2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Belföld

Sokkal inkább politikai, mint jogi motivációjú a Sargentini-jelentés

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a Sargentini-jelentés sokkal inkább politikai, mint jogi motivációjú, vagyis politikai értelemben próbálja meg Magyarország Európai Unión belüli legitimációját megkérdőjelezni.

Tóth Erik az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában arról beszélt, a jövő májusi európai parlamenti választások legfontosabb kérdése az lesz, hogy sikerül-e az Európai Unió cselekvőképességét megteremteni, illetve visszaállítani a korábbi szintekre.


Elmondta: a magyar és a V4-es álláspont az, hogy meg kellene erősíteni a nemzetállami hatásköröket és például a nyugat-balkáni országokat be kell vonni az integrációba. Ezzel szemben a nyugat-európai, illetve a brüsszeli elit elképzelése az, hogy nem bővíteni, hanem mélyíteni kell az együttműködést, és ezért tagállami hatásköröket kellene elvonni – közölte.

Tóth Erik szerint a jelentésnek az az egyik burkolt célkitűzése, hogy a magyar és V4-es álláspontot gyengítse.


Deák Dániel politológus, a Figyelő munkatársa azt mondta: ha alaposabban a sorok között olvasunk, akkor látjuk, hogy valójában Magyarország bevándorláspolitikájával van problémája Judith Sargentininek és azoknak az európai parlamenti képviselőknek, akik “Soros György megbízható szövetségeseinek számítanak”.

“Látszik, hogy most bújtatott köntösben az a célja az európai parlament balliberális többségének, hogy valamilyen ürügy mentén megbélyegezzék Magyarországot” – fogalmazott Deák Dániel, hozzátéve: hiszen így szerintük majd a vitákban a magyar álláspont olyan megbélyegzett lesz, hogy a többség nem fog csatlakozni hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • “Gyurcsányné” és pártja eddig sem a magyar embereket képviselte Brüsszelben

    “Gyurcsányné” és pártja eddig sem a magyar embereket képviselte Brüsszelben

    “Gyurcsányné” és pártja eddig sem a magyar embereket képviselte Brüsszelben – így reagált a nagyobbik kormánypárt csütörtökön az MTI-nek arra, hogy a Demokratikus Koalíció leadta az EP-választásra összegyűjtött ajánlásait, mintegy 53 ezret a Nemzeti Választási Irodának. Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője a leadás után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a sajtóhírek alapján ők adták le a legtöbb ajánlást, így a Demokratikus Koalíció a pártok közül “talán a legerősebb legitimációjú listát állította”.

  • Orbán Viktor a a Karmelita kolostorban tárgyalt – Fotó!

    Orbán Viktor a a Karmelita kolostorban tárgyalt – Fotó!

    Mint arról korábban beszámoltunk, a migráció veszélyeiről, a gazdasági kapcsolatokról és a keresztény értékek védelméről is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottsága elnökének tárgyalásán csütörtökön, a Karmelita kolostorban.