EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,67 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Egyéb Sopron

Soproni kötődésű novellák

Fel a hatodikra címmel jelent meg nemrég Zentai László író, költő legújabb novelláskötete. A könyv sok-sok szállal kötődik a leghűségesebb városhoz.

Zentai László novellái erősen kapcsolódnak Sopronhoz
Fotó: Kóczán Bálint

– Ön mindig hazatér, hogy szülővárosában mutathassa be legújabb kötetét. Mit kell tudni az új könyvről?
– Természetesen mindig nagy esemény az író életében, ha könyvét szülővárosában mutathatja be. Legújabb kötetem a könyvhét első napján, a Vörösmarty téren debütált. Másnap érkeztem Sopronba. A Fel a hatodikra című kötet tizenegy novellát tartalmaz, tulajdonképen tizenegy nyomdai ívben.


Nagy volt az érdeklődés a Pannónia Hotel Európa termében
Fotó: Hajdúné Zentai Gyöngyi

– Miért pont novella?
– Minden novella a műfajából eredően sokat segít az embernek az eligazodásban. Egy novella nagyon sokat akar megmutatni, de nagyon tömören. Úgy gondolom, a mai rohanó világunkban az olvasás gyönyörűsége még nem halt meg, bármennyire sokan is járjuk kütyükkel a világot. A novella legfontosabb feladata, hogy olyan embereket, olyan történeteket mutasson meg, amelyek mellett egyébként elrohanunk.

A Vörösmarty téren is dedikálta legújabb könyvét Zentai László
Fotó: Nagy Béla Lajos

– Milyen történeteket írt meg?
– Szinte minden novella kötődik Sopronhoz, kötődik a jó lelkű és kevésbé jó lelkű emberekhez. Az író feladata, hogy mutasson útirányt. Sokan azért nem tudnak eligazodni manapság, mert nem tudják, mi a jó vagy mi a rossz. Az író feladata elsősorban, hogy ezeket a példákat adja közre. Egy olyan történeti sort írtam meg ebben a kötetben, amely személyes kötődésű, de a köz érdeklődésére is számot tarthat. Többek között egy legendássá nemesedett szerelem élményét írom le nem is egy novellán keresztül, de tragikus sorsú történeteket is olvashatunk benne. Különböző élethelyzetekkel találja szemben magát az olvasó. Mindig emberi sorsokat próbálok megrajzolni különböző idősíkokban. Ebben a kötetben sok-sok soproni emlék húzódik meg. Például az egyik történet a Virágvölgyben játszódik, illetve a kórházban.


A Vörösmarty téren is dedikálta legújabb könyvét Zentai László
Fotó: Nagy Béla Lajos

– Egy különleges programról is szó esik, amely a nevéhez köthető.
– Így van: a Nők 40 programról, amit anno én álmodtam meg. Ennek a történetét írom meg, hogy valójában miként fogadta el a második Orbán-kormány és lett bevezetve 2011. január 1-jétől. Jelen pillanatig 226 ezer hölgy élhetett azzal a lehetőséggel, hogy jóval a nyugdíjkorhatár előtt elmehettek öregségi nyugdíjba. Ezzel gyakorlatilag a család háromgenerációssá növekedhetett, mert a fiatal nagymamák foglalkozhatnak az unokákkal és besegítenek a szülőknek.
– Milyen tervei vannak?
– Dolgozom egy regényen, amely több évszázadon keresztül Sopronról, a városban élő generációkról szól majd. Ezzel még nem vagyok kész, hagyom egy kicsit pihenni. Viszont Isten segedelmével szeretnék egy verseskötetet. Tizenegy éve, hogy nem jelent meg ilyen könyvem, pedig azóta több tucat versem hangzott el a Kossuth rádió Vers mindenkinek, Vers napról napra című műsoraiban.

A szerzőről
Zentai László 1950-ben született Sopronban, ahol a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma tagjaként ismerkedett meg a vers- és prózaírással. Költeményei és más írásai 50 éve jelennek meg lapokban, folyóiratokban, önálló kiadványokban. Ma Szilasligeten él, nyugalmazott kormányzati főtisztviselő.

Sopronban kis műsor kísérte a novelláskötet bemutatóját
Fotó: Hajdúné Zentai Gyöngyi

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.