EUR: 331,72 Ft
CHF: 301,54 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Sport

Red Bull Air Race: Magyar színekben versenyez a francia születésű pilóta

Tavaly év elején elég nagy feltűnést keltett, hogy egy francia születésű pilóta indul magyar színekben a Red Bull Air Race sorozatban. Daniel Genevey idén is versenyez, ám ennél jóval több ponton kapcsolódik a repüléshez, hiszen műrepülő, kereskedelmi pilóta, és gépészmérnök is.  A budapesti futam előtti héten beszélgettünk.

Ebben az évben már második szezonját futod a Red Bull Air Race versenyeknek, a Challenger kategóriájában. Hogyan alakultak eddig a szezonban az eredményeid?


Még csak két futam ment le, Abu Dhabiban és Cannes-ban repültem. Nem kerültem dobogóra, de remélem, a magyar fővárosban már ott leszek.

De nem csak a Red Bull sorozatra készülök, szeptemberben indulok a Műrepülő Európa-bajnokságon is Csehországban, méghozzá a jakabszállási Genevation repülőgépgyár magyar fejlesztésű Genpro gépével.


Hogyan és miért lettél magyar válogatott?  Milyen hatással van ez a karrieredre?

Én mentem oda a szövetség vezetőihez, akikkel régóta ismertük egymást, hiszen akkor már jó ideje minden edzésem Magyarországon volt. Így a 2015-ös világbajnokságon már hazai színekben indulhattam. A nemzetközi szövetség, a FAI szabályzata az irányadó ilyen ügyekben, a Red Bull Air Race-en és a műrepülésben is. Azzal, hogy magyar párommal összeházasodtunk és magyarországi a lakhelyünk, teljesítem a követelményeket, hogy pilótája és versenyzője lehessek az országnak, ahol az edzéseimet tartom, és amire a műrepülő karrieremet alapozom.

Eddig kizárólag pozitív tapasztalataim vannak. Például rendkívül örülök annak, hogy hivatalosan is létrejött az együttműködésem az előbb említett Genevation vállalattal, ami egy rendkívül ígéretes, teljes egészében magyar tervezésű és építésű, új műrepülőgépet fejleszt. Úgy vélem, Magyarország határozottan azon az úton halad, hogy a műrepülés egyik legfejlettebb országává válhasson Európában.

Daniel Genevey

Beszéljünk még kicsit a Red Bull Air Race sorozatról. Mi a különbség a Challenger és a talán jobban ismert kategória, a Master között?

Alapvetően ugyanazt csináljuk, ugyanúgy kell tudni repülni. De míg a Master versenyzők saját gépen repülnek, mi a Red Bull gépein versenyzünk. Nagyon jó, Edge típusú modellek ezek, a verseny előtt derül ki, hogy ki melyiken repül majd. Így a Challengerben nem a gépek, hanem még inkább a pilóták közti különbség dönti el a sorrendet. A szervezők is figyelik, hogy a közönségnek melyik a vonzóbb, érdekesebb versenyzési forma.

Hogyan lehet valaki Red Bull Air Race versenyző?

Alapvetően az eredményei alapján. A pilóták világa viszonylag kicsi, mindenki ismer mindenkit. Én jó eredményeket értem el műrepülésben, ez alapján hívtak meg a sorozatba.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó pilóta legyen, milyen készségek, képességek?

Ez elég összetett dolog. Talán meglepő, de az egyik legfontosabb részlet, a gyors szemmozgás, érzékelés. Tized másodpercek alatt kell nézned az eget, a műszereket, a földet, és érezned kell a térben magadat.

De természetesen alap a jó fizikai állapot is. Repülés közben erős hatások érik a testet, gondoljunk csak a nyomásra, amit bírni kell. Aztán a szem, kéz, láb koordináció is nagyon fontos. A térlátás és érzékelés is fejlett kell, hogy legyen, hiszen a műrepülő versenyeken egy 1 km oldalú kockában kell végrehajtani a gyakorlatod. A Red Bull versenyeken pedig csak 20 méterrel a föld fölött repülünk. De a legfontosabb a mentális erő. Itt igazán “fejben dől el” minden. Verseny előtt fejben végig repülöm a futamot, mindenre felkészülök, mindent végiggondolok. A siker igazán apró nüanszokon múlik.

Vannak speciális, a pilótáknak kidolgozott gyakorlatok?

Igen, pl. az említett, a testünket érő óriás nyomás kezelésére van egy technika. Alapvetően ebben a helyzetben a vér kimegy a fejből, az agyból, a test alsóbb részeibe. Nekem viszont épp arra van szükségem, hogy friss maradjak fejben, jó döntéseket hozzak. Egy speciális légzési és izomtónus technikával lehet ezt befolyásolni. Ez persze egyszerűen hangzik, de ne feledjük, hogy ezt verseny közben, iszonyú rövid idő alatt, sok egyéb dologra koncentrálva kell végrehajtani.

Fontos az edző szerepe a felkészítésben?

Igen, nagyon is. Nekem szerencsém van, olyan ember az edzőm, akivel sokan szívesen dolgoznának együtt. Claude „Coco” Bessiere olyan tréner, aki – és ez a legfontosabb – pontosan tudja, hogy a repülés közben egy adott pillanatban mi zajlik a fejemben. Így azt is tökéletesen érzi, hogy mikor kell egyedül hagynia, és mikor kell egy-egy tanáccsal, biztatással segítenie.

A repülésről, akár csak az autóversenyzésről mindenkinek az jut eszébe, hogy nagyon drága sport. Van szponzorod, keresel támogatót?

Eddig a saját pénzemből repültem, versenyeztem, most jött el az ideje, hogy szponzort keressek.

Mik a kitűzött céljaid a versenyeken?

Ahogy mindenki más, természetesen én is nyerni akarok. Ahogy említettem a siker, a győzelem igen kis dolgokon múlik. Egy századmásodperccel későbbi döntés, egy időjárási változás, egy technikai hiba és minden megváltozik. De a győzelem mellett még egy dolog fontos. Meg akarom mutatni ennek a sportnak a szépségét. Szeretném, ha sokan néznék a versenyeket élőben és a képernyőkön, és jó lenne, ha sok fiatal ismerkedne meg vele, próbálná ki a repülést.

Hogyan látod a sportrepülés helyzetét Magyarországon?

Fejlődik. A Magyar Műrepülő Klub most tudott venni egy jó gépet, amivel lehet edzeni és versenyezni is. Ez nagyon fontos számomra, mert a műrepülő világversenyeken csapatként is lehet indulni, amit nagyon szeretek, mert ennek van egy speciális stratégiai vetülete is, a megfelelő taktikával előre lehet vinni a csapatot.

Meddig lehet versenyezni, és mit fogsz csinálni a versenyzői karrier után?

Elég hosszú pályafutást lehet építeni. Ha fizikailag bírod, akár 55-60 éves korodig versenyezhetsz. Én még fiatal vagyok a mezőnyben, meglátjuk hogyan alakul a pályafutásom.

Ha már nem versenyzem akkor is maradok a repülésnél. Gépészmérnökként értek a technikai háttérhez is, szívesen foglalkoznék új dolgok kitalálásával. Bőven lehet még fejleszteni, gondoljunk akár csak az elektromos repülők tervezésére. Ezen kívül érdekes lehet egy saját csapat létrehozása is, bár az nagyon nagy munka lenne. A lényeg, hogy imádom a repülést, szeretném ezt átadni az embereknek is, és örömet okozni nekik is ezzel a sporttal.

Mi olyan különleges a repülésben? Mit érzel, amikor repülsz, versenyzel?

A gépben megszűnik minden más. Csak a repülésre koncentrálsz, a világ minden más érzése, gondja, öröme eltűnik. Élvezed a téged körülvevő gyönyörű látványt, és a gép vezetése teljesen magával ragad. Csodálatos érzés!

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek