EUR: 313,91 Ft
CHF: 276,69 Ft
2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Belföld

Spanyolországba szállítják a migránshajó utasait

Rendeződött az Aquarius civil mentőhajó utasainak sorsa Olaszországban. A 629 migránst olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket.

Mint ismeretes, vasárnap újabb illegális bevándorlással kapcsolatos vita tört ki az olasz és a máltai kormány között, miután az olasz hatóságok nem engedték az Aquarius mentőhajót kikötni. Róma követelte, hogy a migránsokkal teli hajó induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter akkor hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget kíván vetni annak a gyakorlatnak, hogy a civil szervezetek „tengeri taxikként” megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását.


EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

– Amikor a hírt meghallottam, csak egyetlen sóhajjal válaszoltam, végre – reagált a fejleményekre Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint  annyira lehangoló volt azt hallgatni évekig, hogy a tengeri határokat nem lehet megvédeni, hogy „az embernek elment az élettől a kedve”. A miniszterelnök Ausztrália példáját említette, amely képes megvédeni – jóval hosszabb – tengeri határát. – Biztos vagyok benne, hogy eddig nem a képesség, hanem az akarat hiányzott. Az akarat most visszatért Olaszországba. Nagy pillanat ez – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek