EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb XVII.kerület

Tíz meccset közvetíthet Máté a vb-ről

Húsz évvel ezelőtt adta első interjúját Ujvári Máté, a kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium harmadikos tanulójaként. Akkor hetedikes voltam, ő volt az első interjúalanyom.

A tehetséges labdarúgóból végül sportriporter lett, és az M4 Sport kötelékében már olimpiáról is közvetíthetett, most pedig Oroszországból kommentálja a labdarúgó-világbajnokság eseményeit.


Máté örömmel látogatott vissza a Kőrösibe, ahol hat évig tanult
( Fotó: Sáfár Tibor)

A húszéves beszélgetést megmutatva jót nevetett a bőbeszédű, kérdés-válasz formátumú interjún, ami a Kőrösi Folyosó Hangja című lapjában jelent meg 1998 márciusában. Sokáig úgy tűnt, Ujvári Mátét fogják inkább kérdezni és nem ő lesz a kérdező szerepében. Tizenkilenc évesen utánpótlás-válogatott labdarúgónak mondhatta magát, azonban sérülés és egyéb döntések más irányba terelték az életét, de mégis maradt a sport közelében.

A Forma–1 is hozzá tartozik (fotó: Ujvári Máté)

– Ahogy sokan, én is közvetítettem gyerekkoromban a gombfocimeccseimet, az ez irányú érdeklődés megmaradt, az egyetem mellett elkezdtem a Komlósi Oktatási Stúdióba járni, ahonnan az ottani tanárom, Suba Kata segítségével kerültem a TeleSport csapatához – idézte fel lapunknak, hogyan került közel hét éve a közmédia kötelékébe, ahol egyre több feladatot és szerepet kapott. – Egy Dunaújváros–Vasas NB II-es mérkőzés közvetítése volt az első élő fellépésem. Arra emlékszem, hogy izgultam és nagyon sokat beszéltem.


A labdarúgás mellett olimpiai debütálására sem kellett sokat várni, a 2014-es téli játékokat a budapesti stúdióból kommentálta, az extrém sportágakat kapta feladatul. Szívéhez legközelebb természetesen a foci áll, változó azonban, melyik mérkőzésre mennyit készül.

– Az NB I jobban szem előtt van, hiszen hétről hétre foglalkozunk vele, de a Bajnokok Ligájában szereplőket kevesebbet látjuk, több felkészülést igényel – avatott be a részletekbe Máté, aki a foci-vb tíz csoportmeccsét közvetíti majd. – Amikor a riporteri pálya felé kacsintgattam, arról álmodtam, hogy a magyar válogatott világbajnoki szereplését közvetíthetem. Félig jött össze, magyar meccs biztos nem jut, de a világbajnokságon ott lehetek.

Elégedett a jelenlegi helyzetével, mindig a következő feladat lebeg a szeme előtt.

– Igyekszem megélni ezeket a kivételes pillanatokat, amik megadatnak a pályám során. Idén a vb után a Forma–1 a legnagyobb versenysorozat, amin dolgozom, és a nagy álom, ahogy a sportolóknak is, az újabb olimpia lenne 2020-ban.

Ujvári vs Újvári

Hetedikesként kérdeztem a harmadikost

A két évtizeddel ezelőtti interjúnál még Újváriként szerepelt, de az Ujvári a hivatalos.

– Nem volt hiba az Újvári akkoriban, hol így, hol úgy szerepelt a nevem az igazolványaimban, aztán az anyakönyvit felkutatva a rövid u-s változat maradt és került mindenhová.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.