EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Zalaegerszeg

Süssünk prószát!

Június 10-én, vasárnap 10–16 óra között ismét sülnek a jó zalai prószák a Dísz téren és az Európa téren. Az idén 24 csapat jelezte részvételét, 9.45 re várják őket.

Az étel elkészítése egyszerű. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd tormareszelőn lereszeljük. A leszerelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe öntjük, amelyben arányosan osztjuk el a keveréket. A megmaradt zsírban elkevert tejföllel meglocsoljuk, majd forró sütőben pirosra sütjük. Egyesek pirított vöröshagymával is megszórják. Manapság az aludttejet kefirrel helyettesítik, a kapott masszát sonkával, gombával, sonkával, reszelt sajttal, töpörtyűvel, zöldfűszerekkel bolondítják meg, majd a prószát olajjal kikent serpenyőben sütik meg, mint a palacsintát.


10 óra: megnyitó

Köszöntőt mond Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.


A zsűri tagjai:

Tóth Endre mesterszakács, a zsűri elnöke
Horváth Mária mesterszakács, szakoktató
Pörzséné Devecz Sarolta „prószakirálynő”
Takács Pál, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának elnöke
Dr. Szabó Antal, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke
Nagy Zsuzsanna, a Kisosz titkára

12 óra: a zsűrizés kezdete

A zsűri I., II., III. díjjal jutalmazza a legfinomabb prószák elkészítőit. Szintén I., II., III. díjat oszt ki azoknak a csapatoknak, amelyek a tálalás során a legszebb terítéket készítik el.
A zsűri ebben az évben azt a feladatot adja a csapatoknak, hogy az általuk elkészített prósza receptjét énekeljék el, akár egy magyar népdalba vagy műdalba helyettesítve, akár egy saját dallamot alkotva.

16 óra: eredményhirdetés

A prószát sokféle módon ízesíthetjük

Az eredeti recept bármivel megbolondítható

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.