EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Sport

Történelmi döntés: A világ háromnegyede azt akarta, mi rendezzünk férfi kézilabda világbajnokságot!

Magyarország – Szlovákiával közösen – rendezheti a 2022-es férfi kézilabda világbajnokságot. Hazánk még sosem adott otthont a férfiak világversenyére, most a nemzetközi kongresszus szavazásán a tagok 70 százaléka szavazott bizalmat Magyarországnak.

Csapatunk idén kijutott a vb-re, 2022-ben hazánkba jönnek a világ legjobbjai

– A szövetség elnöksége értékelte a glasgow-i EHF-kongresszus eredményeit, és áttekintette a 2022-es Európa-bajnokság szervezésével kapcsolatos feladatokat – mondta el Kocsis Máté, az MKSZ elnöke. – Hetven százalékos többséggel szavaztak nekünk bizalmat az európai szövetség tagországai, amire még legmerészebb álmainkban sem számítottunk. Történelmi döntés született, Magyarország először rendezhet felnőtt férfi világversenyt. Három és fél év áll rendelkezésünkre a szervezésre, éppen ezért már most meg kell kezdenünk a munkát. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett a sikeres pályázatban, beleértve a szlovák szövetség kiváló munkáját, és külön kiemelve Horváth Gabriellát, az MKSZ nemzetközi ügyekért felelős főtitkár-helyettesét, az EHF Végrehajtó Bizottságának tagját. Komoly felhatalmazást kaptunk, szeretnénk élni ezzel a megtiszteltetéssel, amely felelősséget is jelent.


A szövetség elnöke kiemelte, hogy a 2022-es Európa-bajnokság jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket hoz magával, hiszen a már korábban tervezett szegedi aréna építését, a Veszprém Aréna kibővítését és a debreceni Főnix Csarnok felújítása is elkezdődhet, annak lehetőségét pedig meg kell vitatni, hogy épüljön-e Budapesten egy új, az Európa-bajnoki döntőre és az esetleges későbbi kézilabda-versenyekre.
– Az Elnökség a közeli napokban felveszi a kapcsolatot a kormányzattal az infrastrukturális fejlesztések kapcsán, és hamarosan feláll az Európa-bajnokság Szervező Bizottsága is, hiszen a kormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság mellett is számos partnerre van szükségünk a sikeres rendezéshez. A 2022-es Eb nem csupán egy kézilabda-verseny lesz, hanem remek alkalom arra is, a magyar olimpiai eszmét és a teljes magyar sportéletet is bemutassuk – tette hozzá Kocsis Máté.

Az elnökség témája volt a férfi válogatott közelmúlbeli bravúros vb-selejtezője Szlovénia ellen, és a 2019. januári férfi világbajnokság sorsolása.
– Nagyon jó volt nézni a sorsolást, hiszen büszkék lehetünk már arra is, hogy ott lehetünk a tornán – értékelt Marosi László alelnök. – A sorsolásunk reményt keltő, reális esélyünk van rá, hogy a legjobb nyolc közé jussunk. Mindez azért is nagyon fontos, mert az olimpiáig a világbajnokságon kerülhetünk legelőször és a leginkább közel az ötkarikás játékokig, illetve a selejtezőig, éppen ezért a Magyar Kézilabda Szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb felkészülést biztosítsa a válogatottnak.


Nagy László részese volt a szlovénok elleni győztes vb-selejtezőnek, ugyanakkor oszlopos tagja a magyar-szlovák Eb-pályázatot Glasgow-ban prezentáló delegációnak is.
– A szlovénok ellen nem mi voltunk az esélyesek, optimális volt azonban a felkészülés, sokat dolgoztunk az első mérkőzés előtt, ami remekül sikerült, a visszavágó hajrájában pedig meg tudtuk tartani az előnyt. A vb-sorsolás optimálisnak tűnik, kedvező a csoport, és az első hét hely egyike is elérhető. Ami az Eb-pályázatot illeti, remek érzés volt közösen Glasgow-ban a magyar-szlovák pályázat sikeréért dolgozni!

Pálinger Katalin alelnök játékosként vett részt 2004-ben a magyarországi Európa-bajnokságon, ezúttal pedig a férfi Eb-rendezésért lobbizott, ugyanakkor más magyarországi versenyekről is szót ejtett a sajtótájékoztatón.
– Tudjuk, hogy a magyar szurkolóknak nincs párjuk a világon, nagyon szerettük volna, ha ezt a férfi válogatott is megtapasztalhatja egy magyarországi világversenyen, ezért is örültünk nagyon a sikernek. Az elmúlt években már a női Bajnokok Ligája FINAL4 kapcsán bebizonyítottuk, hogy sikeresen rendezünk, és 2019-ben még biztos, hogy Budapesten lesz a női négyes döntő, azonban már most kezdeményeztük az EHF-nél a szerződés meghosszabbítását további három évre, 2020-22 között. Ám jövő májusig sem vagyunk híján a kiemelt magyarországi versenyeknek, hiszen július 1-jén, vasárnap kezdődik Debrecenben a női junior világbajnokság, esélyes magyar csapattal, így mindenkit arra biztatok, hogy jöjjön el a Főnix Csarnokba már a megnyitóra!

Kapcsolódó Cikkek