EUR: 326,51 Ft
CHF: 280,66 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Belföld

Potápi: A magyarságnak mindig volt olyan kiemelkedő személyisége, akire büszke lehet

Nekünk, magyaroknak mindig volt olyan kivételes személyiségünk, akire büszkék lehetünk – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár pénteken a felvidéki Debrődön, ahol megnyitotta a Mátyás király életéről szóló kiállítást. Ezutánn az államtitkár részvételével kezdődött meg a Szent László-búcsú a településen.

Potápi Árpád János köszöntőjében – amelyről a nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatta az MTI-t – utalt arra: a kiállítás a bölcsőtől a koporsóig végigkíséri Hunyadi Mátyás életét.


A kiállítás középpontjában azonban ezúttal “nem a reneszánsz fejedelem, az álruhában igazságot tevő király állt, hanem állandóan utazó uralkodó” – mondta az államtitkár.

Ismertette: Mátyás király életének csaknem öt évtizede alatt bejárta a Kárpát-medence és a szomszédos országok területeit. Az uralkodásához köthető legfontosabb városokat, helyszíneket, palotákat ismerhetik meg az érdeklődők Kolozsvártól Budán át Boroszlóig. Ezeket a helyszíneket követve nemcsak az akkori Magyar Királyság határain túlra jutnak, hanem egy igazi közép-európai uralkodó élete tárul eléjük.


Ezt követően Potápi Árpád János megnyitotta a Szent László-búcsút, amelyet 11. éve rendeznek meg a felvidéki településen.

A nemzetpolitikai államtitkár köszöntőjében arról beszélt: a magyarság több mint egy évezredes történelmének sok szereplője van, aki nagy hatással volt Magyarország sorsának alakulására, és lámpásként vezette a magyar népet. Úgy fogalmazott: közülük is kiemelkedik szent királyunk, aki “egyszerre védte meg a magyar állam határait és állította hazánkat Európa védőbástyájának szerepébe, aki ma is utat tud mutatni számunkra abban, hogy milyen alapokra építsük nemzetünk jövőjét”.

Hangsúlyozta: a Szent István-i örökség Szent László királysága alatt teljesedhetett ki igazán, egy olyan uralkodó által, akinek személyét egész élete során meghatározta az ifjúkori értékrend és a ragaszkodás a közösséghez. A magyar nemzet megmaradásának továbbra is alapvető feltétele a keresztény hit és a közösségek megtartása, ez Szent László hagyatéka, amelynek őrzése és ápolása közös felelősség – mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár.

Kitért arra is, hogy a debrődieket a Szent László-forrás csodatévő vize mellett a magyar összetartozásba és megmaradásba vetett hit is élteti. Ez a hitből fakadó erő, amelynek köszönhetően képesek voltak a Felvidék egyik legészakibb magyar bástyájaként fennmaradni – jelentette ki Potápi Árpád János.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme áll

  A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme áll

  A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme, biztonsága áll – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az Európai Bizottság Új megállapodás a fogyasztói érdekekért címen közzétett javaslatának társadalmi vitáján.

 • Nyolc új viharjelző állomást létesítenek a Balatonnál

  Nyolc új viharjelző állomást létesítenek a Balatonnál

  Nyolc új viharjelző állomást létesít a katasztrófavédelem a balatoni régióban, és folyamatosan fejleszti a viharjelző rendszereket a hazai tavak partjain, illetve a vizeken tartózkodók biztonsága érdekében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel.

 • A hétvégén is folytatódik a változékony idő

  A hétvégén is folytatódik a változékony idő

  A hétvégén is változékony lesz az idő: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A maximumok jellemzően 30 fok körül alakulnak, de vasárnap többfelé a 25 fokot sem éri el a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.