EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Belföld

Szájer József: A magyarok bizonyították, hogy a nemzetnek van jövője

A Figyelőnek adott interjújában Szájer József, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának alelnöke kifejtette, miért alaptalan vádak gyűjteménye a napokban elfogadott Sargentini-jelentés, és felvázolta a lehetséges a következményeket.

Szájer József a Sargentini jelentésről a Figyelőnek adott interjújában azt mondta: „a javaslat arra vonatkozik, hogy az Európai Bizottságot felkéri az Európai Parlament, hogy indítsa el hazánkkal szemben a jogállamisági kritériumok megszegése miatt a hetes cikkely szerinti eljárást”. Ennek viszont nincsen további jogi következménye, hiszen ehhez egy olyan passzus szerint kéne eljárni, amihez az EP-nek nincs joga. Maximum eljárásjogi következményekkel kell számolnunk, de nem lehet szankciókat bevezetni Magyarországgal szemben – mutatott rá a politikus.


Az egész támadás egyértelmű nyomásgyakorlási eszköz a jelentés és annak gyors elfogadása is. “De – mint az már számtalanszor bebizonyosodott – a magyar kormányra nem lehet ilyen nyomást gyakorolni” – tette hozzá Szájer.

A jogállamiság szabályaival kapcsolatban Szájer megjegyezte: pont Sargentini asszony nem tartotta be a szabályokat. A jogállamiság közös definíciója ugyanis a jog uralma az emberek fölött. Azzal, hogy a jelentés olyan dolgokat taglal, amelyek nem tartoznak az uniós jog alá, pont megsérti a jogállamiságot.

Szájer beszélt az Európai Néppárton belüli különbségekről, nézeteltérésekről és a 2019-es európai parlamenti választásokról is. További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

  • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.