EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Belföld

Szijjártó: Közép-Európában az energiaellátás biztonsági kérdés

Közép-Európában az energiaellátás kérdése biztonsági kérdés, ezért itt az ideje véget vetni a kettős beszédnek és világossá tenni, hogy Közép-Európa energiaellátásának biztonságában csak akkor lesz előrelépés, ha a szükséges infrastrukturális fejlesztések amerikai vagy európai uniós finanszírozással megvalósulnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon az MTI-nek.

A tárcavezető Washingtonban találkozik az amerikai energiaügyi miniszterrel, ez – mondta – másfél hónapon belül már a második találkozója az amerikai kormány egy tagjával. Emellett találkozott az izraeli energiaügyi miniszterrel, előadást tart a World Gas konferencián, továbbá tárgyal a legnagyobb nemzetközi energiavállalatok vezetőivel.


Hangsúlyozta: sokat beszélnek a világpolitika nagy szereplői a közép-európai energiabiztonságról, az egyoldalú függőség feladásának szükségességéről, de hiányoznak azok a nagy európai vagy amerikai finanszírozással megvalósuló infrastrukturális beruházások, amelyek valóban lehetővé tennék az európai energiaellátás biztonságát.

Szijjártó Péter kiemelte: amíg az Egyesült Államok vagy az EU nem nyújt segítséget nagy közép-európai energiainfrastruktúra-fejlesztésekhez, “csak egy álom marad”, hogy az amerikai vagy a világ bármely más részéről származó gáz szerepet játsszon Közép-Európa energiaellátásában. Ezért fontos, hogy a kettős beszéd és a kettős mérce alkalmazásának ideje véget érjen, és Közép-Európa energiaellátásának biztonságát ne geopolitikai játszmákban felhasznált tétnek tekintsék a világpolitika nagy szereplői – vélekedett.


Úgy látja, szükséges fokozni a nemzetközi nyomást azokon az országokon a térségben, amelyek a kétoldalú és európai kötelezettségeiket megszegve nem biztosítják a gázvezeték-interkonnektorok kétirányú alkalmazását. Ilyen Románia és Horvátország – tette hozzá.

A külügyminiszter fontosnak nevezte azt is, hogy a nemzetközi nyomás fennmaradjon annak érdekében, hogy Románia kezdje el kitermelni a fekete-tengeri gázt 2022-től. Emellett abban a tekintetben is fenn kell tartani a nemzetközi nyomást, hogy végre épüljenek LNG-terminálok Közép-Európa környékén – mutatott rá.

Szijjártó Péter kitért rá: ugyanakkor rendkívül biztató fejlemény, hogy Izrael és Egyiptom újabb komoly gázmezőket fedezett fel a saját tengeri területén, ami lehetőséget ad arra, hogy 2024-től számításba vegyék az izraeli mezőket Közép-Európa energiaellátásában. Izrael hajlandó megfontolni, hogy e gáz egy részét Közép-Európa irányába exportálja – közölte.

Kapcsolódó Cikkek