2020. március 30., hétfő
Zalán

Külföld

Teljes leszerelésről szól a Trump és Kim által aláírt dokumentum

A Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által kedden Szingapúrban aláírt dokumentumban Phenjan elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig biztonsági garanciákat vállal – jelentette az AFP francia hírügynökség.

Jobbnak bizonyult a Szingapúrban tartott amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, mint arra bárki számított – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a két delegáció keddi munkaebédjét követően, hozzátéve, hogy még közös dokumentumot írnak alá Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.


Az ebédet követően a két vezető rövid sétát tett, majd Trump mondott néhány szót a sajtónak. Egyebek között kijelentette, hogy fantasztikus találkozó volt, komoly haladást értek el.

Közös dokumentumot írt alá Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető. A dokumentumot Trump “meglehetősen átfogónak” nevezte.


Az észak-koreai vezető a maga részéről az aláíráskor azt mondta, “a világ jelentős változást fog tapasztalni”, ő és Trump úgy döntött, hogy “maguk mögött hagyják a múltat”.

Egyikük sem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen eredményeket értek el a csúcstalálkozójukon, a sajtótájékoztatójuk szűkszavú volt. Az amerikai elnök még annyit mondott, hogy “nagyon sokszor fog még találkozni” Kimmel, és – mint fogalmazott – teljesen biztos, hogy meghívja őt a washingtoni Fehér Házba. Trump “nagyon tehetséges embernek” nevezte Kimet, “aki nagyon szereti a hazáját”.

A tárgyalás sikerességét mutatja, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy megállapodásuk alapján “nagyon gyorsan megkezdődik” az atommentesítési folyamat Észak-Koreában.

A CNN amerikai hírtévé egy forrásból úgy értesült, hogy a két vezető közös nyilatkozatot ír alá, amelyben rögzítik a konzultáció során eddig elért haladást, valamint azt, hogy folytatják a megkezdett munkát.

Donald Trump a séta során megmutatta partnerének egyik járművét, egy Cadillac típusút, amelyet Vadállatnak becéznek. Az amerikai elnök egyik testőre kinyitotta az autó ajtaját, Kim Dzsong Un pedig benézett. Ezt követően a két vezető visszament a Capella szállodába, ahol a történelmi találkozójuk zajlott.

A két vezető az egyelőre ismeretlen tartalmú dokumentum keddi aláírását követően búcsúzóul ismét kezet rázott, szingapúri csúcstalálkozójuk ezzel véget ért.

Kim Dzsong Un elhagyta a Capella szállodát, a találkozó helyszínét, és szálláshelyére távozott. Várhatóan még a nap folyamán elhagyja Szingapúrt is.

Közben az Észak-Korea legfőbb szövetségesének számító Kína kedden üdvözölte Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un phenjani vezető csúcstalálkozóját, és teljes atommentesítésre szólította fel kelet-ázsiai szomszédját.

“Fontos tény, hogy a két ország legfelsőbb vezetői egyenlőkként ültek tárgyalóasztalhoz, és mindez egy új korszak kezdetét jelenti” – nyilatkozott újságíróknak Vang Ji kínai külügyminiszter.

Vang Peking támogatásáról biztosította a feleket. A külügyminiszter leszögezte, hogy Kína fontos és kivételes szerepet játszott a közeledésben, s ezt folytatni kívánja.

További cikkek:

Címkék

Kapcsolódó Cikkek