2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Sikeres volt Trump és Kim Dzsong Un találkozója

Óriási érdeklődés és szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlott le kedden Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szingapúri csúcstalálkozója. A megbeszélés konkrét eredményt hozott, ugyanis Észak-Korea elkötelezte magát a teljes atomfegyver-mentesítés mellett.

Történelmi napra ébredhettünk tegnap reggel, ugyanis amióta világ a világ, most találkozott először egymással a regnáló amerikai elnök és Észak-Korea legfelsőbb vezetője. Donald Trump és Kim Dzsong Un magyar idő szerint  kedd hajnali három órakor a szingapúri Sentosa üdülőszigeten található Capella szállodában tanácskozott. A két politikus először egy negyvenperces négyszemközti tárgyaláson vett részt, majd a munkaebéd után plenáris ülésen folytatták a megbeszéléseket.


(MTI/AP/Evan Vucci)

A csúcstalálkozó végén tartott sajtótájékoztatón Trump kijelentette, hogy a tárgyalás tisztességes, közvetlen és eredményes volt.

– A megállapodásunk alapján nagyon gyorsan megkezdődik az atommentesítési folyamat Észak-Koreában. Még sokszor fogunk találkozni, és biztos vagyok benne, hogy meg fogom hívni Kimet a Fehér Házba is. Orvosolni fogjuk a világ egy rendkívül veszélyes problémáját – fogalmazott az amerikai elnök, hozzátéve, hogy az észak-koreai vezér nagyon tehetséges ember, és nagyon szereti a hazáját. Az amerikaiak véget vetnek az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatoknak. A két vezető kölcsönösen meghívta egymást a hazájába, és egyikük sem zárkózott el ettől.


– Magunk mögött hagyjuk a múltat, a világ jelentős változást fog tapasztalni. Szilárd és megingathatatlan az elkötelezettségünk a Koreai-félsziget teljes atommentesítése iránt, minden megteszünk azért, ami helyes – fogalmazott Kim Dzsong Un a csúcstalálkozó zárónyilatkozatának aláírásakor.

(MTI/AP/Evan Vucci)

A találkozót és az azt követő zárónyilatkozatot üdvözölték a világ vezetői, többek közt Kína, Japán, Oroszország és az Európai Unió.

Mindketten próbáltak dominálni

Karen Leong, a szingapúri székhelyű Influence Solutions nevű szervezetfejlesztő cég igazgatója a Reutersnak elemezte a részvevők testbeszédét. Szerinte mindkét vezetőn látszott, hogy megpróbál dominánsabb lenni, a kézfogásuk egyenrangú partnereké volt, azonban idegesek voltak. Trumpnál ez abban mutatkozott meg, hogy féloldalasan mosolygott és babrált a kezével, Kim pedig előrehajolt, és a padlót nézte.

 

Rodman élő adásban sírta el magát

„Obama nem szánt időt arra, hogy meséljek neki Észak-Koreáról, de ez nem tántorított el, mert tudtam, hogy ki fog nyílni egy ajtó. Tudtam, hogy a dolgok meg fognak változni. Amikor ezt mondtam, halálos fenyegetéseket kaptam, haza se tudtam menni 30 napig. Álltam a golyókat, és még mindig talpon vagyok. És ez most egy nagy nap. Ez csodálatos!” – nyilatkozta elcsukló hangon a CNN-en a szintén Szingapúrban tartózkodó Dennis Rodman, korábbi NBA-s kosárlabdázó, aki nagyon jó kapcsolatban van Kim Dzsong Unnal.

https://twitter.com/axios/status/1006349345489391618

 

Ezt ette a két vezető

Előétel:

– hagyományos rákkoktél avokádósalátával

– zöld mangó kerabu (egy malajziai rizsétel) mézes lime-dresszinggel és friss polippal

– koreai töltött uborka

Főétel:

– marhaoldalas dauphinois krumplival, párolt brokkolival és vörösborszósszal

– édes-savanyú ropogós disznóhús sült rizzsel és házi csiliszósszal

– szójában pácolt tőkehal retekkel és ázsiai zöldségekkel

Desszert:

– csokoládés gyümölcstorta

– Häagen-Dazs vaníliafagylalt cseresznyével

– Tarte Tropézienne (egy Saint Tropez-ból származó torta)

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek