EUR: 333,32 Ft
CHF: 304,53 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Extra

Drámai búcsú Paudits Bélától

Tegnap a Farkasréti temetőben búcsúztatták Paudits Bélát. A színész lánya, Emília és segítője, János is részt vett a megemlékezésen, ám egymással nem beszéltek. Paudits a segítőjére akarta hagyni lakását, de a végrendelet még nem került elő. 

– Paudits Béla rendkívüli tehetségű, szabálytalan művész volt – kezdte Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója a tegnapi megemlékezésen. – Öntörvényű, belülről vezérelt művész volt, aki sokat küzdött a démonjaival. A démonjaival, amelyek elég hamar elszakították a színpadtól. Szorongásai, félelmei betegségekben manifesztálódtak, és mi, kollégák, barátok és nézők sokkal kevesebbet kaptunk belőle, mint amennyi Béla ragyogó tehetségének járt volna. Paudits Béla a magyar színjátszás állócsillaga volt – mondta meghatottan Szirtes. Mint ismert, a 68 éves Paudits tíz nappal azután, hogy agyérgörccsel kórházba szállították, június 13-án végleg feladta a harcot. Bár a beszélgetésekben sokszor emlegette halálát, sőt a Lokálnak korábban azt mondta, hogy ha lenne eutanázia Magyarországon, ő lenne az első, aki igénybe venné, mégis sokként hatott a halálhíre.


– A lánya, Emília is bement hozzá a kórházba, olyan érzésem volt, mintha csak őt várta volna, mert húsz perccel később jött a tragikus hír – magyarázta korábban egy ismerős, aki azt is elárulta, hogy Paudits pontosan elmondta, mit szeretne a halála után.

Paudits Béla búcsúztatása Fotó: Mészáros Diána

– Édesanyjával közös sírban szeretett volna nyugodni. Hamvasztást akart, és azt, hogy az urnája a szülei mellett legyen – tette hozzá korábban a gyászoló ismerős. Teljesítik a színész végső akaratát, ugyanis a temetés Ozorán lesz, ahol édesanyja is pihen. Paudits Bélának gyötrelmes volt az elmúlt pár éve, sokat betegeskedett, korábban sem titkolta, hogy nem egyszer meg akart halni. Többször írt végrendeletet, a Lokálnak azt mondta, 33 négyzetméteres lakását „nevelt fiára”, segítőjére, Jánosra hagyja, aki végig vele élt és mindenben segített neki. Úgy tudjuk, a végrendelet még mindig nem került elő. Paudits a lányával, Emíliával évek óta nem találkozott, néha beszéltek, és a lánya boldogan hívta fel, amikor megszületett a gyermeke, a színművész egyetlen unokája, Márk. Vele azonban sajnos sosem találkozott. Tegnap a búcsúztatáson Paudits életének két legfontosabb szereplője is részt vett: segítője, János könnyeivel küszködött, míg gyönyörű lánya, Emília igyekezett erős maradni, ők azonban nem beszéltek egymással. Lajsz András is részvétet nyilvánított, és elhalasztotta a másik megemlékezést, amelyet ő szervezett volna. Dunai Tamás színész beszéddel és klarinét-előadással készült. Hűvösvölgyi Ildikó pedig megható szavakkal búcsúzott színész kollégájától.


– Úgy gondolom, hogy Béla fent van. Jó ember volt, és a jó emberek a mennyországba kerülnek. (…) Nézegettem az emlékeket, és kezembe akadt egy régi képeslap, amelyet a Mary Poppins-előadás után írt nekem. „Drága Hüvi, itt vagyok a nézőtéren. Szeretettel ölellek, Béla.” Most azt mondom neked, drága Béla, itt állok 2018. június 28-án. Ölellek, Hüvi.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek