EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Tatabánya

Tatabánya várossá nyilvánítása előtt tisztelegtek

Mostantól emlékoszlop hirdeti a Szent Borbála út és Béke utca kereszteződésénél Tatabánya várossá avatását. Az alkotáson négy címer jelzi a város múltjának első mérföldkövét, vagyis a négy elődtelepülés egyesítését.

Az oszlopavató ünnepségen John Katalin alpolgármester köszöntőbeszédében kiemelte, az emlékmű lehetőséget biztosít városunk lakói számára, hogy régi emlékeiket fel tudják eleveníteni.


(fotó: Fehér János)

Az ünnepségen az elődtelepülések képviseletében műsort adó diákok mellett az emlékoszlop alkotói is részt vettek. M. Nagy József veszprémi szobrász tervezte, Gengeliczky László a megalkotásában vállalt szerepet. A város jelképének létrehozásában Kiss Károly, Fellner István és Asztalos Zoltán is közreműködött.

Tatabánya elődtelepülései egyesítésének ötlete a huszadik század első felében többször is felvetődött, végül a községeket több tárgyalást és egyeztetést követően 1947. október 10-én nyilvánították egységes várossá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.