EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb I.kerület

Párterapeuta és bútorkészítő lett Kopp-Skrabski-díjas

A Kopp Máriáról elnevezett intézetben, az Ostrom utcai KINCS-ben (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért) adták át az idei Kopp-Skrabski-díjakat.

A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány célja a Kopp-Skrabski-díjjal az, hogy felhívja a figyelmet azokra a személyekre és házaspárokra, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a társadalom lelki egészségéért, támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemléletért, mások boldogulásáért, a kívánt gyermekek megszületéséért.


A díjátadón Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke elmondta, a jelöltek bármelyike megérdemelte volna a díjat, hiszen mindannyian kiemelkedő munkát végeznek a családokért. Reményét fejezte ki, hogy édesanyja, Kopp Mária munkássága nyomán az intézet nemzetközi kutatóintézetté válhat. Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke Kopp Mária mérhetetlen nyitottságáról, a férjével, Skrabski Árpáddal való egységéről beszélt és üdvözölte az intézet és az alapítvány közötti szoros együttműködést.

A Kopp-Skrabski-díjak odaítélésre bárki javaslatot tehetett, amelyeket a díj kuratóriuma bírált el. A tíz jelölt személy és házaspár közül végül dr. Mihalec Gábor párterapeutát, valamint  Czeglédi Budai Katalin és Czeglédi Tibor bútorkészítő iparművészeket díjazta a zsűri.


Dr. Mihalec Gábor saját példáján is, munkáján keresztül is mérhetetlenül sokat tesz a házasság, a gyermekvállalás és a család értékének megerősítéséért és megtartásáért. Vallja, hogy a szeretetkapcsolatok jobbá tételére az embereknek rengeteg eszközük van, ő pedig azt tekinti feladatának, hogy ezeket kutassa és tanítsa.

A különdíjas házaspár, Czeglédi Budai Katalin és Czeglédi Tibor alkotásait a népi kultúra és a hagyományok tisztelete, illetve az alkotás és egymás szeretete hatja át. Közös munkájuk eredményeként gyönyörű népi faragott bútorok kerülnek ki a kezeik közül. Ezzel összefüggésben komoly néprajzi kutatómunkát és hagyományőrző tevékenységet is végeznek, tanfolyamokon igyekeznek továbbadni az általuk megszerzett és megőrzött tudást.

A jelölt személyek közül közönségdíjban részesült Sződy Judit négygyermekes szoptatási tanácsadó, akinek kedves személyisége és szakértelme hatalmas erőt ad az anyukáknak. A szülőknek több száz fős Facebook-csoportot hozott létre a könnyebb kommunikáció és tanácsadás érdekében, miközben a kórházon belül is sokat tesz az anya- és bababarát megoldásokért. Újságíróként cikkeivel is segíti a szülőket.

A közönség szavazatai alapján Nagy Péter egyházmegyei közoktatási munkatárs és Nagy Judit kardiológiai asszisztens kaphatta a házaspárnak járó közönségdíjat. Négy gyermekük felnevelése mellett házasságuk kezdetétől nagy hangsúlyt fektetnek a következő generáció nevelésére és lelki-szellemi támogatására. Mindig igyekeztek példájukkal és személyes és szakmai tapasztalataikkal segíteni a rájuk bízottakat. Missziójuknak tekintik a fiatal házasok és jegyesek tanítását, a házassági létforma megőrzését. Eközben figyelmet szentelnek a kommunikáció és konfliktusmegelőzés területeire is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.