2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Belföld

Tizennégy embercsempész ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség

Tizennégy ember ellen emelt vádat bűnszervezetben elkövetett embercsempészet miatt a Fővárosi Főügyészség – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteken az MTI-vel.

A főügyész közleményében azt írta, a vádirat szerint az elsőrendű vádlott – aki családi kapcsolatai révén kiterjedt harmadik országbeli kapcsolatrendszerrel és arab nyelvismerettel bír – három különböző csoportot is szervezett, hogy pénzért segítse illegális határátlépők Magyarországra, majd Nyugat-Európába jutását.


A csoportok – amelyeknek tagja volt az ügy további 13 vádlottja is – összehangoltan szervezték, majd végezték a külföldiek szállítását. Mind a három csoportot az elsőrendű vádlott irányította, a többi vádlott szervezőként, közvetítőként, felderítőként vagy sofőrként vett részt a bűnszervezet tevékenységében – tette hozzá a főügyész.

A vádlottak 2017 januárja és júniusa között a vád szerint legalább 150 illegális határátlépőt – főleg szír, iraki és pakisztáni állampolgárt – csempésztek át vagy kíséreltek meg átcsempészni a határon, tőlük 300 és 4800 euró közötti összegeket kértek, illetve kaptak a határról (Szerbiából, Romániából) Budapestre, majd Nyugat-Európába szállítás fejében.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat. A bűncselekmény büntetési tételének felső határa egyes vádlottak esetében a húsz évet is meghaladhatja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kelendő lett a Babakötvény

  Kelendő lett a Babakötvény

  Megugrott a kamata és a népszerűsége is az idén a Babakötvénynek. A tavalyi 10,4 milliárdnál az idén több pénz folyhat be a Start-számlákra, amelyekből egyre többet visznek át a bankoktól a kincstárhoz – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

 • Minden magyar gyermek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt

  Minden magyar gyermek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt

  A magyar kormány és a külhoni magyar közösségek közös célja az, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsák, hogy magyar oktatási intézménybe járjon – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Csallóközcsütörtökben, ahol átadta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát szerdán.