2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Belföld

Sokkal inkább politikai, mint jogi motivációjú a Sargentini-jelentés

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a Sargentini-jelentés sokkal inkább politikai, mint jogi motivációjú, vagyis politikai értelemben próbálja meg Magyarország Európai Unión belüli legitimációját megkérdőjelezni.

Tóth Erik az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában arról beszélt, a jövő májusi európai parlamenti választások legfontosabb kérdése az lesz, hogy sikerül-e az Európai Unió cselekvőképességét megteremteni, illetve visszaállítani a korábbi szintekre.


Elmondta: a magyar és a V4-es álláspont az, hogy meg kellene erősíteni a nemzetállami hatásköröket és például a nyugat-balkáni országokat be kell vonni az integrációba. Ezzel szemben a nyugat-európai, illetve a brüsszeli elit elképzelése az, hogy nem bővíteni, hanem mélyíteni kell az együttműködést, és ezért tagállami hatásköröket kellene elvonni – közölte.

Tóth Erik szerint a jelentésnek az az egyik burkolt célkitűzése, hogy a magyar és V4-es álláspontot gyengítse.


Deák Dániel politológus, a Figyelő munkatársa azt mondta: ha alaposabban a sorok között olvasunk, akkor látjuk, hogy valójában Magyarország bevándorláspolitikájával van problémája Judith Sargentininek és azoknak az európai parlamenti képviselőknek, akik “Soros György megbízható szövetségeseinek számítanak”.

“Látszik, hogy most bújtatott köntösben az a célja az európai parlament balliberális többségének, hogy valamilyen ürügy mentén megbélyegezzék Magyarországot” – fogalmazott Deák Dániel, hozzátéve: hiszen így szerintük majd a vitákban a magyar álláspont olyan megbélyegzett lesz, hogy a többség nem fog csatlakozni hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kelendő lett a Babakötvény

  Kelendő lett a Babakötvény

  Megugrott a kamata és a népszerűsége is az idén a Babakötvénynek. A tavalyi 10,4 milliárdnál az idén több pénz folyhat be a Start-számlákra, amelyekből egyre többet visznek át a bankoktól a kincstárhoz – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

 • Minden magyar gyermek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt

  Minden magyar gyermek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt

  A magyar kormány és a külhoni magyar közösségek közös célja az, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsák, hogy magyar oktatási intézménybe járjon – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Csallóközcsütörtökben, ahol átadta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát szerdán.