2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Külföld

Svédország kiterjeszti a határellenőrzéseket a migrációs nyomás miatt

Svédország kiterjeszti a határellenőrzéseket, s ennek keretében a jövőben a repülőtereken és az eddiginél több kikötőben fogják vizsgálni az utasok útleveleit a megváltozott kockázati tényezőkre tekintettel – jelentette be a skandináv ország határrendőrsége pénteken.

A szigorúbb intézkedések keretében július 2-tól november 11-ig a stockholmi, malmöi és göteborgi repülőtereken, valamint a nagyobb kikötőkben, így a fővárosban és Ystadban legalábbis “szúrópróbaszerű” ellenőrzésekre lehet számítani.


A migrációs nyomásra tekintettel Svédország 2015 őszétől ellenőrzi az országba komphajókon és az Öresund hídon érkezőket.

Időközben azonban menedékkérők már alig érkeznek Svédországba. A stockholmi kormány ugyanakkora közrend és a belbiztonság veszélyeztetettségéről beszél.

A Sydsvenskan című malmői lap szerint a határrendőrség egyedül Svédország legdélebbi megyéjében, Skanéban szinte hetente tartóztat fel olyan embereket, akik a polgárháborús Szíriából vagy Irakból tértek vissza.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Több milliárd forint értékben loptak kriptodevizát egy váltótól

  Több milliárd forint értékben loptak kriptodevizát egy váltótól

  A japán pénzügyi felügyelet (FSA) szigorú előírásai ellenére ismét hatalmas összeget, mintegy 6,7 milliárd jen (16,5 milliárd forint) értékben loptak el kriptodevizát egy japán váltóból számítógépes kalózok – közölte csütörtökön a váltót üzemeltető vállalat.

 • Három orosz újságíró halála ügyében nyomozott a megmérgezett aktivista

  Három orosz újságíró halála ügyében nyomozott a megmérgezett aktivista

  Pjotr Verzilovot, a Pussy Riothoz köthető orosz aktivistát feltehetően a Közép-afrikai Köztársaságban meggyilkolt három orosz újságíró ügyében folytatott nyomozásai miatt mérgezhették meg – közölte felesége, Nagyezsda Tolokonnyikova, az orosz ellenzéki punkzenekar egyik frontembere szerdán a független Dozsgy hírtévé műsorában.

 • Pellegrini: A Frontex ne helyettesítsen, hanem kiegészítsen

  Pellegrini: A Frontex ne helyettesítsen, hanem kiegészítsen

  A Frontexnek kiegészítő megoldásként kellene működnie, nem pedig olyanként, amely helyettesíti a független határőrségeket és a tagállamok ilyen egységeit – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő a visegrádi négyek miniszterelnökeinek – az informális EU-csúcsot közvetlenül megelőző – találkozója után újságíróknak nyilatkozva Salzburgban szerdán.