EUR: 323,17 Ft
CHF: 280,03 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Belföld

Pénzmosás folyhat a Big Busnál

A bűnszervezetekéhez hasonló módszerekkel tüntetik el a bevételeket a Big Busnál, csak hogy Magyarországon lehetőleg egy forint adót se kelljen fizetniük. A Budapesten városnéző buszos körutakat szervező társaságnál mindez a pénzmosás gyanúját is egyértelműen felveti – írta az Origo.

Sokasodnak a leleplező információk a budapesti Big Bus körül. Az Origo birtokába jutott dokumentumok olyan pénzügyi szakemberektől származnak, akik beleláttak a cégnél folyó üzelmekbe, akik nyomni próbálták a vészcsengőt, de hiába. A büntetőjogi következményektől tartva igyekeztek jelezni, hogy ami a Big Busnál történik, súlyosan törvénysértő. Szabálytalan szoftverekre, pénzügyi bűvészkedést folytató nemzetközi könyvvizsgálókra derül fény a dokumentumokból. A máig folyó trükközés egyértelmű célja a napi sokmilliós készpénzbevétel – egy jegy 6600 forintba kerül – eltüntetése a magyar adóhivatal szeme elől. Mindez felvetheti a pénzmosás gyanúját.

Az Origo szerint a Big Bus magyarországi ügyvezetője amúgy egy milliárdosok lakta dubaji negyed fényűző villájában él, ahol a legolcsóbb ingatlan ára 300 millió forintnál kezdődik.

A buszos cégről a TV2 Tények is újabb leplet rántott le, a társaság ugyanis szabálytalan számlákat állít ki utasainak, akiktől euróban kérik el a jegy árát, ám a számlát már forintra állítják ki.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a TV2 hírműsorának kérdésére elmondta, hogy Magyarországon bármely vállalkozásnak joga van valutát is, így például eurót elfogadni, azonban ez csak akkor szabályos, ha nemcsak forintban, hanem valutában – például euróban – is feltüntetik a szolgáltatás vagy termék árát, ha pedig nem ezt a megoldást választják, akkor az átváltási árfolyamot.


A főtitkár elmondta továbbá, hogy ha a vásárló nem tudja nyomon követni, hogy például milyen euróárfolyamon fogadták el az ő pénzét, akkor ez a bizonylat hiányos.

Egy nappal korábban szintén a Tények számolt be arról, hogy balesetveszélyesek lehetnek a Big Bus buszai. Egy neve elhallgatását kérő buszvezető mesélte el, hogy a gumiabroncsok sokszor kopottak, már nem igazán vannak rajtuk barázdák.


A zoom.hu korábbi cikke szerint azon túl, hogy az adóköteles profit egyszerűen eltűnik, így az országnak semmi haszna nincs belőle, gyakran erőszakos módon zaklatják a turistákat, hogy szálljanak fel a buszra.

Az Origo szerint a cégnek az utóbbi időben másfél milliárdos vesztesége volt. Ezek után érthetetlen, miért is éri meg nekik a budapesti biznisz…

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • 56 ezer idős ember bentlakásos ellátásáról gondoskodik az állam

    56 ezer idős ember bentlakásos ellátásáról gondoskodik az állam

    Magyarországon 56 ezer idős ember bentlakásos ellátásáról gondoskodik az állam, részben önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményeken keresztül. Erre a célra évente 56 milliárd forint támogatást fordít a kormány – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Pécsen.

  • Szijjártó: Magyarország sikeresen áll át a digitális gazdaság korszakára

    Szijjártó: Magyarország sikeresen áll át a digitális gazdaság korszakára

    Magyarország sikeresen áll át a gazdaság forradalmi megújulását jelentő digitális korszakra, ezt mutatják az olyan baden-württembergi óriásvállalatok beruházásai is, mint a Bosch, a Daimler és az SAP – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek a német tartomány fővárosában, Stuttgartban folytatott tárgyalásait értékelve.