töri a buksiját, vajon miért is kellett csalódnia az emberekben. Nem kellene, hogy sorsáról gazdasági megfontolások mentén döntsenek, ezért szeretném, ha városunk a jogi lehetőségek tisztázása mellett örökbe fogadná ezt az állatot” – írta Dudás Zoltán sándorfalvi önkormányzati képviselő a Facebookon.


Nem szívesen engedném el ezt a macitémát. Egy egész országon át barangolt, bejárta a fél Kárpát-medencét, hogy pontosan…

Gepostet von Zoltán Dudás am Montag, 11. Juni 2018

– Azt szeretném, ha a képviselő-testület a következő, várhatóan június 18-ai rendkívüli ülésén foglalkozna a medve további sorsával. Elképzeléseim szerint az állat természetesen Szegeden maradna, de papíron mi lennénk  az örökbe fogadói – mondta lapunknak Dudás Zoltán.


A képviselő nem szeretne a vizsgálatok elébe menni, de véleménye szerint ez egy megunt, kidobott mackó lehet, ugyanis nem normális, ha egy ilyen állat az emberek felé megy és az ő közelségüket keresi, ráadásul kézből eszik.

– Már beszéltem a sándorfalvi polgármesterrel és tisztáztuk, a mi szándékunk az, hogy a medve kerüljön ki tőlünk mihamarabb a természetbe, így nincs értelme örökbefogadásról beszélni – reagált a Lokálnak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója, aki szerint még néhány napra szükség van a felelős döntés meghozatalához. Vepriktől azt is megtudtuk, hogy a maci egészséges, és megfelelően táplálkozik, nevet viszont egyelőre nem adnak neki, holott több helyen is különböző (férfi)nevet – Robi, Vackor, Maci Laci – adtak az egyébként nőstény állatnak.

Lapunk megkereste a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát, hogy honnan érkezett a medve, ugyanis többen Szlovákiát valószínűsítik.

– Ennek a kutatása jelenleg is folyamatban van. Ami biztos, hogy nincs rajta semmilyen jelzés vagy jeladó. Egyelőre a DNS-vizsgálatok sem készültek el, így még azt sem lehet bizonyosan tudni, hogy a MÁV munkatársai ezt a medvét látták-e május 23-án a Nógrád megyei Somoskőújfalun – mondta a Lokálnak Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park kommunikációs osztályvezetője.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek