EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,39 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Trump-Kim csúcstalálkozó: Washington csak a teljes leszerelést fogadja el

Az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokon az Egyesült Államok csak a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelést hajlandó elfogadni megoldásként – jelentette ki hétfőn Szingapúrban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

/Fotó: MTI/EPA/Wallace Woon

Az amerikai diplomácia vezetője tudatta, hogy a tárgyalások gyorsan haladnak Phenjannal. Pompeo szerint a csúcstalálkozó “hatalmas lehetőségekkel” bír, azonban óva intett annak gondolatától, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése a találkozó után meg is történik. “Reményeink szerint a csúcstalálkozó előkészíti a jövőbeni gyümölcsöző tárgyalások feltételeit” – mondta.


A kérdésre, hogy a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok kivonása szóba fog-e kerülni a csúcstalálkozón, Pompeo nem adott egyértelmű választ. Először azt mondta, hogy nem fog részletekbe bocsátkozni, később azonban leszögezte, hogy az Egyesült Államok kész egyedülálló és példátlan biztonsági garanciákat adni Észak-Koreának.

Az amerikai külügyi tárca vezetője sajtótájékoztatóján közölte: a Phenjan elleni szankciók Észak-Korea teljes nukleáris lefegyverzéséig érvényben maradnak. Ha a diplomácia kudarcot vall, akkor azonban – mint mondta – szigorítják a szankciókat.


Pompeo ezenkívül tájékoztatta az újságírókat arról, hogy Trump telefonon beszélt Mun Dzse In dél-koreai elnökkel és Abe Sindzó japán miniszterelnökkel.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető magyar idő szerint kedd hajnalban találkozik egymással a délkelet-ázsiai városállamban.

Irán hétfőn óvatosságra intette Phenjant a történelmi csúcstalálkozóval kapcsolatosan. Teherán “nagyon pesszimista” Trumpot és az Egyesült Államokat illetően, amely “ismert arról, hogy kilép szerződésekből és megsérti kötelezettségvállalásait” – mondta Bahrám Kászimi iráni külügyi szóvivő.

Kászimi ezzel arra utalt, hogy Trump májusban bejelentette: az Egyesült Államok kilép az Irán atomprogramjáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásból. Az egyezség értelmében Irán legalább 10 évre korlátozza atomprogramját, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az iszlám köztársasággal szembeni szankciók nagy részét.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek