EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Szeged

Szemét a töltésoldalban

A körtöltés városon kívül eső fele a 70-es években még ösvényekkel tarkított parkerdő volt, az elmúlt évtizedek alatt viszont hajléktalantanyává és illegális szemétlerakóvá vált. A Fidesz hajléktalanságot tiltó javaslata részben megoldhatja a problémát, ugyanakkor a zűrzavaros tulajdonviszonyok miatt egész biztosan sokáig Szeged szégyenfoltja marad a töltésoldal erdős része.

A szegedi körtöltés a város legfőbb védvonala a Tiszával szemben, ugyanakkor sokan a szemétlerakás ideális helyeként tekintenek rá. A töltés melletti erdőt járva elhajított csipszes zacskókba, nap által kifakított műanyagflakonokba, valamint már rég megszűnt üzletlánc reklámtáskájába botlunk – csupa le nem bomló hulladékba, amely mérgezi a környezetet. Az elmúlt években több alkalommal is tartottak különböző civil szervezetek lakossági hulladékgyűjtő akciót – ha már az önkormányzat nem törődik a problémával –, viszont a szemetelők továbbra is bőszen gyarapítják a hulladékrakást a töltésoldalban.


Patkánytanya a város szélén

Az elmúlt években a felhalmozódott szemétrakások miatt megsokszorozódott a patkányok száma a töltésoldalban. Az önkormányzat emiatt bármikor megbírságolhatná a telek tulajdonosait közegészségügyi okokra hivatkozva, viszont a városvezetés egyáltalán nem foglalkozik ezzel a problémával, pedig akár komoly járványveszély is kialakulhat. A körtöltés tövében lévő patkánytanya eklatáns példa arra, hogy a jelenlegi városvezetés alkalmatlan, mivel egy ilyen kényes kérdést nemes egyszerűséggel a szőnyeg alá söpör.


A szeméthegy egy részlete

Az elhagyott terület mindenki tanyája

A városvezetés elfordul

A terület jelentős hányada magántulajdonban van, akad azonban egy kis rész, amely a környezetgazdálkodás kezében van. Ha a tulajdonosok nem fordítanak rá figyelmet, akkor a városnak kellene megoldania a problémát tulajdonjog-rendezéssel, de az önkormányzat egyelőre nem tett lépéseket ez ügyben.

Meglehetősen nehéz kiigazodni a tulajdonviszonyokon, mert nagyon sok tulajdonos közt oszlik meg a terület, ráadásul gyakorlatilag be sem határolható, hogy melyik teleknek hol a vége. Az elmúlt évek alatt mindössze egy tulajdonos volt, aki eladásra kínálta a telkét, viszont horribilis összeget kért érte, ezért esélytelen volt, hogy az önkormányzat megvásárolja – mondta Szénási Róbert, Petőfitelep szocialista önkormányzati képviselője.

Szénási szerint már megoldódott

Az ütött-kopott matracok, valamint a parázsló tűzrakás a hajléktalanok tartós jelenlétéről árulkodnak – nehéz sorsú embertársaink évek óta előszeretettel járnak éjjelente a töltés körüli erdőkbe. A Fidesz hajléktalanságot tiltó javaslata javíthatja az erdőkben „élők” sorsát, ugyanis ha bekerül az alkotmányba, akkor már kötelező jelleggel kell fedélt találniuk éjszakára az utcalakóknak, és mint azt múlt héten megtudtuk, a szegedi hajléktalanszállókon bőven van még hely. Szénási Róbert azonban állítja, hogy a kérdés már megoldódott.

A hajléktalantanyát záros határidőn belül felszámolják. A napokban járt le az utolsó határidő, és most szállítják el onnan a hajléktalanokat. Állítólag valahonnan pénz érkezett hozzájuk, és abból fognak albérletbe menni – nyilatkozta. Hogy ez az állítás valóban igaz-e, hamarosan kiderül – kíváncsian várjuk a fejleményeket a töltés melletti hajléktalanok ügyében. Mindenesetre jövő héten is felkutatjuk Szeged egyik szégyenfoltját, a töltés melletti erdőt, hogy megbizonyosodjunk, valóban megoldódott-e a hajléktalankérdés.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.