2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb

Szijjártó: Európai-amerikai-kínai megállapodás kell a világkereskedelem szabadságá érdekében

Magyarországnak az az érdeke, és szorgalmazza is, hogy jöjjön létre egy európai-amerikai-kínai megegyezés arról, miképpen tartható meg a világkereskedelmet szabadnak és tisztességesnek, de leginkább hogyan kerülhető el a világkereskedelmi háború – jelentette ki a háromnapos kínai látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek csütörtökön telefonon.

A miniszter Ningpo városban részt vett Kína és 16 közép-, illetve kelet-európai ország kereskedelmi minisztereinek találkozóján. Ezt megelőzően kétoldalú tárgyalást folytatott a kínai kereskedelmi miniszterrel és a kínai vámhatóságot vezető miniszterhelyettessel, valamint Csöcsiang tartomány kormányzójával.


“Miután Magyarország egy kicsi, nyitott és exportorientált gazdasággal rendelkező ország, ezért komoly aggodalommal figyeljük, hogy a világkereskedelemben egyre élesebb frontok alakulnak ki. Az egymással szemben bevezetett vagy bevezetni tervezett vámokkal és kereskedelmi korlátozásokkal egy világkereskedelmi háború kezd kibontakozni az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió között” – mondta Szijártó Péter. “Márpedig egy ilyen kereskedelmi háború rendkívül negatív hatással lehet az olyan exportorientált országokra, mint a közép-európaiak, köztük Magyarország” – tette hozzá.

Magyarország exportjának 80 százaléka az Európai Unióba irányul, de az EU utáni legnagyobb exportpiaca az Egyesült Államok, majd pedig Kína. Így a magyar gazdaság érdekeivel homlokegyenest ellentétes lenne, ha a három legnagyobb exportpiaca kereskedelmi háborúba bocsátkozna egymással. Ezért szorgalmazza Budapest, hogy legyen egy amerikai-európai-kínai megegyezés a világgazdaság szabadságának és tisztességének megőrzéséről, és a kereskedelmi háború elkerüléséről.


Kínában novemberben rendezik meg az ország legnagyobb nemzetközi gazdasági eseményét, a Kína Nemzetközi Import Expót, és erre három európai országot hívtak meg díszvendégnek: Németországot, Nagy-Britanniát és Magyarországot. Magyarország így lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa autóipari, gyógyszeripari , mezőgazdasági és idegenforgalmi termékeit és szolgáltatásait. Ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy idén újabb külkereskedelmi rekordot döntsön Kínával. Ugyanis soha korábban nem volt olyan nagy a külkereskedelmi forgalom, illetve Magyarország Kínába irányuló exportja, mint tavaly, amikor a kivitel értéke meghaladta a 2,6 milliárd dollárt (704,6 milliárd forint). Ennek a rekordnak a megdöntésére lát reményt az idén a miniszter.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, júliusban Magyarországra látogat a kínai vámhivatal küldöttsége, hogy Kína feloldja Magyarországot a szárnyasexport-tilalom alól, amelyet a Magyarországon 2015-ben megjelenő madárinfluenza miatt vezettek be.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.