2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Szeged

Rekordokat dönt a város időjárása

Hömpölygő víz a belvárosban, miközben a város szélén száraz az aszfalt. Egyre szélsőségesebb az időjárás, amely rekordokat dönt Szegeden.

Tóth Tamást, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumának meteorológusa szerint is igen szélsőséges volt az elmúlt hónapok időjárása Szegeden – ráadásul előrejelzést is nehéz készíteni egy-egy nagy viharról.


Nem ritka az extrém mennyiségű csapadék

Kiderül, beborul, kiderült, beborul….

Tóth Tamás meteorológus

Azt mondja, hogy az átlagosnál jóval hidegebb március köszöntött ránk, ráadásul az év leghidegebb napja éppen a meteorológiai tavasz első napjára, március 1-jére esett. Ezelőtt Szegeden az abszolút téli minimum –7 fok volt, ami elképesztően magasnak mondható, ezek után nem volt kellemes a márciusi –20 fok.

Egy hónappal később, ismét meglepő módon, nagyon gyors melegedés kezdődött, és azóta kisebb megszakításokkal folyamatosan melegebb van, mint azt ilyenkor megszokhattuk. A modern meteorológiai mérések történetében ez az április egész Magyarországon – így Szegeden is – a legmelegebb volt. Habár májusról még nincsenek végleges adatok, feltehetően ez is a vártnál jóval magasabb számokat mutat majd a hőmérséklet tekintetében, és a legmelegebb májusok között lesz.


A rendkívül csapadékos telünk után egyébként igen száraz áprilisunk volt, ami a földművelést, a gazdákat segítette. Egészen a múlt hétig alig volt eső, most viszont elképesztő mennyiség zúdult le. Hogy miért így történt, nehezen meghatározható, hiszen többszörös hatásoknak kell együtt állniuk ahhoz, hogy ilyen szélsőséges időjárási helyzetek alakuljanak ki.

Lehetetlen előre kiszámítani az időjárási helyzeteket. Míg pénteken például a belvárosban szinte tengelyig gázoltak az autók a vízben, addig Budapest felé haladva a „Szeged” táblánál szinte száraz volt az aszfalt.

Ezek alapján tehát a meteorológusok nemcsak hogy „település- vagy várospontossággal” nem tudják prognosztizálni az esőt, de szinte utcánként lehet más és más a helyzet a péntekihez hasonló időjárási körülmények között.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.