EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Tatabánya

Tajvani szereplésért versengtek a legórobotok

A World Robot Olympiad országos döntőjének adott otthont a Földi Imre Sportcsarnok. A legórobot-építő és -programozó bajnokság nemzeti döntőjét az Edutus Főiskola szervezi. Jövőre a nemzetközi finálét is Magyarországon tartják meg.

Az Edutus Főiskola mint a World Robot Olympiad nemzeti szervezője ötödik alkalommal rendezte meg a legórobot-építő és -programozó bajnokság döntőjét Tatabányán. A Földi Imre Sportcsarnokban gyűltek össze azok a 8 és 25 év közötti fiatalok, akik érdeklődnek a digitális technológia és az innovatív megoldások iránt. 138 csapat mérte össze tudását, közülük a legjobb a nemzetközi fináléban, Tajvanon képviselheti hazánkat.


8 és 25 közötti fiatalok számára hirdették a versenyt

A cél innovatív megoldások kidolgozása volt

Érkeztek versenyzők a közeli Tatáról és Vértesszőlősről, de Szombathelyről és a Balaton partjáról is. A jövő mérnökei és technikusai terepasztalokon próbálhatták ki automatizált építményeiket, mini járműveiket. A verseny döntőjét Tatabánya polgármestere nyitotta meg. Schmidt Csaba szerint nagyon fontos, hogy az automatizálást a fiatalok a valóságban is ki tudják próbálni. Czunyiné Bertalan Judit digitális fejlesztésért felelős kormánybiztos köszöntőbeszédében megerősítette, hogy 2019-ben hazánk rendezheti a World Robot Olympiad nemzetközi döntőjét. A szervező Edutus Főiskola rektora, Némethné dr. Gál Andrea elmondta, hogy öt évvel ezelőtt, az első versenyen még senki nem gondolta volna, hogy egyszer kinövik a várost, és nemzetközi szintű döntőt rendezhetnek.

Már az első, pénteki fordulóban láthattak működő robotokat az érdeklődők. Voltak, akik a terepasztalon gyakoroltak, és a beállításokat pontosították. Szombaton már több volt a terepasztalos bemutató, és kevesebb a szerelés, majd szombat délutánra kiderült, hogy idén a „Regular” kategória különféle korosztályaiban a HTRoboTeam Kids, a Confessor, a Jedlik Juniors és a Fazekas RoboTeam Senior együttesei bizonyultak a legjobbnak.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.