EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Tatabánya

Tatabánya várossá nyilvánítása előtt tisztelegtek

Mostantól emlékoszlop hirdeti a Szent Borbála út és Béke utca kereszteződésénél Tatabánya várossá avatását. Az alkotáson négy címer jelzi a város múltjának első mérföldkövét, vagyis a négy elődtelepülés egyesítését.

Az oszlopavató ünnepségen John Katalin alpolgármester köszöntőbeszédében kiemelte, az emlékmű lehetőséget biztosít városunk lakói számára, hogy régi emlékeiket fel tudják eleveníteni.


(fotó: Fehér János)

Az ünnepségen az elődtelepülések képviseletében műsort adó diákok mellett az emlékoszlop alkotói is részt vettek. M. Nagy József veszprémi szobrász tervezte, Gengeliczky László a megalkotásában vállalt szerepet. A város jelképének létrehozásában Kiss Károly, Fellner István és Asztalos Zoltán is közreműködött.

Tatabánya elődtelepülései egyesítésének ötlete a huszadik század első felében többször is felvetődött, végül a községeket több tárgyalást és egyeztetést követően 1947. október 10-én nyilvánították egységes várossá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.