EUR: 323,15 Ft
CHF: 287,31 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Belföld

Takaró Mihály: Nem csak a liberális oldal teremt értéket

Németh László-díjjal tüntették ki Takaró Mihály irodalomtörténészt, karnagyot kiemelkedő pedagógiai munkásságáért. Ennek alkalmából nyilatkozott a Figyelőnek többek között Európa hanyatlásáról, a liberális irodalom mibenlétéről, elhallgatott nagyjainkról, a kultúra és a kereszténység kapcsolatáról.

Takaró Mihály arra a felvetésre, hogy a liberális sajtó rendszeresen antiszemitázza, rögtön az elején tisztázza, aki ismeri a tevékenységét, az tudja, hogy ez ostobaság. Azokkal az írókkal és költőkkel foglalkozik, akik a magyar irodalmi kánonból 1945 után világnézeti okokból kiseprődtek. Majd ki is fejti, hogy nem tanítják Herczeg Ferencet, miközben Magyarország első Nobel-díjra jelölt írója volt, sem Tormay Cécile- t, aki a két világháború között Horthy után a legismertebb magyar volt a világon, hiszen 1935-ben a Népszövetségben Madame Curie helyére, a francia külügyminiszter javaslatára választották meg a legnagyobb bizottság elnökévé.


Takaró Mihály a problémát abban látja, hogy az úgynevezett liberális oldal a mai napig azt gondolja, értéket csak ők teremtenek, gondolkodni csak ők gondolkodnak progresszíven; egyszerűen nem fér bele, hogy más is gondolkodhat jól, más szemszögből nézve a valóságot.

A Figyelő interjúban szóba került az is, hogy az irodalomnak mindig társadalmi funkciója is volt. “ amikor az irodalom vagy bármely művészet képtelen elrugaszkodni a hétköznapiságtól, akkor nem ad többet, mint amennyit a hétköznapok. Ezeket én úgy szoktam nevezni, hogy „szösszenetpörcentés”. Amikor valakinek van egy jó ríme vagy van két mondata, és abból kerekít valamit, s aztán lelkesen ünneplik bizonyos körökben. De ez nem irodalom, ez nem művészet” – magyarázza.


Takaró Mihály arról is beszélt a Figyelőnek, miként jutottak el identitásválságba a nyugati társadalmak és választ ad az őt érő támadásokra is. A teljes interjút a legfrissebb Figyelőben olvashatják.

Kapcsolódó Cikkek