2018. december 19., szerda
Viola

Extra

Szekeres Nóra: A gyerekek második otthona az óvoda

Június 30-áig pályázhatnak az óvodák arra, hogy elnyerjék az egymillió forint értékű mosdóátalakítást vagy a tíz kültéri játszóházikó egyikét. Szekeres Nóra nemcsak a Pöttöm Fürdő Program nagyköveteként támogatja a kezdeményezést, hanem zsűritagként a döntésben is aktívan részt vesz majd.

Háromgyermekes édesanyaként rutinos óvodalátogató vagy. Mik a tapasztalataid a hazai intézmények állapotát tekintve?


Azt kell, hogy mondjam, a körülmények nagyon változók minden szempontból. Éppen ezért amikor először óvodát választottam, sok intézményt végignéztem. Az ember amellett, hogy keresi a legjobb pedagógust, szeretné a lehető legjobb helyen, a legjobb környezetben, higiénikus, tiszta körülmények között tudni a gyermekét, hiszen három évig ez az intézmény lesz a második otthonuk.

A gyerekeid szeretnek/szeretettek óvodába járni? Könnyen megszokták?


Manapság nagyon változó, hogy a gyerekek mennyi idősen mennek közösségbe, és ez persze a szülőktől is nagyban függ. Ha ők is készen állnak rá, hogy „elengedjék” a gyermeküket, akkor hitelesen tudják azt mutatni felé, hogy az óvoda jó lesz. Ha a szülők kellően magabiztosak, akkor ezt a hozzáállást a gyerekeik is át fogják venni. Mi a legidősebb gyermekemmel csak 4 évesen tudtuk elengedni egymás kezét, míg a legfiatalabb már 2,5 évesen bölcsis lett, mert állandóan gyerekek közé vágyott. Egyébként Magyarországon az óvónők nagyon szakképzettek, a gyerekek a legjobb kezekbe kerülnek. Kivételek persze mindig vannak, de azok, akik erre a szakmára vállalkoznak elképesztő türelemmel és odaadással nevelik a gyerekeinket.

Szerinted mi kell egy jó óvodához?

Elkötelezett pedagógusok, jó kert, ahol rohangálhatnak, egy játékokkal teli csoportszoba, egészséges, tápláló ételek és persze a rendszerezett és tiszta környezet, amibe a mosdó és az öltöző is beletartozik természetesen. Nagyon fontos még az is, hogy a kicsik fejleszthessék a kézügyességüket, kreativitásukat, képzelőerőjüket. Az önkifejezés, a művészet hatása egész életünket végigkíséri. Sajnos, amint iskolába kerülnek, radikálisan lecsökken az énekléssel, táncolással, rajzolgatással töltött idő. Úgyhogy minden percet ki kell használni, amíg lehet! Nem csak az oviban. Amíg van kedve a kisfiamnak ezeket a tevékenységeket velem is csinálni, addig megragadom ezeket az alkalmakat, szóval együtt festegetünk, dalolászunk.

A legkisebb gyermeked még óvodás. Ő milyennek képzelné el a világ legszuperebb ovis mosdóját?

Szerencsés helyzetben van, tökéletes kis mosdójuk van, így olyannak szereti, amilyen. Náluk tényleg nagyon szépen el vannak választva a kis vécék, a saját jelükkel ellátott törülközőt és fogkefét használják. Azt tapasztalom, hogy a mi óvodánkban nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek higiéniás nevelésére, ami szépen be van építve a napi rutinjukba, így szokássá válik. Csak bízni tudok abban, hogy ez mindenhol hasonlóképpen működik.

Te hogyan emlékszel vissza az óvodás éveidre?

Csodálatos évek voltak, emlékszem az ovis társaimra, az óvónénikre, az ünnepélyekre, a fogócskákra a Károlyi kertben, még a mosdóra is! Annyira jó élmény volt, hogy a WC, a mosdókagyló pici volt, a saját méretünkhöz igazítva, nem óriási, mint mindenhol máshol. Nagyon jó lenne, ha minél több ovisnak hasonlóan jó élményt jelentene az óvoda.

Mit gondolsz a társadalmi felelősségvállalásról?

Úgy gondolom, hihetetlen ereje van az egymásra figyelésnek, a jobbító szándéknak. Sok-sok közösség tagjai vagyunk a mindennapjaink során, számomra az egyik ilyen nagy közösség, amely az én életemben is fontos, hogy a szülők közé tartozom. Ennek a közösségnek pedig talán a legfontosabb, hogy a gyermekeit biztonságos, szerető környezetben tudhassa. Éppen ezért is vállaltam az újHÁZ Centrum felkérését, hogy legyek a Pöttöm Fürdő Program nagykövete, hiszen ezzel a kezdeményezéssel éppen ez a hálózat célja.

Mit gondolsz, mekkora érdeklődés várható a Pöttöm Fürdő Programra?

Óriási! Ha csak abból indulok ki, hogy a fiaméknál az általános iskolában milyen hatalmas problémát jelentett a leamortizált mosdó kérdése…Arra gyűjtött az iskola, hogy a helyiséget renoválni tudja. Biztos vagyok benne, hogy sok óvodában a már elöregedett, tönkrement mosdót nem tudják rendbe hozni. Most itt az alkalom, hogy megragadjanak egy kínálkozó lehetőséget. Remélem, minél többen élni fognak a pályázat lehetőségével.

A rajzpályázat elbírálása nagy kihívás elé fog állítani titeket. Számodra mi lesz az értékeléskor a legfontosabb szempont?

A kreativitás. Nagyon izgalmas kérdésnek találom azt, hogy egyáltalán mit mernek megálmodni a gyermekek, hogy kinek, mi él a fejében a mosdóval kapcsolatban. Minden óvodapedagógust arra buzdítanék, hogy a gyerekeknek azt javasolják, hogy tényleg engedjék szabadjára a fantáziájukat, mert abból lehet, hogy valami olyan újítás is megszülethet, amire még mi felnőttek sem gondoltunk volna.

Az óvodák 2018. június 30-ig pályázhatnak, hogy elnyerjék az újHÁZ Centrum egymillió forintos támogatását. A pályázóknak egy, az óvodások által közösen rajzolt képet kell beküldeniük, amely álmaik ovis mosdóját ábrázolja. Az intézmények a képeket a www.facebook.com/pottomfurdoprogram oldalra tölthetik fel, ahol bárki szavazhat rájuk. A tíz legtöbb voksot begyűjtő óvoda színes kültéri újHÁZikó játszóházat kap ajándékba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Felújítják az Álomutazót karácsonyra

  Felújítják az Álomutazót karácsonyra

  Karácsony előtt és után nem is jöhetne semmi jobb, mint egy jó családi program. A tavaly nagy sikerű szuperprodukció idén újraéled, ugyanúgy a BOK csarnokban, sztárokkal, lenyűgöző látványvilággal és fantasztikus slágerekkel.

 • Mohamed Fatima: Apám számomra egy idegen

  Mohamed Fatima: Apám számomra egy idegen

  Mohamed Fatima napról napra közelebb érzi magát nemrég felbukkant édesapjához, akit 33 évvel ezelőtt látott utoljára. Miközben a férfi egy szempillantásra az élete része lett, addig egy másik férfit épphogy el kellett engednie, szerelmével ugyanis 3 év után szakítottak, pedig nemrég még a közös babát tervezgették.

 • Gór Nagy Mária nagymama lesz

  Gór Nagy Mária nagymama lesz

  Gór Nagy Mária a TV2 Mokkájában jelentette be az örömhírt, hogy néhány napon belül megszületik első unokája, egy kislány.