EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,36 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Zalaegerszeg

Süssünk prószát!

Június 10-én, vasárnap 10–16 óra között ismét sülnek a jó zalai prószák a Dísz téren és az Európa téren. Az idén 24 csapat jelezte részvételét, 9.45 re várják őket.

Az étel elkészítése egyszerű. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd tormareszelőn lereszeljük. A leszerelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd jól összekeverjük. Erősen kizsírozott tepsibe öntjük, amelyben arányosan osztjuk el a keveréket. A megmaradt zsírban elkevert tejföllel meglocsoljuk, majd forró sütőben pirosra sütjük. Egyesek pirított vöröshagymával is megszórják. Manapság az aludttejet kefirrel helyettesítik, a kapott masszát sonkával, gombával, sonkával, reszelt sajttal, töpörtyűvel, zöldfűszerekkel bolondítják meg, majd a prószát olajjal kikent serpenyőben sütik meg, mint a palacsintát.


10 óra: megnyitó

Köszöntőt mond Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.


A zsűri tagjai:

Tóth Endre mesterszakács, a zsűri elnöke
Horváth Mária mesterszakács, szakoktató
Pörzséné Devecz Sarolta „prószakirálynő”
Takács Pál, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának elnöke
Dr. Szabó Antal, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke
Nagy Zsuzsanna, a Kisosz titkára

12 óra: a zsűrizés kezdete

A zsűri I., II., III. díjjal jutalmazza a legfinomabb prószák elkészítőit. Szintén I., II., III. díjat oszt ki azoknak a csapatoknak, amelyek a tálalás során a legszebb terítéket készítik el.
A zsűri ebben az évben azt a feladatot adja a csapatoknak, hogy az általuk elkészített prósza receptjét énekeljék el, akár egy magyar népdalba vagy műdalba helyettesítve, akár egy saját dallamot alkotva.

16 óra: eredményhirdetés

A prószát sokféle módon ízesíthetjük

Az eredeti recept bármivel megbolondítható

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.