EUR: 336,73 Ft
CHF: 316,92 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Külföld

Trump: Megadtam a számomat Kimnek, bármikor hívhat

Megadta a mobiltelefonja számát Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, hogy “bármikor elérhesse őt” – közölte Donald Trump amerikai elnök pénteken újságírókkal.

Az elnök pénteken délelőtt interjút adott a Fehér Ház kertjében a Fox televíziónak, majd – szokásától eltérően – hosszasan beszélgetett más orgánumok újságíróival is, akik – mint a tudósításokból kitűnt – meglepetéssel fogadtak néhány információt.


Donald Trump ismételten úgy fogalmazott: “működik a kémia” Kim Dzsong Un és közötte. “Ő egy ország vezetője, és szerintem erős vezetője, senki ne gondoljon róla mást” – fogalmazott. Meglátása szerint amikor Kim Dzsong Un beszél, a népe figyel rá. “Azt akarom, hogy az én népem ugyanezt tegye” – tette hozzá. Amikor azonban pár perccel később az egyik riporter rákérdezett, hogyan is gondolja ezt, Trump azt mondta: “csak vicceltem, nem érti a szarkazmust”. Közölte: a hét végén telefonon beszél majd Kimmel.

Az egyik újságíró kérdésére, aki azt firtatta, hogyan gyászolhatja Otto Warmbier amerikai diákot, aki észak-koreai börtönből történt hazaszállítása után meghalt, miközben Kim Dzsong Unt védi, Trump azt válaszolta: “nem akarom, hogy atomfegyver pusztítsa el önt és a családját. Jó kapcsolatokat akarok Észak-Koreával. Jó kapcsolatokat akarok sok országgal”.


Majd kifejtette, hogy azért nem feszegeti az emberi jogok észak- koreai helyzetét, mert “nem akar nukleáris háborút”. A CBS televízió tudósítója megjegyezte: az elnök egészen más hangnemben nyilatkozott meg az észak-koreai vezető emberi jogi politikájáról pár nappal ezelőtt a Fox televízióban. Amikor ugyanis Brett Baier riporter farra emlékeztetett, hogy Kim Dzsong Un kivégeztetett embereket, Trump azzal válaszolt: “kemény pasas”. És még hozzátette azt is, hogy Kim Dzsong Un “nincs egyedül ezzel”. “Sok más ember is művel rémes dolgokat” – fogalmazott.

Az elnök azt is mondta: elődje, Barack Obama készen állt arra, hogy háborúba sodródjon Észak-Koreával.

A Fehér Ház kertjében – kérdésekre válaszolva – kitért a Krím-félsziget bekebelezésére, amellyel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy Obama tette lehetővé. “Csak hogy megértsék: Obama vesztette el a Krímet (…) Ez az ő hibája. Mert Putyin nem tisztelte Obama elnököt. Obama azért veszítette el a Krímet, mert Putyin nem tisztelte őt, nem tisztelte országunkat és nem tisztelte Ukrajnát” – mondta.

Hozzátette: elképzelhető, hogy még az ősszel találkozik Vlagyimir Putyinnal.

Ezt követően kifejtette, hogy elnökválasztási kampánya első menedzserének, Paul Manafortnak – aki ellen vádat emeltek – tulajdonképpen semmi köze nem volt a kampányhoz, valamint szólt az igazságügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséről is. Egyúttal felszólította a tárcát, hogy vizsgálja meg a Hillary Clinton, a Demokrata Párt volt elnökjelöltje elektronikus levelezése ügyében folytatott nyomozást is, amelyet “horror-shownak” nevezett.

A sajtóbeszélgetés után Trump gyorsan kiadott egy Twitter-bejegyzést, amelyben nyugtázta, hogy – mint írta – ” ez volt a legnézettebb reggeli műsor”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek