2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb XIII.kerület

Pásztor Erzsi, az Illés együttes tagjai és dr. Kéri József az új díszpolgárok

Idén 80 éves a kerület, amit kulturális programokkal ünnepelünk meg. Az egyik ilyen rangos esemény a díszpolgári cím adományozása. A képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján idén Pásztor Erzsi színművész, az Illés együttes tagjai – Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs – és dr. Kéri József egykori vállalatvezető lett a kerület díszpolgára.

Pásztor Erzsi negyven éve él a kerületben

Pásztor Erzsi
A
Kossuth-díjas színésznő idén 82 éves. Pécsett kezdte a pályát, majd tagja volt a budapesti Madách Színháznak is. Pályafutását olyan szerepek fémjelzik, mint a Macskajáték Orbánnéja, a Bors néni címszerepe vagy éppen a Veri az ördög a feleségét című film Kajtárnéja, amelynek alakításáért elnyerte az 1978-as Magyar Filmszemle legjobb színésznőjének járó díját. Mindamellett ő alakította az első hazai tévés szappanopera, a Szomszédok Janka nénijét is. Több mint negyven éve él a kerületben.


 

Dr. Kéri József Európa legjobb gyárává tette a Váci úti Perion Akkumulátorgyárat (Fotó: budapest13.hu)

Dr. Kéri József
Alsóságon született. Gimnáziumi tanulmányait Celldömölkön végezte, ahova naponta gyalog járt be. A veszprémi Nehézvegyipari Egyetemen diplomázott, ahol 1966-ban korróziós szakmérnöki oklevelet szerzett, 1968-ban pedig ugyanott megszerezte a fizikai és kémiai tudományok doktora címet is. 1980 januárjától a Váci úti Perion Akkumulátorgyár vezérigazgató-helyettese, majd hat évvel később vezérigazgatója lett.

Regnálása alatt a gyár a XIII. kerület zászlóshajójává, ország-, sőt Európa-szerte ismert vállalkozássá vált. Ehhez hozzájárult Kéri József négy, a többi között a gyártás során keletkezett hulladék felhasználásával kapcsolatos szabadalma, amely komoly hasznot és jó nevet hozott a cégnek. Ő maga mindegyik dolgozóját személyesen ismerte.


A Fehérvári úton lakott, de reggelente már háromnegyed hatra bement a gyárba. A hazai ipar fenntartása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Göncz Árpád köztársasági elnöktől 1996-ban átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetést.

A kerülettel a Perion bezárása után sem szűnt meg a kapcsolata: huszonhárom éven keresztül, egészen tavalyig az Angyalföldi Média Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt. Dr. Kéri József idén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

 

Az Illés Együttes első fellépése a kerületben volt (Fotó: budapest13.hu)

Illés együttes

Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs az Illés 1964-es megalakulásától a magyar nyelvű beatzene meghatározó előadóművészeiként, zeneszerzőiként, illetve szövegíróiként váltak ismertté. Szörényi Szabolcs és Levente közel húsz évig laktak a kerületben. A testvérpár már a középiskolában zenélni kezdett. Lakásuktól pár száz lépésre, a Balzac utca 5–7.-ben működött az angyalföldi Bosch Klub a hatvanas évek első felében. Itt kapott fellépési lehetőséget 1965-ben az Illés zenekar. Az együttes feloszlása után Bródy János és Szörényi Levente az egyéni pályafutását kezdte építgetni. Kihagyhatatlan műveik sorából az István, a király című rockopera, amelynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta, zenei rendezője pedig Szörényi Szabolcs volt. Öt évtizedes pályájuk során hihetetlen népszerűségre tettek szert, tevékenységüket számos művészeti díjjal ismerték el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.