EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Tatabánya

Tajvani szereplésért versengtek a legórobotok

A World Robot Olympiad országos döntőjének adott otthont a Földi Imre Sportcsarnok. A legórobot-építő és -programozó bajnokság nemzeti döntőjét az Edutus Főiskola szervezi. Jövőre a nemzetközi finálét is Magyarországon tartják meg.

Az Edutus Főiskola mint a World Robot Olympiad nemzeti szervezője ötödik alkalommal rendezte meg a legórobot-építő és -programozó bajnokság döntőjét Tatabányán. A Földi Imre Sportcsarnokban gyűltek össze azok a 8 és 25 év közötti fiatalok, akik érdeklődnek a digitális technológia és az innovatív megoldások iránt. 138 csapat mérte össze tudását, közülük a legjobb a nemzetközi fináléban, Tajvanon képviselheti hazánkat.


8 és 25 közötti fiatalok számára hirdették a versenyt

A cél innovatív megoldások kidolgozása volt

Érkeztek versenyzők a közeli Tatáról és Vértesszőlősről, de Szombathelyről és a Balaton partjáról is. A jövő mérnökei és technikusai terepasztalokon próbálhatták ki automatizált építményeiket, mini járműveiket. A verseny döntőjét Tatabánya polgármestere nyitotta meg. Schmidt Csaba szerint nagyon fontos, hogy az automatizálást a fiatalok a valóságban is ki tudják próbálni. Czunyiné Bertalan Judit digitális fejlesztésért felelős kormánybiztos köszöntőbeszédében megerősítette, hogy 2019-ben hazánk rendezheti a World Robot Olympiad nemzetközi döntőjét. A szervező Edutus Főiskola rektora, Némethné dr. Gál Andrea elmondta, hogy öt évvel ezelőtt, az első versenyen még senki nem gondolta volna, hogy egyszer kinövik a várost, és nemzetközi szintű döntőt rendezhetnek.

Már az első, pénteki fordulóban láthattak működő robotokat az érdeklődők. Voltak, akik a terepasztalon gyakoroltak, és a beállításokat pontosították. Szombaton már több volt a terepasztalos bemutató, és kevesebb a szerelés, majd szombat délutánra kiderült, hogy idén a „Regular” kategória különféle korosztályaiban a HTRoboTeam Kids, a Confessor, a Jedlik Juniors és a Fazekas RoboTeam Senior együttesei bizonyultak a legjobbnak.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.