2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Belföld

Pénzmosás folyhat a Big Busnál

A bűnszervezetekéhez hasonló módszerekkel tüntetik el a bevételeket a Big Busnál, csak hogy Magyarországon lehetőleg egy forint adót se kelljen fizetniük. A Budapesten városnéző buszos körutakat szervező társaságnál mindez a pénzmosás gyanúját is egyértelműen felveti – írta az Origo.

Sokasodnak a leleplező információk a budapesti Big Bus körül. Az Origo birtokába jutott dokumentumok olyan pénzügyi szakemberektől származnak, akik beleláttak a cégnél folyó üzelmekbe, akik nyomni próbálták a vészcsengőt, de hiába. A büntetőjogi következményektől tartva igyekeztek jelezni, hogy ami a Big Busnál történik, súlyosan törvénysértő. Szabálytalan szoftverekre, pénzügyi bűvészkedést folytató nemzetközi könyvvizsgálókra derül fény a dokumentumokból. A máig folyó trükközés egyértelmű célja a napi sokmilliós készpénzbevétel – egy jegy 6600 forintba kerül – eltüntetése a magyar adóhivatal szeme elől. Mindez felvetheti a pénzmosás gyanúját.

Az Origo szerint a Big Bus magyarországi ügyvezetője amúgy egy milliárdosok lakta dubaji negyed fényűző villájában él, ahol a legolcsóbb ingatlan ára 300 millió forintnál kezdődik.

A buszos cégről a TV2 Tények is újabb leplet rántott le, a társaság ugyanis szabálytalan számlákat állít ki utasainak, akiktől euróban kérik el a jegy árát, ám a számlát már forintra állítják ki.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a TV2 hírműsorának kérdésére elmondta, hogy Magyarországon bármely vállalkozásnak joga van valutát is, így például eurót elfogadni, azonban ez csak akkor szabályos, ha nemcsak forintban, hanem valutában – például euróban – is feltüntetik a szolgáltatás vagy termék árát, ha pedig nem ezt a megoldást választják, akkor az átváltási árfolyamot.


A főtitkár elmondta továbbá, hogy ha a vásárló nem tudja nyomon követni, hogy például milyen euróárfolyamon fogadták el az ő pénzét, akkor ez a bizonylat hiányos.

Egy nappal korábban szintén a Tények számolt be arról, hogy balesetveszélyesek lehetnek a Big Bus buszai. Egy neve elhallgatását kérő buszvezető mesélte el, hogy a gumiabroncsok sokszor kopottak, már nem igazán vannak rajtuk barázdák.


A zoom.hu korábbi cikke szerint azon túl, hogy az adóköteles profit egyszerűen eltűnik, így az országnak semmi haszna nincs belőle, gyakran erőszakos módon zaklatják a turistákat, hogy szálljanak fel a buszra.

Az Origo szerint a cégnek az utóbbi időben másfél milliárdos vesztesége volt. Ezek után érthetetlen, miért is éri meg nekik a budapesti biznisz…

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek