2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Peking üdvözölte a találkozót, és teljes atommentesítésre szólította fel Észak-Koreát

Az Észak-Korea legfőbb szövetségesének számító Kína kedden üdvözölte Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un phenjani vezető szingapúri csúcstalálkozóját, és teljes atommentesítésre szólította fel kelet-ázsiai szomszédját.

“Fontos tény, hogy a két ország legfelsőbb vezetői egyenlőkként ültek tárgyalóasztalhoz, és mindez egy új korszak kezdetét jelenti” – mondta újságíróknak Vang Ji kínai külügyminiszter.


Vang Peking támogatásáról biztosította a feleket. A külügyminiszter leszögezte, hogy Kína fontos és kivételes szerepet játszott a közeledésben, s ezt folytatni kívánja.

Kim Dzsong Un az év eleje óta kétszer járt Kínában. A szomszédos nagyhatalom volt az első külföldi ország, amelyet Kim 2011-es hatalomra kerülése óta felkeresett.


A kínai diplomácia vezetője egyúttal szót emelt a Koreai-félsziget békéjéért is. Szerinte a Szöul és Phenjan közötti békekötés választ jelentene Észak-Korea jogos biztonsági aggályaira. Az 1950-53-as koreai háborút békekötés helyett fegyverszünet zárta, így Észak- és Dél-Korea jogilag még mindig háborúban áll egymással.

Keng Suang külügyi szóvivő nem sokkal később arra utalt, hogy Kína szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa megfontolhatná a Phenjannal szemben elrendelt szankciók felfüggesztését vagy feloldását, ha Észak-Korea tartja magát a testület határozataihoz, és sikerült haladást elérni a diplomáciai tárgyalásokon.

“A szankciók nem öncélúak. Úgy gondoljuk, hogy a Biztonsági Tanácsnak erőfeszítéseket kellene tennie a jelenlegi diplomáciai törekvések támogatása érdekében” – magyarázta Keng.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek