EUR: 317,97 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Színesre sikeredett a Momentum új elnöksége

Az országgyűlési választáson kudarcot szenvedő Momentum új elnökségéről készített körképet a Figyelő. A Figyelőnek nyilatkozó elnökségi tagok elárulták, hogy nemmel szavaznának a Stop Soros törvénycsomagra és hiányolják a szolidaritást a kormány bevándorlás-politikájából.

Fekete-Győr András maradt a párt elnöke. Az olimpiaellenes mozgalom arcaként ugyan még sikereket ért el, de az áprilisi választás eredményét pártelnökként már kudarcként kellett elkönyvelnie. Az előre hozott tisztújításon a küldöttek 56 százaléka voksolt Fekete-Győrre. Külső szemmel ez a párt megosztottságára utal, viszont a hetilap forrása szerint az eredmény csupán azt tükrözi, hogy hárman is indultak az elnöki székért. Megosztottság a kommunikáció irányvonalban érzékelhető a párton belül. Sokan gondolják ugyanis úgy: “egy kevésbé beképzelt kommunikáció hasznosabb lenne”.


Hajnal Miklós, a párt szóvivője is elnökségi tag lett. 58 százalékos eredményt ért el a tisztújításon, ami igazolja: kisebb törésvonal figyelhető meg a párt kommunikációjával kapcsolatban. Hajnal a hetilapnak elárulta, hogy sikerként éli meg ezt az eredményt, mert az az erős középmezőnynek tudható be. Egyébként Hajnal az egyetlen elnökségi tag, akinek nincs diplomája. Ennek oka, hogy felfüggesztette költséges oxfordi tanulmányait, hogy politikai karrierjére koncentrálhasson.

Igazi szociáldemokrata szellemű elnökségi tagot is találhatunk a Momentum vezetőségében Donáth Anna személyében. Apja, Donáth László még az MSZP színeiben volt országgyűlési képviselő 1994 és 2010 között. A Figyelőnek elárulta, hogy hiányolja a kormány bevándorlás-politikájából a szolidaritást. A Momentum elnökségének egyetlen női tagja amúgy az Amszertdami Egyetemen migrációs és etnikai tanulmányok szakán tanult. Hazatérve pedig a Soros által is finanszírozott Menedék Migránsokat Segítő Egyesület projektmenedzsereként dolgozott. A hetilap Momentum ügyeire rálátó forrása szerint Donáth nagy támogatásnak örvend a párton belül. Sőt, sokan úgy tartják, ha elnöki tisztért indult volna, nagyobb arányú győzelmet is arathatott volna, mint a régi-új elnök. Donáth személye konfliktus forrása lehet szocdem világnézete következtében az alapvetően konzervatív-polgári Fekete-Győr mellett.


Ha már konzervatív értékrend, akkor Buzinkay Györgyön a sor. Az őt ismerők szerint ugyanis egy mérsékel konzervatív, de tapasztalatlan politikusról van szó. Nyilvánosan szereplése még nem volt, de már harmadik egyetemi képzését kezdte el: politológusi és közgazgadásgi végzettsége mellé a történész diploma megszerzését tűzte ki célul. A tisztújításon 77 százalékos, kifejezetten magabiztos eredményt ért el.

Berg Dániel az ötödik elnökségi tag. New York városában született és élt majdnem 20 évet. 2017-ben jelent meg a hazai politikában, amikor a Soros-féle CEU diákjaként Magyarországra utazott tüntetéseket szervezni az egyetem mellett. A Figyelőnek azt mondta, hogy a CEU egy kiváló intézmény, és méltatlannak tartja, hogy a kormány “ellenségnek” titulálta. Ő maga csak azért költözött Budapestre, hogy ott tanulhasson.

A momentumosok szerint nincs megosztottság a pártban. Ugyanakkor, ha belegondolunk abba, hogy mennyi különféle ideológia, világkép és elgondolás található meg a pártban, valamint az elnökségben, számíthatunk még konfliktusokra. Annak ellenére, hogy egy év múlva már európai parlamenti választások lesz, a Momentumnak még nincsen semmilyen terve, sem stratégiája. Hajnal Miklós szeptemberre ígért egy kidolgozott javaslatot a kampánnyal kapcsolatban, addig pedig az elnökség legitimációját fogják erősíteni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Igen gyengécske magyarázattal szolgált új felesége esküvői náci karlendítése kapcsán Sneider Tamás Jobbik-elnök, aki szerint “csak poénkodtak” a kiszivárgott videón. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az egykori radikálisok átírnák saját múltjukat, de most az is kiderült: nem csak a régmúltban, a néppárti fordulat óta is leginkább a náci romantika fakasztja őket mosolyra.

 • Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Brüsszel és a Soros-szervezetek korlátozni akarják a tagállamok függetlenségét, fejük fölé kineveznének egy úgynevezett független szakértői testületet, amely valójában egy rögtönítélő bíróság lenne – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

 • Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Újabb személyt gyanúsíthatnak meg a kistarcsai gyermektragédia ügyében. A hároméves Pannikának, aki kizuhant a negyedikről, a szüleit és a rá vigyázó keresztanyját is meggyanúsították már, a gyerek vérében pedig alkoholt találtak.