2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Ózd

Rekordsebességű helyreállítás Szilvásváradon

Június 11-én éjszaka hatalmas mennyiségű eső zúdult Szilvásváradra, ami megrongálta a Szalajka-völgy erdei kisvasútjának a töltését. Az Egererdő Zrt. szakembereinek öt nap sem kellett a helyreállításhoz.

A 181 mm csapadékot a Szalajka-patak nem tudta elvezetni, így a víz lakóépületeket és garázsokat öntött el, komoly károkat okozva Szilvásvárad, Nagyvisnyó és Dédestapolcsány lakóinak. A turisztikai szezonban érkezett zivatar a kisvasút Halastó megállójának közelében 30 méter szélességben 5-8 méter mélyen kimosta a vasúti töltést, ezért a szerelvények közlekedését le kellett állítani. A helyreállítást azonnal megkezdték, a leszakadt partfal feltöltésére 56 teherautónyi ágyazati anyagot használtak fel, amit megfelelően tömörítettek. A teljes pályát letakarították a rárakódott gallyaktól és hordaléktól. A természeti kár értékét közel 110 millió forintra becsülik a szakemberek. A szükséges műszaki ellenőrzések után június 16-án helyreállt a vasúti menetrend és ismét szállít turistákat a szilvásváradi kisvasút – tudtuk meg az Egererdő Zrt. kommunikációs vezetőjétől.


Fotó: Egererdő
Rosszkor jött a természeti kár a turistaszezonban

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.