EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Extra

Segítőjére hagyhatta vagyonát Paudits Béla

Halálos ágyán kibékült egyetlen lányával Paudits Béla. Az utolsó órákban a színművész mellett volt segítője, János is, akire egyetlen vagyonát, második kerületi kis lakását akarta hagyni. Úgy tudjuk, Paudits azt szerette volna, ha halála után az édesanyja mellett nyugodhat.

Tíz nappal azután, hogy agyérgörccsel kórházba szállították, szerda délután végleg feladta a harcot a 68 éves Paudits Béla. Bár a beszélgetésekben sokszor emlegette a halálát, sőt a Lokálnak korábban azt mondta, hogy ha lenne eutanázia Magyarországon, ő lenne az első, aki igénybe venné, mégis sokként hatott a halálhíre.
– Egyik éjszaka agyérgörcsöt kapott, és a segítője, János értesítette a mentőket. Először az intenzív osztályon kezelték, de később már lekerülhetett az „őrzőbe”, ahol ha nehezen is, de tudott valamennyire kommunikálni – kezdte a Lokálnak a színész egyik közeli barátja.
– Szerda kora délután aztán a lánya, Emília is bement hozzá, olyan érzésem volt, mintha csak őt várta volna, mert húsz perccel később jött a tragikus hír – magyarázta az ismerős, aki azt is elárulta, hogy Paudits pontosan elmondta, mit szeretne a halála után.
– Édesanyjával közös sírban szeretett volna nyugodni. Hamvasztást akart, és azt, hogy az urnája a szülei mellett legyen – tette hozzá a gyászoló ismerős. Paudits Bélának gyötrelmes volt az elmúlt pár éve, korábban sem titkolta, hogy többször meg akart halni. A kilencvenes években még az öngyilkosságot is megkísérelte, ám állítása szerint a kutyája megmentette, mert addig ugatott, amíg meg nem találták. Többször írt végrendeletet, a Lokálnak korábban azt mondta, 33 négyzetméteres lakását „nevelt fiára”, segítőjére, Jánosra hagyja, aki végig vele élt és mindenben segített neki. Lányával, Emíliával évek óta nem találkoztak, néha beszéltek, és a lánya boldogan hívta fel, amikor megszületett a gyermeke, Paudits egyetlen unokája, Márk. Vele azonban sajnos sosem találkozott…
Paudits 1971-ben végezte el a Színművészeti Főiskolát, 1974-től volt a Madách Színház tagja. Legnagyobb sikereit a Macskák Quaxójaként, a Cabaret Konferansziéjaként és a József és a színes szélesvásznú álomkabát Józsefjeként aratta. 2004-ben a Madách Stúdióban Paudits Paudium címmel mutatta be önálló estjét, amely végül az utolsó színházi szerepe lett. Paudits Bélát a Madách Színház saját halottjának tekinti.


Paudits Béla (Fotó: Máté Krisztián)

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek