EUR: 322,91 Ft
CHF: 285,97 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Szeged

Rekordokat dönt a város időjárása

Hömpölygő víz a belvárosban, miközben a város szélén száraz az aszfalt. Egyre szélsőségesebb az időjárás, amely rekordokat dönt Szegeden.

Tóth Tamást, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumának meteorológusa szerint is igen szélsőséges volt az elmúlt hónapok időjárása Szegeden – ráadásul előrejelzést is nehéz készíteni egy-egy nagy viharról.


Nem ritka az extrém mennyiségű csapadék

Kiderül, beborul, kiderült, beborul….

Tóth Tamás meteorológus

Azt mondja, hogy az átlagosnál jóval hidegebb március köszöntött ránk, ráadásul az év leghidegebb napja éppen a meteorológiai tavasz első napjára, március 1-jére esett. Ezelőtt Szegeden az abszolút téli minimum –7 fok volt, ami elképesztően magasnak mondható, ezek után nem volt kellemes a márciusi –20 fok.

Egy hónappal később, ismét meglepő módon, nagyon gyors melegedés kezdődött, és azóta kisebb megszakításokkal folyamatosan melegebb van, mint azt ilyenkor megszokhattuk. A modern meteorológiai mérések történetében ez az április egész Magyarországon – így Szegeden is – a legmelegebb volt. Habár májusról még nincsenek végleges adatok, feltehetően ez is a vártnál jóval magasabb számokat mutat majd a hőmérséklet tekintetében, és a legmelegebb májusok között lesz.


A rendkívül csapadékos telünk után egyébként igen száraz áprilisunk volt, ami a földművelést, a gazdákat segítette. Egészen a múlt hétig alig volt eső, most viszont elképesztő mennyiség zúdult le. Hogy miért így történt, nehezen meghatározható, hiszen többszörös hatásoknak kell együtt állniuk ahhoz, hogy ilyen szélsőséges időjárási helyzetek alakuljanak ki.

Lehetetlen előre kiszámítani az időjárási helyzeteket. Míg pénteken például a belvárosban szinte tengelyig gázoltak az autók a vízben, addig Budapest felé haladva a „Szeged” táblánál szinte száraz volt az aszfalt.

Ezek alapján tehát a meteorológusok nemcsak hogy „település- vagy várospontossággal” nem tudják prognosztizálni az esőt, de szinte utcánként lehet más és más a helyzet a péntekihez hasonló időjárási körülmények között.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.